TOP 7 prírodných zázrakov Fínska

2020-01-05 00:00:01 |   |    | 

Severské štáty nás asi nikdy neprestanú prekvapovať svojimi prírodnými krásami. Fínsko je známe ako krajina tisícich jazier, ale vo svojom talóne má oveľa viac podobných tromfov. Stačí zájsť len kúsok za Helsinki, aby ste mohli spoznávať jeho skryté krásy. Týchto sedem prírodných zázrakov vás presvedčí o tom, že by ste vašu najbližšiu cestu mali plánovať do týchto končín.



 

Jazero Saimaa

Saimaa je najväčšie jazero v krajine a štvrté najväčšie jazero v Európe. V jeho okolí sa nachádza mnoho malých dediniek, ktoré odhaľujú romantiku fínskeho vidieka. Domáci obyvatelia k nemu chodievajú najmä počas leta na pikniky a majú tam svoje víkendové chaty. Turisti zase milujú krásnu prírodu a množstvo aktivít, ktoré im ponúka celý región. Či je to plávanie, plavba na loďkách, rybolov alebo cykloturistika v okolí, počas celého pobytu majú postarané o zábavu a každý deň uvidia inú časť jazera. Na jeho vodnej ploche sa taktiež nachádza niekoľko menších ostrovov. Niektoré sú stále neobývané a pár z nich už poslúžilo na výstavbu chát, ktoré si môžu prenajať aj dovolenkári

 

Zamrznuté vodopády Korouoma

Počas zimných mesiacov ponúkajú pri meste Posio nádhernú prírodnú atrakciu. Tunajšie mrazy sú tak silné, že tam pravidelne zamrznú aj ich najvyššie vodopády. Najpohodlnejšie sa k nim dostanete autom. Od parkoviska vedie päť kilometrov dlhý jednoduchý okruh, ktorý vám postupne ukáže až tri tieto ľadové krásky. Na najvyššom vodopáde ponúkajú pre skúsených horolezcov možnosť lezenia po zamrznutej stene. Nezvyčajný prírodný úkaz pôsobí majestátne a najkrajšie vyzerá počas východu slnka, keď sa celý povrch nádherne leskne a vyzerá ako z rozprávkového sveta. Súčasťou areálu je kemp, v ktorom aj počas zimy ponúkajú na zohriatie špeciality pripravované priamo na otvorenom ohni.

 

Alandy

Táto nezvyčajná oblasť je známa hneď niekoľkými výnimočnosťami. Súostrovie Alandy síce administratívne patria pod Fínsko, ale dodnes tam stále hovoria po švédsky. Zachovali si pritom určitú samostatnosť a majú dokonca vlastné hlavné mesto a vlajku. Ich jedinečnosť spočíva aj v takmer nedotknutej prírode, ktorú uchovávajú už niekoľko generácií. Pobrežie je z časti kamenisté a už pri príchode loďou vytvára krásnu scenériu. Po menších ostrovoch máte možnosť pohybovať sa na bicykloch a spoznávať ich krásy. Majú taktiež výborne vyvinutý systém vodných športov a zameriavajú sa na aktívny turizmus so širokou ponukou dovolenkových aktivít.

 

Pláž Yyteri

Fínsko sa vám zrejme nespája s predstavou letnej dovolenky na pláži. No západná časť pobrežia vám ponúka aj takúto možnosť. Yyteri je najdlhšou plážou v krajine, má vyše šesť kilometrov a pokrýva ju jemný hnedý piesok. Kvôli tomu je veľmi obľúbená najmä u domácich obyvateľov, ktorí tam trávia všetky pekné dni. Nachádzajú sa na nej menšie duny, ktoré dotvárajú pekný kolorit krajiny. Do týchto končín sa môžete vybrať aj mimo letnú sezónu, aby ste si vychutnali práve tieto krásne vyhliadky na okolie. Keďže ide o populárnu dovolenkovú oblasť, počas celého roka tam organizujú rôzne festivaly zamerané na hudbu, ale aj iné druhy umenia.

 

Utsjoki

Najsevernejší okres Európskej únie patrí fínskej časti Laponska. Utsjoki vyhľadávajú najmä počas zimnej sezóny, keď tam majú vynikajúce podmienky pre lyžovanie. Príroda je pokrytá množstvom snehu, čo dodáva celej oblasti romantickú atmosféru. V tomto čase tam zároveň máte najväčšiu šancu uvidieť intenzívnu polárnu žiaru. V období od polovice novembra do januára zažijete ďalší unikátny zážitok v podobe polárnej noci, keď tam nevychádza slnko. Počas leta sa zase môžete tešiť na výborné turistické možnosti, keď sa môžete pokochať nádhernými lesmi a divokými prírodnými oblasťami.

 

Vrch Koli

Najvyšší vrch pri jazere Pielinen ponúka nádhernú vyhliadku na okolie. Na Koli sa podarilo uchovať pôvodnú prírodu, vďaka čomu je kopec pokrytý hustým lesom. Na jeho vrchol vedie prírodný chodník, ktorý nadväzuje na ekologické ponímanie turistiky v tomto regióne. Cesta na vrch je stredne náročná, ale zvládnu ju aj sviatoční turisti. Z Koli dovidíte na okolité končiare, ktoré nie sú tak vysoké a ponúkajú možnosti na jednoduchšiu turistiku. Vyberte sa tam počas západu slnka a doprajte si ten najkrajší pohľad na celú krajinu.

 

Národný park Nuuksio

V krajine sa nachádza niekoľko národných parkov, ktoré chránia ich nádhernú prírodu. Výhodou Nuuksio je, že sa nachádza najbližšie k Helsinkám a navyše má výborné prepojenie s hlavným mestom. Takže vďaka tomu tam nielen radi dovolenkujú cudzinci, ale domáci tam odchádzajú na pokojné víkendy v obklopení krásnej prírody. Čisté lesy, jazerá a všade dokonalé ticho. To je tá najlepšia voľba na oddych v prípade, ak potrebujete vypnúť od rušného života. Opäť máte k dispozícii množstvo pohybových aktivít alebo sa zapojte len do pokojného pozorovania tunajších živočíchov v lone prírody.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa