Sliezsky park v Katoviciach – ako spojiť prírodu so zábavou

2016-06-29 23:59:00 |   |    | 

Na rozmedzí medzi Katovicami a Chorzówom sa nachádza najväčší európsky mestský park tohto druhu. Nájdete v ňom krajinné oblasti, ponúka možnosti na turistiku, vychádzky, ale zároveň združuje aj niekoľko populárnych atrakcií. Je dokonca dvakrát väčší ako oveľa populárnejší newyorský Central Park. Turisticky preferovaná oblasť v Poľsku prináša aj niekoľko možností na ubytovanie, čiže si môžete rozložiť základný stan priamo uprostred tohto raja a odtiaľ zorganizovať pár výletov.



 

Pre nenáročných turistov

Zo Slovenska do Katovíc zatiaľ nefunguje žiadna priama autobusová alebo vlaková linka. Najideálnejšie je riešiť tento výlet vlastnou dopravou, keď cesta autom trvá zo Žiliny približne dve a pol hodiny. Obrovský park sa rozlieha na ploche 620 hektárov. Do ucelenej podoby sa dostal pred niečo viac ako šesťdesiatimi rokmi. Vtedy napadlo poľským architektom, že tak veľkú plochu možno využiť aj na oddychové účely a ponúknuť tak Poliakom alternatívu pre aktívny oddych a lepší kontakt s prírodou. Aj po rokoch je možno badať citlivý prístup a skvelý systém jeho realizácie. Sliezsky park sa nepremenil na ďalšiu z komerčných oblastí, kde je príroda potlačená do úzadia a ponúka skvelú symbiózu so zábavou. Jeho prvotným účelom je poskytnúť miesto na aktívny oddych. Nájdete tam niekoľko jednoduchších turistických a vychádzkových trás, ktoré nemajú náročný terén a určené sú aj pre amatérov. Môžete sa tam prebehnúť po trasách pre bežcov, vyskúšať cyklistické trasy alebo si ho prejsť na kolieskových korčuliach.

 

Niečo pre malých bádateľov

Za roky svojej existencie sa Sliezsky park stal najmä obľúbeným miestom pre rodiny s deťmi. Vďaka tomu pre nich vymysleli i takú zaujímavosť, ako bádateľský park Explorado. Ako hovorí jeho názov, deti sa môžu tešiť na vyskúšanie si práce archeológov, keď vo veľkých debničkách s pieskom budú hľadať ich vzácne úlovky. To však nie je všetko, pretože atrakcia je rozdelená do viacerých okruhov, počas ktorých sa na praktických ukážkach dozvedia viac informácií z oblastí vedy, fyziky a fungovania prírodných javov. Väčšina z nich je interaktívna a deti si tak z Explorado odnesú množstvo užitočných vedomostí.

 

Romantika s hviezdami

Krátko po začiatkoch budovania tohto komplexu začali vedci pracovať aj na prvom samostatnom poľskom planetáriu. To bolo otvorené v roku 1955 a dodnes sa pýši titulom najstaršieho a najlepšieho planetária u našich susedov. Jeho prehliadka sa delí do troch hlavných častí. V prvej sa posadíte do miestnosti, v ktorej budete pozorovať umelo vytvorenú hviezdnu oblohu. Druhá je rozdelená do prehliadkovej časti a zahŕňa aj rôzne prednášky odborníkov. Tretia je najobľúbenejšia, pretože ponúka pozorovanie oblohy počas dňa a noci. Planetárium organizuje pravidelne niekoľko odborných podujatí, ktorým sa uspôsobuje aj jeho otváracia doba.

 

Stretnutia so živými hviezdami

V Sliezskom parku sa však nestretnete iba s hviezdami na oblohe. Uvidieť a počuť tam môžete naživo aj hviezdy hudobného sveta, ktoré často vystupujú v tunajšom štadióne. Jeden z najlepších koncertov patril v roku 2005 skupine U2, ktorých fanúšikovia počas skladby New Year`s Day napísanej práve pre obyvateľov Poľska, vytvorili obrovskú vlajku našich severných susedov. Na štadióne často hostia aj medzinárodné futbalové zápasy a vďaka veľkej kapacite sa využíva aj na rôzne akcie.

 

Keď príde na zábavu

Od konca päťdesiatych rokov sa tam nachádza aj zábavný park, ktorý pozostáva zo štyroch desiatok atrakcií. Najobľúbenejšie je ruské koleso, ktoré ponúka vyhliadku na celý park. Väčšina kolotočov má retro charakter. Popri nich vznikol aj lanový park, ktorý reaguje na požiadavky súčasných generácií. Tie si chcú vyskúšať aj svoju silu a poštekliť adrenalín, čiže pôvodné horské dráhy im neboli postačujúce. V areáli sa nachádza aj komplex niekoľkých bazénov a deti sa potešia aj z návštevy tunajšej ZOO.

 

Edukatívna časť

Popri zábave sa v Poľsku nezabudlo ani na vzdelávanie. V parku si preto svoje miesto našla aj veľká galéria sôch, ktorá prezentuje práce najmä domácich umelcov. Inštalované sú vo vonkajších priestoroch, takže si môžete zároveň dopriať aj peknú prechádzku. Nechýba ani etnografické múzeum vo forme skanzenu. Poliaci na malej ploche vytvorili imitáciu bývalých dediniek, ktorá prezentuje pôvodnú architektúru. V Sliezskom parku sa nachádza aj veľká výstavná hala, ktorá pravidelne hostí zaujímavé podujatia.

 

Rôzne parky aj na prechádzky so psami

Aj prírodná časť sa delí do viacerých úsekov. Najkrajšia z nich patrí ružiam, kde sú jednotlivé trávniky posiate rôznymi kompozíciami krásnych kvetov. V lete domáci obyvatelia a turisti uprednostňujú návštevu kvetnej časti, ktorá pripomína typické botanické záhrady. Väčšina parku je prispôsobená tak, aby ste tam mohli vstúpiť aj so psom. Vytvára tak skvelé prostredie pre celé rodiny, ktoré môžu svoj voľný čas tráviť v tomto úžasnom prostredí.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa