Vstúpte do dokonale upravených záhrad sveta – Našli sme tie naj

2014-08-20 09:00:00 |   |    | 

Nad pokojnú prechádzku prírodou má len máločo. Prekrásne upravené a dokonale rozvoniavajúce záhrady lahodia duši aj telu. Popri hektickom štýle života je vhodné sa na chvíľu zastaviť a obzrieť okolo. A nikde to nie je také ako v záhrade plnej kvetov. Vieme, že tie najkrajšie sú vždy u nás doma, ale ak chceme vidieť skutočné skvosty zamierime práve sem:



 

Francúzska klasika

 

Isto aj vám ako prvé padlo na rozum okolie zámku Versailles. Asi neexistuje známejšej záhrady na svete. Poďakujme sa kráľovi Ľudovítovi XIV., ktorý poveril francúzskeho krajinného návrhára André Le Nôtrea, aby z obyčajných zámockých záhrad spravil niečo neuveriteľné. A jemu sa to aj podarilo. V 17. storočí sa pustil do vylepšovania, počas ktorého záhrady zväčšil a predĺžil a pridal dokonca aj umelý kanál, na ktorom sa kráľ mohol voziť na gondolách. Za 40 rokov sa tu vystriedalo viacero architektov, ktorí skoro pohli horou. Také množstvo zeminy a rastlín bolo totiž prenesených z rôznych miest práve sem, niekedy museli pomáhať dokonca celé vojenské regimenty.

 

Exotika v studenom Anglicku

 

Kráľovská botanická záhrada v Kewe sa nachádza len 16 km od Londýna, čo umožňuje každému návštevníkovi veľkomesta na chvíľku utiecť a upokojiť svoju dušu. 326 akrov upravenej pôdy ukrýva záhrady, sady aj skleníky s exotickými rastlinami. Tunajšie „palmárium“ (obrovský skleník s tropickými kúskami) je najväčším viktoriánskym skleníkom a unikátna je aj výstava bonsajov, ktoré sa tu dožívajú neuveriteľných 150 rokov. Nájdete tu to aj africké baobaby a voňavú vanilku, takže ak sa na chvíľku zastavíte budete sa cítiť ako v raji.

 

V tieni hory Wicklow

 

Teraz sa presunieme do zeleného Írska na statok Powerscourt. V Írsku má príroda akoby úplne inú moc ako u nás. Aj tá zelená sa zdá byť sýtejšia. To sa vám osvedčí aj v týchto záhradách, ktoré sú chránené vysokými múrmi. Kvetinové sady, stromoradia aj vodopády si tu našli svoje miesto. Záhrada má aj tematické oddelenia, napríklad talianske a japonské. Okrem prírodných krás sa tu prejavila aj ruka človeka v podobe starých budov a veží, ktoré dopĺňajú ráz krajiny.

 

V chladnej Kanade

 

Aj tu v Kanade vedia vytvoriť prekrásne záhrady. Táto, s názvom Butchart, je o to cennejšia, že je postavená na bývalej výrobni cementu a lome, kde bola zem úplne poškodená. Po jej zatvorení sa v roku 1906 manželka majiteľa rozhodla kúsok zeme zachrániť a nechala sem navoziť pôdu z rôznych fariem. Vytvorila tu kúsok ozajstného raja, o ktorý sa postupne stará celá rodina už v niekoľkej generácii. Dnes je tu talianska aj japonská záhrada, čerešňový sad, jazierka, kvetinové záhony a pamiatka na históriu záhrady – komín fabriky.

 

Unikát Talianska

 

V meste Tivoli sa zrejme pred renesanciou nežilo tak ako po nej. Je to tým, že až v tomto období bola v postavená vila Villa d'Este s jej ohromujúcou záhradou. Bývalý benediktínsky kláštor sa zmenil na vilu, ktorá dnes patrí na zoznam chránených pamiatok UNESCO a je aj jednotkou spomedzi talianskych atrakcií. Najznámejšia je tu fontána Bicchierone, ktorá strieka vodu z veľkej mušle. Ďalej tu návštevníci obzerajú jazierka, rôzne vyobrazenia kvetov a zvierat a samozrejme prekrásne stromy.

 

Aj záhrady vedia byť namyslené

 

„Namyslená“ je slovo, ktoré by ste použili pri opise záhrady Dumbarton Oaks v americkom Washingtone. Dnes je sprístupnená len jedna časť, keďže ju pôvodná majiteľka rozdelila a časť darovala Harvardskej univerzite, aby tu mali svoje sídlo niektoré katedry. Pôvodne 53 akrový pozemok navrhli do posledného zákutia. Architektka Beatrix Farrand úzko spolupracovala s majiteľkou pozemku, aby vytvorili miesto ako stvorené pre bohatých veľkomešťanov. Malebné prostredie dnes našťastie môžu pozorovať aj bežní návštevníci.

 

U Rothschildov

 

Ako v rozprávke to vyzerá vo vile Villa Éphrussi de Rothschild, ktorú začiatkom 20. storočia dala postaviť barónka Rothchildová. Tradičný benátsky štýl architektúry dotvára dych berúca záhrada. Keď k tomu pridáme hladinu mora, ktorá sa v diaľke trbliece, dostaneme niečo magické. Záhrada je rozdelená do siedmych častí a nechýbajú tradičné námety ako Taliansko, Japonsko, ale aj exotika, Španielsko či Provensálsko. Keďže sme vo Francúzsku, nájdeme tu aj repliky z Versailleských záhrad.   

 

Živé umenie

 

Takto bola v novinách opísaná záhrada Stourhead pri prvom otvorení v 18. storočí. Jej majitelia sa rozhodli je osvedčenú klasiku, a tak sa tu nachádzajú repliky antických budov, ako Parthenón a Apolónov chrám. Park je známy aj jazerom, ktoré odzrkadľuje prepojenie antiky s divokou prírodou Anglicka.

 

Wangshiyuan

 

Asi vám došlo, že sa nachádzame v Číne. Táto záhrada, tiež nazývaná „Rybárova záhrada“ patrí medzi tie najkrajšie v celej krajine. Všetky prvky sú tu dokonale zakomponované do prírody. Ako keby sa jej nik nedotkol. S úpravami sa začalo už v 10. storočí počas dynastie Sang. „Rybárova“ záhrada je rozdelená na tri časti: obývanú, centrálnu a vnútornú záhradu. Malé jazierko je súčasťou centrálnej zóny a je obklopené pavilónmi a terasami.

 

Žeby malo Versailles konkurenciu?

 

Tak by sa dal nazvať nemecký zámok Sanssouci, v Brandenbursku. Ako letný zámok si ho dal postaviť Fridrich II. Veľký, no pracovalo na ňom aj niekoľko jeho nasledovníkov. Bol totiž obľúbeným sídlom nemeckých cisárov. Jemný rokokový štýl sa dopĺňa s rozľahlými záhradami. O skvelý stav sa postarali aj počas druhej svetovej vojny, keď zámok patril medzi reprezentačné pamiatky, a preto sa oň dobre starali.

Zdroj/autor: nationalgeographic.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
3.8/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa