Poklady v zemi i nad ňou: Banskú Štiavnicu si zamiluje každý

2017-02-06 00:00:00 |   |    | 

Túžite dovolenkovať na mieste, ktoré poteší srdce romantika aj vášnivého turistu? Vydajte sa do Banskej Štiavnice. Budete sa túlať historickými uličkami, kde vo vzduchu cítiť chladný vzduch štôlní, nakupovať v roztomilých obchodíkoch s drobnými umelecko-remeselnými predmetmi a famózne jedlo si vychutnáte v malebných reštauráciách. Kúzlo Banskej Štiavnice spočíva aj v pokoji, ktorý vyžaruje. Či už ste v centre alebo beháte po okolitej krajine, cítite harmóniu, ducha doby a krásu prírody, ktoré si jednoducho zamilujete.



 

MESTO KULTÚRY

Ak bažíte po mieste, kde sa nudiť nebudete, Banská Štiavnica by mohla naplniť vaše očakávania. Program je celoročne nabitý hudobnými, divadelnými, výtvarnými i filmovými podujatiami.

Vďaka študentom Baníckej a lesníckej akadémie je dodnes zachovaná najrázovitejšia a najpôsobivejšia tradícia tohto mesta – Salamander. Ide o svojrázny sprievod mestom v dobových kostýmoch, ktorý sa nesie v duchu zašlých slávnych čias. Na čele kráča pastier, ktorý na rukách nesie jaštericu a reprezentuje tak povesť o objavení zlata a striebra - pokladov štiavnickej zeme. Podľa tejto povesti pomohla pri objavení pokladov Zeme práve salamandra pokrytá zlatými a striebornými šupinkami.

Okrem toho môžete navštíviť aj viacero ďalších zaujímavých podujatí:

  • 4 živly - jedna z najvýznamnejších akcií v oblasti filmu na Slovensku;
  • Capalest -  festival poézie, divadla a hudby;
  • Festival kumštu, remesla a zábavy v Kammerhofe;
  • Festival peknej hudby, zameraný na klasickú hudbu;
  • Štiavnický živý šach - pouličné divadelné predstavenie na námestí sv. Trojice, ktoré hrajú skutoční šachisti.

Ďalej sú celoročne organizované podujatia v duchu miestnych tradícií:  Podsitnianske dni hojnosti, Furmanské preteky, Rezbársky deň a Folklórne slávnosti Podhorie.

 

AKTÍVNY RELAX

V Banskej Štavnici sa nebudete nudiť ani vtedy, keď sa žiaden festival nekoná. Navštívte napríklad kreatívne Dielničky v Kammerhofe, kde si deti aj dospelí môžu vyskúšať tradičné remeslá ako paličkovanie, pečenie chleba, tkanie, plstenie či hrnčiarstvo, ale aj menej obvyklé aktivity ako ryžovanie zlata či kaligrafiu.

Popri kultúrnych zážitkoch nezabúdajte ani na oddych tela – vynechať prechádzku v prekrásnych lesoch Štiavnických vrchov by bolo skutočným hriechom.

V lete si môžete rozpálené telo schladiť aj v jednom z mnohých tajchov. Okolie Štiavnice je bohaté na  výskyt minerálnych a termálnych liečivých vôd, ktoré sú dôležitým faktorom pre rozvoj kúpeľníctva v tejto oblasti. V dostupnej blízkosti sa nachádzajú termálne kúpele Vyhne i relaxačné Sklené Teplice (iba 12 km), ktoré ponúkajú širokú paletu procedúr vhodných na liečbu ochorení pohybového a nervového ústrojenstva.

Štiavnické vrchy zas ulahodia cyklistom. Po dobre značených cyklotrasách sa môžete dostať na miesta, ktoré vás oslnia prekrásnymi prírodnými scenériami.

 

KRÁSY PRÍRODY

Banská Štiavnica je doslova srdcom Štiavnických vrchov, ktoré vznikli sopečnou činnosťou. Sú zaradené medzi chránené krajinné oblasti a ich najvyšším bodom je Sitno, ktorého vrchol bol osídlený už v období praveku. Pod Sitnom sa nachádza Počúvadlianske Jazero, ktoré je ideálne na  plávanie, člnkovanie či vodné bicyklovanie. Prechádzkou okolo jazera sa dostanete k hotelu TOPKY, pri ktorom je aj mini zoo. Od cesty je k zoo voľný prístup. Každoročne sa v prírodnom amfiteátri nad jazerom koná Sitno Blues festival, ktorý má famóznu atmosféru.

Územie Štiavnických vrchov sa stalo unikátnym v rámci Slovenska i Európy, vďaka geologickej histórii a rozvoja banskej činnosti. Pre túto jedinečnosť bol ako prvý na Slovensku spracovaný projekt Geoparku Banská Štiavnica, teda náučne turistické chodníky, ktoré vás prevedú malebnou krajinou. Na nich umiestnené informačné tabule vás oboznámia s technickými pamiatkami, ako aj históriou a kultúrou baníctva.  Spoznáte tu aj  banskoštiavnický vodohospodársky systém, ktorý patrí medzi svetové unikáty. Potrebné informácie o chodníkoch a ich náročnosti vám poskytnú v informačnom centre.

 

ARCHITEKTÚRA A PAMIATKY

Už počas príjazdu do mesta sa vám otvára krásna scenéria Kalvárie s kaplnkami, ktoré lemujú cestičku k hornému kostolu na Ostrom vrchu. Z akéhokoľvek vyššieho bodu si okrem toho môžete vychutnať aj pohľady na Starý a Nový zámok.

Centrom mesta je Námestie sv. Trojice, lemované honosnými meštianskymi palácmi, z ktorých každý má svoj osobitný znak. V strede námestia stojí Morový stĺp so súsoším sv. Trojice z roku 1711 a veľkej pozornosti turistov sa teší aj neskorogotický kostol sv. Kataríny a významná budova radnice. Súčasťou námestia je tiež informačné centrum, pri ktorom sa nachádza štôlňa sv. Michala, ktorou vás prevedie sprievodca. Trasa ja krátka a vhodná aj pre deti.

Zaľúbenci by sa mali pozastaviť v dome Márie Pischlovej, veľkej lásky Andreja Sládkoviča. Poet o ich nenaplnenej láske napísal báseň „Marína“, ktorá je so svojimi 2910 veršami najdlhšou na svete.  Na dome je mreža, kde si zaľúbenci môžu zamknúť svoje sľuby lásky naveky.

„Marína moja! teda tak sme my
ako tie božie plamene,
ako tie kvety na chladnej zemi,
ako tie drahé kamene;
padajú hviezdy, aj my padneme,
vädnú tie kvety, aj my zvädneme,
a klenoty hruda kryje:
Ale tie hviezdy predsi svietili,
a pekný život tie kvety žili,
a diamant v hrude nezhnije!“

Andrej Sládkovič (1844)

 

Banská Štiavnica spolu s Banskou Bystricou a Kremnicou  boli vyhlásené za mestské pamiatkové rezervácie. Aj okolie mesta je bohaté na architektonické skvosty. Za zmienku stojí Kaštieľ vo svätom Antonem Kostol sv. Egídia v Iliji či Kláštorný komplex s kostolom na Štiavnických Baniach.

 

BANÍCTVO A TECHNIKA

Ak vás zaujíma technika a jej história, Banská Štiavnica je miesto, ktoré jednoducho musíte prebádať. V 13. až 18. storočí totiž patrila k najproduktívnejším banským revírom s ťažbou striebra a zlata v Európe. Práve tu sa zrodila  prvá technická akadémia na svete, práve z tohto miesta pochádza mnoho technických vynálezov. Zbierku baníckych strojov,  informácie o ich tvorcovi, ale aj prospešnosti pre baníctvo nájdete v každom múzeu Banskej Štiavnice.   Technické pamiatky však nehľadajte iba tam, v katastri Banskej Štiavnice je unikátny technický systém umelých vodných nádrží, ktoré slúžili ako zdroj energie pri banskej ťažbe - tzv. tajchy. Dômyselný vodárensky systém je vytvorený pospájaním Štiavnických jazier a tento je považovaný za svetový unikát. Nadšenci techniky a baníctva by si nemali nechať ujsť  ani Banské múzeum v prírode, v ktorom môžu sfárať dolu do bane.

 

JEDINEČNÁ ŠTIAVNICA

  • V roku 1627 sa v banskoštiavnických baniach prvýkrát na svete použil pušný prach na banský odstrel;
  • Prvá škola technického charakteru na svete bola založená Máriou Teréziou v roku 1792 tiež v Banskej Štiavnici;
  • Vrch nad mestom sa kedysi tak ligotal (od zlata a striebra), že dostal názov Glanzenberg;
  • Prírodná rezervácia Kamenné more (v katastri obce Vyhne) je plošne najväčšie kamenné more v sopečných pohoriach Slovenska;
  • V Banskej Štiavnici je drevený betlehem v životnej veľkosti od sochára Andreja Jánošku.

Aj vďaka tomu sa dostalo Banskej Štiavnici roku 1993 toho najvyššieho uznania – historické jadro mesta spolu s technickými pamiatkami v okolí bolo zapísané na Listinu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

 

Autor: MC

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: slovakia.travel, TASR, SITA
Zdroj: MC / ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (14 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa