Dovolenkové destinácie na tanieri: Spoznajte ich prostredníctvom domácej kuchyne

2014-06-19 14:00:00 |   |    | 

I keď sa niektorí z nás dušujú, že na dovolenku nechodia kvôli jedlu, ale kvôli spoznávaniu danej krajiny, mali by úprimne položiť ruku na srdce. Zlá strava predsa dokáže pokaziť dni voľna a zmazať aj časť pekných spomienok. I preto si vyberáme hotely aj podľa recenzií ich reštauračných služieb. Tie sa však často spoliehajú na tradičnú kontinentálnu stravu, ktorá neurazí žiadneho návštevníka. Zabudnite však na chvíľku na ponuku, ktorú dostanete bežne aj doma. Spoznajte novú krajinu aj prostredníctvom jej kuchyne a nenechajte si ujsť možnosť ochutnať niektoré z jej tradičných pochúťok.



Chorvátsko

Ako prímorská krajina aj Chorváti vynikajú v príprave rýb. Ujsť by ste si predovšetkým nemali nechať malé pečené rybky, ktorých kostičky sú tak jemné, že ich môžete jesť celé. Vynikajúco chutia najmä k vychladenému poháru vína alebo piva. Veľmi známy je aj pršut, ktorý je obdobou talianskeho prosciutta. Taktiež vynikajúco pripravujú aj jahňacinu. Vyskúšajte takú tradičnú z grilu, ku ktorej si dáte chutnú domácu zeleninu. Výborná je aj peka pripravovaná z teľacieho mäsa v pahrebe. Lahôdkou je aj hovädzie mäso jeden deň marinované vo víne, cesnaku a bylinkách. Zo sladkých pochúťok sú to rôzne záviny, ktoré sú veľmi podobné tým našim.

Turecko

Ide o krajinu sladkostí. Takže vaše chuťové poháriky si pripravte najmä na takéto pochúťky. Určite si kúpte zmrzlinu v jednej z tradičných cukrární, ktorá má osobité čaro a chuť. Aj hotely ponúkajú na švédskych stoloch desiatky dezertov, z nich asi najznámejšia je baklava, ktorá vás prekvapí svojou extra sladkosťou. Na tanieri by vám taktiež nemal aspoň raz chýbať kebab. Chutné pečené mäso doplnené rôznymi koreninami, zeleninou a omáčkami. Obľúbeným jedlom sú aj nastudeno plnené surové papriky, do ktorých sa dávajú rôzne druhy zeleniny s výraznou príchuťou. Z polievok sú známe tie, ktoré sa podávajú chladené a ešte aj kyslá jogurtová polievka s rôznymi príchuťami.

Grécko

Musaka, tsatsiki a gyros patria k tým dobre známym pochúťkam. Okrem nich by ste však istotne mali ochutnať niektorý zo slaných koláčov, ktoré pripravujú s ich typickými slanými syrmi. Z neďalekého Cypru dovážajú i jeden netradičný druh, ktorý sa môže grilovať bez toho, aby sa roztiekol. Vynikajúci je taktiež s pochúťkami vyrobenými z hroznových listov. Tie môžu byť napríklad plnené ryžou a vždy sú ochutené na sladkokyslo. Kleftiko je akousi obdobou našej živánskej. Pozostáva z rôznych druhov mäsa, zeleniny a zemiakov, ktoré sa upečú v alobale v rúre alebo pahrebe. Vynikajúce sú aj pokrmy z morských potvoriek, veľmi chutné sú grilované krevety. Ako prílohu vyskúšajte šalát z pečených baklažánov, ktoré sa neskôr dochutia cesnakom, olejom a rôznymi bylinkami.

Španielsko

Jednoznačne musíte zájsť do niektorých z tapas barov. Ponúkajú sa tam rôzne malé jednohubky, takže môžete ochutnať z každého jedla kúsok. Počas večere sa konverzuje s ostatnými hosťami a atmosféra pripomína uvoľnenejšiu recepciu. V horúce dni vás poteší aj osviežujúce gazpacho, studená polievka z paradajok a papriky. Zo Španielska nemôžete odísť bez toho, aby ste si dali tanier paelly, ktorá sa pripravuje v tých najrôznejších verziách. A ochutnať by ste mali aj rôzne pokrmy z králičieho mäsa, špargle a artičokov.

Taliansko

Pizzou a cestovinami sa talianska gastronómia nekončí, iba začína. Takže na dovolenke zabudnite na tieto stereotypy a keď si ich už chcete vychutnať, tak ich vyskúšajte v tej pôvodnej „nahej“ verzii, a teda margheritu s originál paradajkovým základom, pravou mozarellou z byvolieho mlieka a čerstvou bazalkou. Z cestovín si vyberte jednoduchú zmes paradajok, cesnaku a kvalitného oleja, prípadne pridajte morské plody. No a keď sa od nich odpútate, nezabudnite na kvalitné jedlá z jahňaciny, rôzne druhy ragú, čerstvé chutné šaláty, kvalitné syry a údeniny a taktiež dezerty ako osviežujúce ovocné trifle, ktoré vás nebude nudiť tak, ako tiramisu.

Egypt

V porovnaní s ostatnými kuchyňami je pre nás egyptská nepochybne najexotickejšia. Nájdete v nej veľa vplyvov z iných krajín, no charakteristická je výraznými koreninami a bylinkami. Napríklad kofta je jedlo pripravované z jahňacieho mäsa, ktoré je výrazne okorenené a následne sa vypráža. Ďalej sú to napríklad karbonátky z cícera, ummi alí pripravované z cesta prekladaného orieškami a hrozienkami, ktoré sa namočia do sladkého mlieka a taktiež rôzne druhy rýb a morských živočíchov.

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa