Galanta

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Galanta



 

Prvá písomná zmienka o Galante pochádza z roku 1237, kedy je spomenutá v kráľovskom dekréte Belu IV. V priebehu nasledujúcich rokov bola pod vládou rôznych šľachtických rodov. Jedným z nich boli aj Esztherházyovci, ktorí sa výrazne pričinili o rozvoj mesta a aj vďaka nim mu boli v 17. storočí udelené aj privilégia na organizovanie trhov. Členovia tohto rodu postavili v meste významné architektonické pamiatky – dva kaštiele. Veľký rozvoj remesiel sa v Galante začal v 18.cstoročí a v druhej polovici 19. storočia už bola centrom kultúrneho a spoločenského života celého okolia.

Po rozpade Rakúsko-Uhorska sa Galanta stala súčasťou novovytvoreného Československa, v rokoch 1938 až 1945 však bola opäť priradená k Maďarsku. Dnešná Galanta a jej vzhľad je výsledkom stavieb realizovaných v druhej polovici 20. storočia, kedy boli historické budovy zničené necitlivou demoláciou.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Galante

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Galante online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Renesančný kaštieľ - je spolu s hradom v novogotickom slohu jednou z dvoch najdôležitejších historických budov v Galante. Kaštieľ pôvodne slúžil ako sídlo Esterházyovcov, dnes slúži ako súčasť regionálneho múzea na Slovensku. Pôvodnú šesť priestorovú renesančnú stavbu však dnes pripomína už iba priestorová dispozícia a zreštaurované nástenné maľby. Dnešný vzhľad fasády, strechy a klenieb je výsledkom barokovo-klasicistickej prestavby v  2. pol. 18. storočia.

Neogotický kaštieľ- postavený v roku 1633 bratmi Danielom a Paulom Esterházyovcami, počas prvého obdobia masívneho rozširovania moci a prosperity rodiny. V roku 1736 objekt barokovo prestaval iný člen rodiny, nitriansky biskup Imrich. Časť hradu bola zrekonštruovaná a teraz obsahuje aj krásnu kaviareň a vináreň s názvom Esterházy.

Pamätná izba Karola Duchoňa - v severnom krídle Neogotického kaštieľa je od roku 2019 stála expozícia, ktorá vzdáva poctu miestnemu rodákovi Karolovi Duchoňovi. V pamätnej izbe sú zachytené dôležité momenty z jeho života. Okrem ocenení z Bratislavskej lýry tam nájdeme aj bohatú fotodokumentáciu získanú od obyvateľov mesta.

Rímskokatolícky kostol Sv. Štefana Kráľa - monumentálna dvojvežová klasicistická stavba s barokovými prvkami, postavená v rokoch 1797 až 1800. V jeho interiéri vyniká najmä vzácny barokový oltár a renesančná tumba Ladislava Kubínyiho z konca 16. storočia.

Vlastivedné múzeum - vzniklo v roku 1969 a jeho zbierka má vlastivedný charakter s užšou špecializáciou dokumentácie mlynárstva v povodí Malého Dunaja a dolného toku Váhu. Mnoho návštevníkov očarí najmä expozícia meštianskeho bývania s významnou zbierkou historického nábytku z remeselníckej dielne Rakúsko-Uhorska.

Židovský cintorín - nachádzajú sa tú náhrobky ešte z 18. storočia a cintorín aj naďalej slúži svojmu pôvodnému účelu. Najstaršie hroby sú v juhozápadnej a západnej časti. Nápisy sú väčšinou v hebrejčine, ale nájdu sa aj maďarské a slovenské.

Pohrebná kaplnka Esterházyovcov - postavená bola v roku 1871 a je v nej pochovaná rodina Jozefa Esterházyho, ktorá ako posledná z tohto významného rodu obývala neogotický kaštieľ v Galante.

 

VOĽNÝ ČAS

Ranč na Striebornom jazere – rozľahlý areál dýchajúci westernom a prírodou s dvoma jazerami s možnosťou rybolovu, tradičnou westernovou reštauráciou, tematickým detským ihriskom a jazdeckou školou.

Termál centrum Galandia - ponúka celoročne štyri bazény. Súčasťou interiéru je aj detský bazén a tobogan. Vonkajší areál, prístupný počas letných mesiacov, ponúka 25 m plavecký bazén, vonkajší detský bazén so šmykľavkou, vonkajší výplavový relaxačný bazén s dvoma tobogánmi. Vonkajší s vnútorným areálom prepája výplavový relaxačný bazén doplnený o vodné delo, vodný chrlič, hojdací záliv a hydromasáže.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Múzeum holokaustu v Seredi - - vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi, ktoré predstavuje autentické miesto viažuce sa k tragickému obdobiu riešenia židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska.

Vodný mlyn v Jelke – patrí medzi pozoruhodné technické pamiatky a vďaka trom podlažiam je považovaný za stredoeurópsku raritu.

Vodný mlyn v Kolárove - unikátna technická pamiatka na mŕtvom ramene Dunaja. K mlynu vedie 86 metrov dlhý drevený most, ktorý je považovaný za najdlhší drevený most v Európe. V mlyne sa nachádza expozícia Múzea vodného mlyna.

Termálne kúpalisko vo Vincovom lese - sa nachádza v prekrásnom prírodnom prostredí chatovej osady v Sládkovičove. Počas letnej sezóny sa v zrekonštruovanom areáli termálneho kúpaliska nachádzajú 2 rekreačné bazény, klasický bazén, detský, a bazén s masážnymi tryskami, ktorý je počas zimnej sezóny prístupný aj cez víkendy. Bazény sú naplnené termálnou vodou z vrtu, ktorej teplota sa pohybuje od 26 do 38 stupňov.

Termálne kúpalisko Diakovce - sa nachádza medzi okresnými mestami Šaľa a Galanta. Termálna voda tu stúpa z hĺbky 780 metrov a na povrchu zeme dosahuje 38 stupňov. Kúpalisko má 3 bazény – jeden veľký a dva detské) a poskytuje aj možnosť ubytovania priamo v areáli strediska.

Kostolík Narodenia Panny Márie v Čiernom Brode - bol postavený začiatkom 13. storočia. Patrí do osobitej skupiny tehlových románskych stavieb, zaujme neomietnutým tehlovým murivom s estetickou plastickou výzdobou. Podobne ako mnoho iných starobylých chrámov, nemá vežu, jej úlohu však plní jednoduchá drevená zvonica, ktorá stojí povedľa.

Románsky kostolík sv. Rodiny v Gáni - postavený niekedy na prelome 12. a 13. storočia. V roku 1745 (uvádza sa aj rok 1735) prešiel barokovou rekonštrukciou, ktorá však do značnej miery zachovala jeho pôvodný románsky vzhľad.

Benediktínsky kostol Nanebovzatia Panny Márie v Diakovciach - pochádza z konca 11. storočia až 1228. Prvýkrát sa tunajší kostol zasvätený Panne Márii spomína v pápežskej bule z roku 1102. Stavba je dvojpodlažná, rozdelená na „horný“ a „dolný kostol“, čo je v našich podmienkach unikátne riešenie, výnimočné aj v európskom meradle.

 

INTERNET

https://www.galanta.sk/

 

APLIKÁCIE

V obraze – vďaka aplikácii budete mať k dispozícii prehľad aktualít v obci. Aplikácia vás tiež včas upozorní na organizované akcie a pozrieť si cez telefón môžete aj fotografie, alebo dokumenty, vyvesené na úradnej tabuli.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa