Ostrovné mesto Savonlinna – najkrajšia zastávka na potulkách Fínskom

2018-07-26 12:00:01 |   |    | 

Fínsko je ideálnou voľbou pre tých cestovateľov, ktorí milujú krásnu prírodu. V tom prípade si naplánujte dovolenku s viacerými zastávkami v tejto krásnej krajine. Savonlinna je nenápadné mestečko rozložené na niekoľkých ostrovoch, čo mu hneď pri privítaní dodáva na atraktívnosti.



 

Mesto obklopené lesmi

Savonlinna sa nachádza vyše 300 kilometrov od Helsínk. Medzi oboma mestami však funguje priame autobusové spojenie, ktoré vám ako bonus navyše zabezpečí päťhodinovú jazdu krásnym fínskym vidiekom. V okolí sa nachádza množstvo lesov, ktoré vytvárajú veľmi pokojnú atmosféru. Napriek ťažbe dreva sa im podarilo vytvoriť potrebnú harmóniu, ktorá nepoškodzuje prírodu a umožňuje vytvoriť ďalšie pracovné miesta. V Savonlinne sa nachádza fabrika na papier a v jej blízkosti je množstvo menších parkov, ktoré vynikajú vďaka uchovaniu ich pôvodnej divokosti.

 

Hrad Olavinlinna

Prvá písomná zmienka o tomto meste pochádza zo 17. storočia, ale hrad Olavinlinna postavili už v 15. storočí. Nachádza sa na jednom z malých ostrovov v tomto regióne a je najstaršou pamiatkou, ktorú tam môžete navštíviť. Prvým majiteľom hradu bol Erik Axelsson Tott, ktorý mal švédsko-dánske korene. Hrad Olavinlinna slúžil od prvého momentu ako obranná pevnosť. Región Savonia patril medzi najvýznamnejšie v krajine, preto často čelil útokom ruských panovníkov. Keď si chceli domáci uchrániť svoje územie, museli postaviť obrannú pevnosť čo najbližšie k hraniciam. V súčasnosti je hrad prístupný verejnosti. Nachádzajú sa v ňom dve výstavy. V tej prvej si môžete pozrieť klasickú expozíciu s pozostatkami zariadenia a predmetov, ktoré sa našli v budove alebo v okolitom regióne. Druhá sa venuje pravoslávnej cirkvi, ktorá má v týchto končinách silné postavenie.

 

Najväčší drevený kostol na svete

Len 20 kilometrov od Savolinny sa nachádza hlavná atrakcia tohto regiónu. Drevený kostol Kerimäki je najväčším tohto druhu na svete. Postavili ho v polovici 19. storočia a jeho výstavba trvala tri roky. V súčasnosti by na jednu omšu mohlo prísť vyše 5000 ľudí, pričom 3000 z nich bude mať k dispozícii miesta na sedenie. V exteriéri dominujú výrazné okná s jemným zdobením. Interiér má svetlé sfarbenie, čo ešte viac opticky zväčšuje tieto priestory. Časť stien je namaľovaná tak, aby pripomínali falošný mramor. Drevený kostol nie je otvorený počas celého roka. Pred návštevou si zistite, v ktoré dni sa môžete pozrieť aj priamo do budovy. V zime majú obmedzenú prevádzku, pretože v tejto časti Savonie býva veľa snehu a vtedy je ťažšie prístupný.

 

Provinčné múzeum

Celý región je prepojený jazerami a vďaka tomu umožňuje prepravu medzi niektorými miestami pomocou lode. Na jednom z ostrovov sa nachádza Provinčné múzeum, pri ktorom sa týči dlhšie mólo určené práve na lodnú prepravu. Savonia nie je známa len vďaka krásnym lesom, ale aj kvôli dobrým podmienkam na turistiku. Výstava sa preto venuje aj histórii lezenia. Ďalšie informácie sa už týkajú priamo samotného regiónu, takže počas exhibície sa dozviete všetky zaujímavosti o histórii, prírode a živočíchoch, ktoré žijú v okolí.

 

Katedrála zničená bombardovaním

Novšia (neogotická) katedrála sa nachádza v centre mesta. Pochádza z 19. storočia a je určená len pre tisíc ľudí. Počas dlhšieho obdobia bola dokonca sídlom biskupa, ktorý sa odtiaľ potom odsťahoval do Vyborgu. Najťažšie obdobie zažila v roku 1940, keď bola skoro kompletne zbombardovaná. Rekonštrukcia začala až o sedem rokov neskôr. Z časti bola pokrytá príspevkami z mestského rozpočtu, ale veľký podiel na jej obnove majú aj domáci obyvatelia. Tí pomáhali nielen finančne, ale aj svojou prácou. Prehliadka kostola je možná len mimo času konania omší.

 

Národný park Kolovesi

Susedným regiónom je národný park Kolovesi, ktorý je známy ako jedna z najzachovalejších častí vo Fínsku. Nachádzajú sa tam len malé usadlosti, ktoré nie sú preplnené turistami. Vďaka tomu sa im podarilo uchovať pôvodnú atmosféru a najmä krásnu prírodu. V súčasnosti sa využíva najmä na aktívne dovolenky. Kolovesi označujú ako raj pre milovníkov pádlovania. Majú tam pokojnejšie oblasti pre člnkovanie alebo na pádlovanie v stoji na surfovacej doske. No taktiež si môžete prenajať raft a vybrať sa do divokejších oblastí. Alebo sa len túlajte voľnou prírodou a užívajte si pokoj, ktorý tam panuje.

 

Mesto malých kúpeľov

V Savonlinne sa rozhodli využiť atmosféru okolitých lesov a vytvorili tam menšiu kúpeľnú tradíciu. Ich kúpele nájdete rozmiestené v hoteloch. Tam sa špecializujú najmä na uvoľňujúce masáže, ktoré liečia problémy pohybového ústrojenstva. Nechýbajú ani sauny, ktoré sú situované priamo v prírode. V meste sa nachádza tiež niekoľko beauty salónov. Počas dovolenky tak môžete prejsť viacerými peknými miestami, na ktorých si vždy vychutnáte aj prepojenie s fantastickým okolitým prostredím.

 

Zaujímavosti v okolí

Región Savonia je známy vďaka pestrej ponuke pre aktívnu dovolenku. Okrem spomínaných vodných športov sú to malé prírodné kúpaliská, ktoré vznikli pri jednotlivých jazerách. Tam môžete plávať alebo si len sadnete na plytké dno a kocháte sa krásnou prírodou. Rozsiahle vodné plochy umožňujú niekoľko druhov plavieb, ktoré vás prevedú celým regiónom. Nechýba možnosť rybolovu a v blízkosti Savonlinny sa nachádzajú tiež golfové ihriská a môžete si objednať jazdu na koni. Z mesta ponúkajú niekoľko druhov tour, ktoré vedú skôr do prírodných oblastí. Navštíviť však môžete aj adrenalínový lanový park v Lekotti, ktorý je kvôli jeho náročnosti určený skôr pre dospelých návštevníkov. Časť regiónu si môžete pozrieť na bicykli a skvelým zážitkom sú vodné safari, ktoré spájajú sledovanie živočíchov a adrenalínové športovanie.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa