Potulky po Slovensku – Bešeňová a jej termálne pramene

2014-11-10 09:00:14 |   |    | 

Obec preslávená najmä svojim geologickým bohatstvom má i bohatú históriu. Prvá písomná zmienka pochádza z 13. storočia, kedy kráľ Belo IV. daroval istému Marcelovi majetok spolu s listinou. Neskôr mu dal panovník i ďalšie územia medzi Váhom a Potokom. Práve tu vznikla osada s názvom odvodeným od svojho majiteľa - Marcelová. Z nej sa neskôr vyformovala dnešná obec.



 

S jedinečnou architektonickou pamiatkou

 

V prvej polovici 17. storočia dala postaviť rodina Dvorníkovcov v Bešeňovej kaštieľ. O sto rokov neskôr prešla strecha i interiér architektonickou premenou a budova sa odela do barokového šatu. 19. storočie prinieslo pamiatke klasicistickú fasádu. Dnes je Bešeňovský kaštieľ budovou, v ktorej sa snúbi viacero historických štýlov a období. Zvonka vyzerá ako bloková poschodová stavba so štyrmi hranatými nárožnými vežami. Na fasáde je renesančné kvádrovanie zo 17. storočia. Uprostred celku tróni rizalit zakončený 3-hranným štítom. Stred budovy je tvorený vstupnou sieňou, z ktorej odbočuje dva razy lomené schodisko. Pôsobeniu času odolali aj barokové a renesančné válenné klenby.

 

Radi sa vyvaľujete v teplej vode?

 

Ako sme už v úvode spomínali, Bešeňová je preslávená svojou geológiou. Je totiž jednou z najznámejších lokalít Slovenska, kde sa vyskytujú travertíny v hojnej miere. Tieto horniny obsahujú veľké množstvo uhličitanu vápenatého a vznikajú pri vyvieraní teplých, prípadne minerálnych vôd. Konkrétne tu, v Bešeňovej, nájdete 14 prameňov bohato mineralizovaných. Obsahujú vápnik, sodík, horčík, železo, ale i draslík, mangán a ostatné minerály. V roku 1987 tu bol uskutočnený vrt o hĺbke 1998 metrov, z ktorého vytryskla voda o teplote 60,5 stupňa Celzia. Vďaka tomu vznikol aquapark Thermal Park Bešeňová, neskôr premenovaný na Gino Paradise. Je známy i tým, že voda vo vybraných bazénoch je hnedočervenej farby, obsahuje totiž veľké množstvo minerálnych látok, napríklad železo. Odporúčame vám teda, ak plánujete navštíviť tento aquapark, aby ste si so sebou pribalili staršie plavky. Nebudete tak ľutovať ich prípadné zafarbenie, ak pôjdete do bazénov so silne mineralizovanou vodou.

V aquaparku nájdete i množstvo vonkajších a krytých bazénov, vírivky, sauny, masážne trysky a tobogány. Okrem množstva zábavy, ktoré tu môžete zažiť, podporíte aj svoje zdravie. Tunajšia termálna voda blahodarne pôsobí na dýchacie a pohybové ústrojenstvo, urologické problémy, má priaznivé kozmetické účinky a vďaka prvku lítium pôsobí pozitívne aj na psychiku. Zaujímavosťou je, že tu nájdete tzv. olympijsky plavecký bazén.

Spomínali sme už geologické bohatstvo tejto obce. Bešeňová sa však nachádza v atraktívnom prostredí prekrásnej prírody. Leží v pohorí Chočské vrchy, kde vyznávači horskej turistiky s obľubou dobíjajú jeho najvyšší vrch, Veľký Choč (1 611 m n. m.). Neďaleko ležia dve turisticky známe doliny, ProsieckaKvačianska dolina. Sú známe najmä svojimi skalnými útvarmi a dreveným mlynom.

Neďaleko Bešeňovej sú aj známe slovenské kúpele, Lúčky. V strede obce sa nachádza travertínový vodopád, ktorý je vyhlásený za národnú prírodnú pamiatku. Liečia sa tu najmä urologické problémy a aj choroby z povolania. Z dedinky nemáte ďaleko ani na Havránok, archeoskanzen, zobrazujúci život Keltov na Liptove.

Ak cítite jesennú únavu a chcete načerpať novú silu a chuť do práce, navštívte Bešeňovú. Prírodná liečivá a termálna voda oživí nielen vaše telo ale aj zmysly.

Zdroj/autor: besenova.sk, slovenskehrady.sk, Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Mária Janková

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa