Tip na výlet: Naplánujte si krátku dovolenku v Leviciach a okolí

2017-09-22 12:00:00 |   |    | 

Zatiaľ čo sa niektoré slovenské regióny tešia veľkej popularite, iné lákajú turistov menej. Pritom často ide iba o nevedomosť našich cestovateľov, ktorí nepoznajú zaujímavosti v danom okolí, ktoré by im pokojne vyplnili i jednu dlhšiu dovolenku. Výlet do Levíc a ich okolia môžete spojiť s oddychom v blízkych kúpeľoch Dudince alebo si zaplávate v Podhájskej, ktorá má veľmi podobné zloženie vody ako Mŕtve more. Obe tieto lokality sa nachádzajú len 30 kilometrov od tohto okresného mesta.



 

Levický hrad

Hrad z 13. storočia plnil v dejinách významnú obrannú funkciu. Keď sa uhorskej armáde podarilo vďaka nemu ubrániť pred rabovaním Turkov, premenili ho na obrannú pevnosť, spojili ho pomocou hradieb s mestom a presťahovali tam väčšinu vojska. Turci však nakoniec v roku 1663 hrad aj tak dobyli, no už o rok neskôr oň prišli v rozhodujúcej bitke pri Leviciach. Do priestorov hradu sa opäť vrátila armáda, ktorá si ich však neužila na veľmi dlhý čas. V roku 1696 mesto vyhorelo a požiar zachvátil i hrad. Všetci jeho obyvatelia ho preto časom opustili a budova začala výrazne chátrať. O jedenásť rokov neskôr hrad podrobili prvej väčšej rekonštrukcii, vďaka ktorej sa ho podarilo uchovať až do súčasnosti. Momentálne je súčasťou Tekovského múzea, ktoré okrem pravidelných výstav pripravuje i zaujímavé podujatia ako vystúpenia rôznych interpretov alebo letné kino v hradnom areáli.

 

Energoland, Mochovce

Už tretí rok je otvorené moderné interaktívne vzdelávacie centrum pri jadrovej elektrárni v Mochovciach. Vstup do Energolandu je bezplatný, prioritne je určený pre väčšie skupiny ľudí, no po telefonickej dohode ho môžu navštíviť i v skupine s nižším počtom ako 10 ľudí. V múzeu si môžete vyskúšať 33 interaktívnych atrakcií, ktoré sú rozdelené do troch hlavných častí. Dozviete sa napríklad informácie o výrobe energie, vyskúšate si termálne zrkadlo, dozviete sa informácie o energiách z hľadiska fyziky a chémie alebo zažijete rozšírenú realitu. Pri niektorých atrakciách potrebujete špeciálnu aplikáciu v smartfóne, ktorá vám prezentuje ďalšie interaktívne prvky.

 

Skalné obydlia, Brhlovce

Okolie Levíc bolo v minulosti ťažko skúšané nájazdmi Turkov. Domáci sa pred nimi snažili všemožne chrániť, preto prišli v tom období na nápad využiť tunajšie obrovské tufové skaly. V oblasti dnešnej obce Brhlovce do nich vysekali niekoľko domov, ktoré kde sa ukrývali pred nepriateľmi. Spodná časť bola rozlohou väčšia a v tej hornej sa nachádzala malá komora alebo terasa. Neskôr tieto domy využívali chudobní obyvatelia a teraz sú jednou zo vzácnych častí tejto nenápadnej obce. Časť z nich je stále obývaná a domáci ich využívajú ako chaty alebo netradičné vinárne. Jeden domček sa podarilo uchovať aj pre návštevníkov. Taktiež je súčasťou Tekovského múzea a zariadený je dobovým nábytkom.

 

Synagóga, Levice

Budova synagógy bola v Leviciach postavená na konci 19. storočia, čo potvrdili i listiny a mince, ktoré našli počas poslednej najrozsiahlejšej rekonštrukcie. Počas 2. svetovej vojny ju premenili na veľké geto, kde sústreďovali Židov pred deportáciou. Po skončení tohto ťažkého obdobia sa im podarilo modlitebňu obnoviť, no v sedemdesiatych rokoch sa z nej nakoniec stal iba sklad nábytku. V roku 2012 však ukončili kompletnú renováciu, ktorá priniesla budove pôvodnú tvár. Dnes sa využíva na organizovanie koncertov a kultúrnych podujatí a patrí medzi najkrajšie stavby tohto druhu na Slovensku.

 

Soví zámoček, Želiezovce

Nenápadné Želiezovce boli kedysi veľmi významným miestom medzi domácou šľachtou. Svoj domov tam našla i grófka Rozina Esterházy, ktorá bola isté obdobie veľkou múzou skladateľa Franza Schuberta. Ten prišiel do Želiezoviec na osobné pozvanie tejto rodiny a keďže ho domáca pani veľmi očarila, skomponoval niekoľko hudobných diel, ktoré mali byť poctou tejto výnimočnej žene. V súčasnosti nájdete v priestoroch Sovieho zámočka pamätnú izbu tomuto skladateľovi. Druhou zaujímavou osobnosťou bol Franz Sacher, ktorý bol autorom slávnej Sacherovej torty. Ten bol isté obdobie osobným cukrárom Esterházyovcov a v Želiezovciach sa mu narodil i jeho syn Eduard, ktorý preslávil tento obľúbený zákusok.

 

Kostol Kresťanskej reformnej cirkvi, Kalinčiakovo

Kostol v Kalinčiakove bol postavený v románskom štýle. Počas svojej histórie prešiel niekoľkými prestavbami, ktoré zakryli niektoré pôvodné prvky. Posledná rekonštrukcia však odhalila skvosty ako typické románske okná, ktoré pridali kostolu na význame. Pôvodná stavba nemala vežu, tú pristavali až neskôr.

 

Vodný mlyn, Bohunice

Jeden z najlepšie zachovaných vodných mlynov na Slovensku nájdete v obci Bohunice. V roku 1938 tam bola síce zavedená elektrina, no stále zachovali i pôvodné prvky. V súčasnosti sa tam nachádza múzeum venované mlynárstvu. Budova je rozdelená na obytnú zónu, maštaľ a miestnosti, kde už priamo vyrábali múku.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa