Jazerá v SOPKÁCH – Po výbuchu prichádza krása

2014-09-05 17:00:00 |   |    | 

Tajomné miesta sveta sa nachádzajú v každom kúte sveta a sopečné krátery patria k nim. Tie sa nachádzajú len na miestach, kde sa aktivita planéty prejavuje aj na zemskom povrchu. Pri výbuchoch totiž dochádza k tomu, že sa ich vrch prepadne a vytvorí v strede kráter - kaldera. Ten sa postupom času môže zaplaviť a vznikajú unikátne kráterové jazerá. Tak sa pozrieme na tie najkrajšie na svete.



 

Hora Mazama

 

Kráterové jazero v americkom štáte Oregon, leží v hore Mazama. S hĺbkou aj 600 m patrí k najhlbším jazerám Ameriky. Napĺňa ho výlučne dažďová voda a voda z topiaceho sa snehu, takže je tunajšia voda pomerne čistá.

 

Kráter Quilotoa

 

3 kilometre široká kaldera Quilotoa leží v ekvádorských Andách. Jazero je hlboké približne 250 metrov a má zelenkavú farbu, ktorú spôsobujú rozpúšťajúce sa minerály. Na dne jazera sa nachádzajú fumaroly, teda otvory, z ktorých unikajú plyny, a aj horúce pramene.

 

Kráter Kelimutu

 

K tejto kaldere sa nachádzajú rovno tri jazerá. Jedno, Tiwu Ata Mbupu, teda jazero „starých ľudí“, má modrý odtieň. Ďalšie dve sú zelené prípadne červené. Volajú sa Tiwu Nuwa Muri Koo Fai, „jazero mladých mužov a žien“ a Tiwu Ata Polo, „jezero urieknutých.“ Zaujímavé na tejto skupine jazier je to, že sú jedného pôvodu, no ich farby sa líšia.

 

Hora Pinatubo

 

Jazero v tejto hore je jedno z najmladších. Vzniklo len v roku 1991, počas výbuchu filipínskej sopky Pinatubo. Jej erupcia patrila k tým najväčším v modernej dobe. Do ovzdušia sa vzniesol stĺp prachu vysoký až 7,5 km. Sopka vtedy prišla o približne 300 výškových metrov. Pri tejto erupcii vzniklo 2,5 km kaldera, ktorá sa zaliala vodou. Pôvodne bola voda v nej veľmi kyslá a teplá, no postupom času sa ochladila.

 

Jazero Okama

 

V Japonsku, na hore Zao, leží jazero Okama, prezývané aj „jazero piatich farieb.“ Známe je preto tak, lebo počas dažďov mení svoju farbu. V prieme má jazero 360 m a hlboké je 60 m.

 

Hora Ruapehu

 

Aj na Novom Zélande majú prekrásne kráterové jazero. Ruapehu patrí medzi najaktívnejšie sopky na celom Novom Zélande. Okrem jazera, ktoré vypĺňa kráter medzi výbuchmi, sú na tejto hore známe aj ľadovce, na ktorých sú lyžiarske strediská.

 

Kráter Kerid

 

Island v sebe spája oheň aj ľad. A to vidno aj v tomto kráteri. Kaldera Kerid patrí k tým najznámejším na celom ostrove. Svah je výraznej červenej farby a na niektorých miestach je porastený nízkymi rastlinami a machom. Zväčša je jazero dosť plytké, má len 7 až 14 metrov, pričom hĺbka sa mení podľa podmienok.

Zdroj/autor: twistedsifter.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa