Nebojácne stavby čeliace sile mora. Najkrajšie majáky sveta

2014-07-28 13:00:12 |   |    | 

Niekedy sa vraví, že správcovia majákov sú tí najosamelejší ľudia na svete. V minulosti tomu tak určite bolo. V mnohých prípadoch žili na prázdnych ostrovoch a do spoločnosti sa dostávali, len raz za mesiac. Tajuplné a majestátne sa zdajú byť všetky majáky, ktoré uľahčujú nájsť cestu späť domov všetkým námorníkom. Pozrite si s nami týchto krásavcov.



V Ohňovej zemi

 

Tu, pri najjužnejšie položenom meste na svete Ushuaia, sa nachádza maják „na konci sveta.“ Znie to ako z románu Julesa Verna. Názov je však pomýlený, keďže románový maják sa nachádzal mimo južnej hemisféry. Skutočný názov je Les Eclaireurs, čo vo francúzštine znamená hliadka, alebo prieskumník. A ním aj je, lebo jeho svetlo blikajúce každých 10 sekúnd žiari do vzdialenosti 7,5 námorných míľ, čo je približne 13,9 km. Svetlo zásobované solárnou energiou stojí vo výše vyše 20 metrov nad hladinou a značí, že sa námorníci nachádzajú v nebezpečných vodách plných skalísk.

 

Čierno- biely krásavec

 

V Spojených štátoch je Cape Hatteras Light najvyšší tehlový maják. A napriek tomu, že bol postavený v roku 1802 dodnes slúži, teda jeho druhá verzia, keďže bol zničený počas občianskej vojny. Postaviť ho dal americký Kongres, keďže daná oblasť na severovýchode krajiny je špecifická silnými búrkami a zlými plavebnými podmienkami. Preto sa tiež nazývala „cintorín Atlantiku.“ S majákom je spojená aj iná zaujímavosť. Previezli ho. V roku 1999 museli maják presunúť, keďže jeho podložie bolo konštantne podmývané oceánom. Nachádzal sa už len 4,6 m od oceánu, a preto ho posunuli 460 m od pôvodného miesta.

 

Najnavštevovanejší maják Kanady

 

Taká pozícia prináleží majáku Peggys Point. Obrázok hrdo stojaceho červeno - bieleho majáku na oblých skalách je známy po celom svete. Z Kanady si tento obrázok priniesli už mnohí. Z histórie vieme, že tu do 1954 stál starý drevený maják. Funkčný bol len do 1914, keď postavili nový, ale aj po zatvorení slúžil ako správcov dom. Zničil ho až hurikán Edna. Nový maják neposkytoval služby len námorníkom, ale aj poštárom. Poštu však zavreli pre problémy s plesňou.

 

Pýcha Švédska

 

Najsilnejšie svetlo Škandinávie, maják Kullen, osvetľuje často používané morské cesty severnej Európy. Obrovská elektrická „žiarovka“ spolu s špeciálnou optikou vysiela biele svetlo každých 5 sekúnd do vzdialenosti neuveriteľných 24,5 námorných míľ, teda 45 kilometrov. Ak je práve hustá hmla, vysiela zvukový signál, aby udržal lode v bezpečí.Jeho história je taktiež neuveriteľná. Rôzne majáky tu stoja už takmer 1000 rokov. V roku 1561 bol postavený prvý konvenčný a pozíciu jeho strážcu zastával aj uznávaný pozorovateľ hviezdnej oblohy Tycho Brahe. Práca ho však veľmi nebavila a tak musel byť viackrát formálne upozornený, aby sa o maják staral lepšie. Asi mal lepšie veci na práci. Ten čo môžeme vidieť aj dnes je z toku 1899, a aj napriek tomu, že je zautomatizovaný stále má svojho strážcu.

 

Veža antického hrdinu

 

V španielskej A Coruñi, v prístave, stojí Herkulesova veža. Stojí tu už od 1. storočia nášho letopočtu, keď ju postavili Rimania. Má teda vyše 1900 rokov a je najstarším majákom sveta. Ťažko povedať čomu po celý svoj život slúžila, raz bola majákom, inokedy obrannou vežou a niekedy sa zmienky o nej úplne strácali. Veľkou opravou prešla až v 18. storočí. Táto podivuhodná hranatá veža je opradená viacerými príbehmi. Asi najznámejší je príbeh o Herkulovi, ktorý v krutom boji porazil tyranského obra Gerióna. Obor vládol tvrdou rukou nad týmto krajom, a tak sa občania obrátili na Herkula, aby im pomohol. Ten obra zabil, jeho hlavu pochoval na mieste, kde dnes stojí maják, a založil mesto. Pomenoval ho po prvej osobe, ktorá vkročila do mesta – po žene s menom Cruña.

Autor: SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa