Aktívna dovolenka, na ktorú nezabudnete: Šesť najkrajších turistických trás vo Švajčiarsku

2019-09-08 00:00:01 |   |    | 

Švajčiarske Alpy ešte nie sú slovenskými turistami natoľko prebádané. Kvôli bližšej polohe uprednostňujú najmä ich rakúsku časť, ale niekedy sa oplatí zájsť aj o niečo ďalej a spoznať prírodné krásy novej krajiny. Týchto šesť turistických trás je určených od začiatočníkov až po skúsených milovníkov hôr, takže si každý môže nájsť niečo ušité na vlastnú mieru.



 

Grindelwald – Faulhorn

Dĺžka: 9,3 km, stredne ťažká obtiažnosť

Trvanie: 4 hodiny

Pre zjednodušenie trasy využite pozemnú lanovku z Grindelwaldu do Firstu, odkiaľ už začína vychádzková trasa priamo na Faulhorn. Keď si chcete dať do tela, tak ku konečnej stanici lanovky prídete pešo približne za hodinu a odtiaľ môžete pokračovať ďalej. Do vášho cieľa vedie deväť kilometrov dlhý úsek, ktorý prechádza cez horskú lúku s krásnymi vyhliadkami na okolité končiare. Na konci trasy bude pre vás odmenou pohľad na tri najznámejšie kopce v švajčiarskych Alpách. Cestou späť už choďte na smer Bussalp, odkiaľ sa zveziete naspäť do údolia. Niektorí turisti využívajú možnosť netradičného stanovania priamo na Faulhorne. Počas noci majú výhľad na nádhernú nočnú oblohu a ráno si môžu vychutnať jedno z najkrajších svitaní na svete.

_______________________________________________________________________________________________

NÁJDITE UBYTOVANIE VO ŠVAJČIARSKU

Booking.com_______________________________________________________________________________________________

 

Túra cez údolie Verzasca

Dĺžka: 20,3 km, jednoduchá obtiažnosť

Trvanie: 7 hodín

Na prvý pohľad to vyzerá ako náročná trasa, no v skutočnosti vedie najmä rovinatým terénom s miernym stúpaním. Ide teda skôr o vychádzku údolím popri rieke Verzasca, ktorá je známa priezračne čistou tyrkysovou vodou. Trať si môžete rozdeliť do dvoch častí, pretože približne v jej strede si môžete urobiť prestávku a ubytovať sa v miestnom hoteli. Počas cesty sa dostanete k mimoriadne obľúbenému miestu, ktorým je most Lavertezzo, ktorý pochádza z čias Rímskej ríše. Pozostáva z rovnomerných kamenných oblúkov, ktoré prechádzajú priamo ponad rieku. V niektorých úsekoch sa v nej môžete okúpať, čo je obľúbeným osviežením najmä počas horúcich letných dní.

 

Wildhaus - Säntis

Dĺžka: 8,6 km, stredná až ťažká obtiažnosť

Trvanie: 5 až 6 hodín

Aj v tomto prípade si môžete čiastočne pomôcť tým, že sa vyveziete lanovkou na stanicu Gamplüt. Odtiaľ sa pripravte na stredne náročnú túru, ktorá bude pokračovať až ku Lisengrat, kde sa nachádza najťažšia časť výstupu. Budete totiž prechádzať po skalnatom úseku, kde sa budete počas stúpania pridržiavať lanového zábradlia. Niečo podobné máme u nás pri výstupe na Rysy. Od Säntis už vedie ďalšia lanovka, ktorá vás zavezie späť do údolia. Ľudia majú túto túru veľmi radi kvôli kamzíkom, ktoré môžete stretnúť najmä vo vyššie položenom teréne. Keďže je tento vrchol vysoký, nie je výnimkou, že tam nasneží aj uprostred leta. Preto sa môže stať, že vás niekedy prekvapí uzavretie trasy, i keď v spodných polohách je relatívne dobré počasie.

 

Túra na Creux du Van

Dĺžka: 13,2 km, ľahká až stredne ťažká obtiažnosť

Trvanie: 5 hodín

Táto jednoduchšia túra začína v dedinke Noiraigue. Postupne prechádza celým údolím, až prejdete na vrchol netradičného kopca v tvare podkovy. Volá sa Creux du Van a svojou majestátnosťou budí pozornosť už pri jeho základoch. Útes je totiž vysoký 500 metrov a spolu s rozsiahlym lesom vytvára krásny prírodný kontrast. Tento výlet sa neodporúča ľuďom, ktorí trpia závratom, inak je táto vychádzka pomerne jednoduchá a môžu sa na ňu vybrať aj začiatočníci. Dokopy celá túra trvá päť hodín a počas nej sa sústreďte taktiež na bohatú flóru v okolí chodníka.

 

Sentiero Cristallina

Dĺžka: 25 km, veľká obtiažnosť

Trvanie: 11 hodín

Napriek náročnosti dlhej cesty patrí Sentiero Cristallina k veľmi obľúbeným túram. Počas jej trasy prejdete k niekoľkým prevýšeniam a uvidíte aj pár dediniek skrytých v krásnom údolí. Turisti odporúčajú rozdeliť si tento výlet do dvoch častí, aby ste si oddýchli a neprecenili sily. Prvý deň začnite v Ossasco a pokračujte ku chatkám Cristallina. Tie majú podobu dobových kamenných domčekov, ktoré sú rozmiestnené po celom údolí Val Bavona. Po svitaní prejdite ďalšiu časť popri jazere Robiei a cez Maggiu pokračujte až ku krásnemu vodopádu. Posledný úsek cesty vedie do Cevia. Po celej trase budete prechádzať cez úžasnú prírodu, ktorá sa vám ukáže v celej svojej rozmanitej kráse. Nebude núdza o pestré kvety, jazerá a pekné výhľady, ktoré sú spojené s kúzelnou históriou tohto regiónu.

 

Jazero Oeschinensee

Dĺžka: 10 km, stredne ťažká

Trvanie: 4 hodiny

K jednému z najkrajších jazier vo švajčiarskych Alpách vedie pomerne jednoduchý chodník od cieľovej stanice lanovky z Kanderstegu. Skúsení turisti však odporúčajú, aby ste zašli aspoň časť trasy ponad jazero, aby by ste si ho mohli pozrieť v plnej nádhere. Vďaka jeho tyrkysovo priezračnej vode pôsobí ako obrovské zrkadlo, ktoré odráža všetky končiare v pozadí. Potom už máte pred sebou dve voľby. Buď si zvolíte iba túto mierne ťažkú alternatívu a vrátite sa späť do Kanderstegu, alebo sa vyberiete na jeden z ďalších chodníkov, ktoré vedú na blízke končiare. V tom prípade sa môže celkový čas túry predĺžiť na sedem hodín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa