Najzaujímavejšie schodiská sveta: Aj Brazília má to svoje

2014-06-19 09:00:00 |   |    | 

Nepredstavte si obyčajné schodisko niekde v bytovke. Schodiská, ktoré si teraz predstavíme, zoširoka ťahajú pohľady okoloidúcich. Tým lákavým na nich je farba, veľkosť, ale aj príbeh, ktorý sa za nimi ukrýva.



Selarónovo schodisko

Dejisko aktuálnych futbalových majstrovstiev sveta, Rio de Janeiro,  ukrýva rôzne poklady a jedným z nich je aj prekrásne vyzdobené schodisko. Nachádza sa v mestskej časti Svätá Terézia, Santa Teresa, na ulici Manoel Carneiro. Do tejto podoby ho dostal pôvodom chilský umelec Jorge Selaron. So skrášľovaním začal v roku 1990, keďže schodisko blízko jeho domu vyzeralo zúbožene. Práce na ňom pokračujú dodnes, keďže vždy sa dá čo to pridať, poprípade treba niečo opraviť. Schody samy o sebe merajú 125 metrov a pozostávajú z 215 schodov. Každý z nich je dokonale pokrytý farbou a kachličkami, ktoré v mnohých prípadoch vytvárajú samostatné obrazce. Takýmto spestrením sa schody stali jednou z dominánt Ria a vzdali hold brazílskemu ľudu.

Holsteinerove schody

Ďalším jedinečným kúskom je schodisko v nemeckom Wuppertale. Dúhové schodisko, ako je aj známe, namaľoval jasnými farbami umelec Horst Gläsker. Navyše pridal ešte niečo. Na 112 schodov napísal aj slová, ktoré opisujú ľudské vzťahy a pocity. Ľudskú podstatu tak zhrnul do niekoľkých slov. Hrôza, láska, dôvera, zúfalstvo, nádej, odplata a bozk.

Kórejská žena

Tradičné umenie Južnej Kórei vidno aj na tomto ohromujúcom schodisku. Pred Umeleckým centrom v Soule je na schodoch namaľovaná kórejská žena v tradičnom odeve. Takouto formou chcelo mesto dostať do povedomia miestnu operu. Pri správnom uhle ťažko uveriť, že sa nejedná o maľbu na stene, ale o skutočné schodisko.

Schody do Philadelphského múzea

Tieto schody isto každý pozná. Na striebornom plátne, ale aj na televíznych obrazovkách sa už viackrát predstavili. Hovoríme predsa o schodoch, ktoré zdolal Sylvester Stallone, alias Rocky Balboa, v známom filme Rocky. Pod týmto názvom ich taktiež možno nájsť, veď kto by si tú scénu nepamätal. Dnes na vrchole schodiska stojí jeho bronzová socha a turisti sa s ňou natešene fotia po tom, čo ako on zdolajú 72 schodov. Zaujímavou je aj výzdoba, ktorá ich zdobila počas výstavy Salvadora Dalího. Vtedy bol na schody namaľovaný jeho nadrozmerný portrét.

Obložené schody na 16. Ulici

Aj San Francisco sa pýši jedinečnými schodmi. Sú nimi schody na 16. Ulici, ktoré boli pomocou rôznych dobrovoľníckych organizácií a okolitých obyvateľov vyzdobené keramickou mozaikou s obrázkami zvieratiek. Skrášlenie 163 schodov naplánovali umelkyne Aileen Barrová a Collete Crutcherová a v roku 2004 s ním aj začali. Keďže sa jedná o denne používané schody, ich neustále opravovanie a dolaďovanie je nevyhnutné.

Schody Santa María del Monte

Na záver máme asi tie najkrajšie schody sveta. Nachádzajú sa v sicílskom mestečku Caltagirone, ktorého pomenovanie pochádza z arabského slova, a jeho význam je „hrad z keramiky.“ Tento názov úplne sedí, keďže je mesto už od nepamäti známe výrobou keramiky. To sa odrazilo aj na vzhľade schodov. 142 schodov, pochádzajúcich ešte z roku 1608, je vyzdobených prekrásnymi dlaždicami s neobyčajným vzorom. To však domácim nestačí, pretože pravidelne schody vyzdobujú kvetmi a lampášmi. Pri rôznych sviatkoch tak vytvárajú rozličné obrazce, ktoré sa spájajú s aktuálnym sviatkom.

Zdroj/autor: dailymail.co.uk, SiSa, drom  

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa