Najväčšie bane sveta – Mohutné zásobárne zlata a diamantov

2014-09-02 13:00:00 |   |    | 

Veľkolepé projekty vidieť všade na svete. Patria k nim aj obrovské bane, ktoré zásobujú svet diamantmi, zlatom a inými kovmi. Ohromné lomy siahajú stovky metrov pod povrch zeme a človek v nich vyzerá byť menší ako mravec. Ešte aj nadrozmerné ťažobné autá vážiace zopár ton vyzerajú ako hračky malých detí. Také sú pohľady do najväčších baní sveta.



 

Baňa Mir

Mir, alebo v preklade svet, je už dnes neaktívna otvorená baňa na diamanty. Nachádza sa na Sibíri, kde prírodné podmienky sťažovali celý proces ťažby. Kruté mrazy a teplejšie letá dali zabrať ľuďom aj technike. Od roku 1957, kedy sa tu začalo ťažiť, patrila k tým najväčším na svete. Napriek jej „menším“ rozmerom, 525 m do hĺbky a priemerom 1200 m, produkovala veľké množstvo diamantov a drahých kovov, zo začiatku to bolo približne 2 000 ton ročne. Ako inak, takéto čísla trápili konkurenciu, ktorá sa sem prišla aj pozrieť. Nanešťastie ich Rusi priveľmi zdržali, tak im na baňu ostalo len 20 minút. No aj za ten čas zistili, že Mir je silným súperom. Uzavretá bola až v roku 2004.

 

Baňa Bingham Canyon

V Spojených štátoch amerických majú radi megalomanské projekty a táto baňa k nim isto patrí. Medená baňa leží blízko mesta Salt Lake City a otvorená je už od roku 1906. Odvtedy sa rozrástla do obludných rozmerov. Hlboká je 970 metrov a široká takmer 4 kilometre. 1 800 pracovníkov vyprodukuje toľko medi, že pokryje takmer 18% amerického dopytu. Okrem tohto kovu sa tu ale ťaží aj zlato, striebro a molybdén. Pri takýchto veľkých rozmeroch sa baňa nevyhla ani problémom a zosuvom pôdy. V roku 2013 došlo rovno k dvom. Oba boli obrovské, pričom pri prvom sa do bane zrútilo až 75 miliónov kubických metrov zeme a kameňov.

 

Kalgoorlie Super Pit

Najväčšia baňa Austrálie si v okolí získala meno „super baňa.“ Kedysi tu bolo viacero menších podzemných, ktoré sa postupne pospájali do tejto jednej „super“ veľkej. Dlhá je 3,6 km, široká 1,5 km a siaha až do hĺbky takmer 600 m. Ročne sa tu vyťaží takmer 28 ton zlata, ktoré potom putujú do rôznych častí sveta. Keďže je baňa v prevádzke 24 hodín denne bez prestávky celý rok, jej návštevy nie sú možné. Avšak pri blízkej diaľnici je vybudovaná vyhliadka, z ktorej je na baňu prekrásny pohľad.

 

Baňa Kimberley

Známa aj ako Veľká diera, leží v Južnej Afrike a má prívlastok najväčšej ručne vyhĺbenej diery na svete. 50 tisíc robotníkov tu od roku 1871 do roku 1914 pracovalo len pomocou jednoduchých nástrojov a vlastnej sily. Dostali sa až do hĺbky 240 metrov, pričom na šírku má baňa 463 metrov. Postupne sa však do diery zosypali sutiny a odkrojili z hĺbky približne 25 metrov. O ďalších 40 výškovým metrov prišla baňa jej zaplavením, takže dnes je od hladiny až po jej okraj vysoká 175 metrov.

 

Baňa Diavik Diamond Mine

Kanadská diamantová baňa Diavik Diamond sa radí k tým najväčším. Leží na samostatnom ostrove blízko polárneho kruhu, čo znamená, že podmienky sú tu veľmi náročné. V zime všetko naokolo zamŕza a pracovníci sa musia o to viac snažiť, aby celá baňa fungovala. Prevádzku spustili v roku 2003 a ročne tu vyťažia takmer 1 500 kg diamantov. V roku 2013 sa ťažobné aktivity presunuli pod povrch a očakáva sa, že baňa bude fungovať ešte približne 16 - 22 rokov. Zaujímavé je na tejto bani to, že sa venuje aj iným aktivitám. Nachádza sa tu okrem bane napríklad aj veterná elektráreň.

 

Baňa Chuquicamata

V tejto oblasti sa meď ťaží už dlhé stáročia. Vraví sa, že už v 16. storočí vítali domáci svojich budúcich utláčateľov medenými predmetmi. Dnes táto baňa patrí k najvýnosnejším na svete, pretože do roku 2007 vyťažila 29 miliónov ton medi. Aj jej rozmery sú úctyhodné. Má 4,3 km na dĺžku, 3 km na šírku a siaha až 900 metrov pod povrch.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
4.9/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa