Najhoršie zlozvyky z lietadiel. Čo všetko cestujúci robia a nemali by? 1. časť

2016-01-12 12:00:00 |   |    | 

Lietadlá sú pre ľudí čo radi cestujú vykúpením. Z jedného konca sveta na druhý sa dostanú za veľmi krátky čas a môžu tak spoznávať všetky kúty planéty. No má to aj jednu nevýhodu. Pri tomto druhu cestovania sa totiž ocitnete vo veľmi stiesnenom priestore s množstvom ľudí, ktorí nie vždy vedia ako sa správať. Čo nás na nich najviac hnevá? Aké zlozvyky sú najotravnejšie?



 

Učíme sa lietať

 

Etiketa je niečo, čo sa už v dnešných časoch veľmi nenosí. Ľahko a radi zabúdame na to čo sa patrí a má a to len preto, aby nám bolo pohodlnejšie. No pri cestovaní sú empatia, snaha o porozumenie a dobré mravy nevyhnutné. Veď všetci sa chceme cítiť pohodlne a prežiť let v čo najlepšej kondícii. To sa však niekedy nedá, ak sa človek vo vašom okolí rozhodne uprednostniť seba a vychutnať si let tak ako sa jemu páči. Na čo by sme si mali dávať pozor?

 

V cudzom lone

 

Pohodlie je v lietadle zriedkavý pojem, pokiaľ si nezaplatíte vyššiu triedu, a preto on všetci bojujeme. Najčastejšie sa ho snažíme získať naklonením opierky, ale ako sa cítime my sami, keď nám niekto pristane doslova v lone? V takomto prípade je lepšie sa najprv obzrieť dozadu, upozorniť cestujúceho za vami, skontrolovať či náhodou nemá niečo na stolíku a až potom si postupne nakloniť opierku tak, ako je nám to pohodlnejšie.

 

Opierky

 

Opierky na ruky sú doslova bojovým poľom. Istotne sa už aj vám stalo, že ste sa znenazdajky pretláčali o každý milimeter, aby ste si mali kam zložiť ruky. Keďže však ide o spoločný priestor, musíme sa podeliť a to najlepšie rovným dielom. Iná cesta ako ohľaduplnosť neexistuje.

 

Nároční grobiani

 

Ak budete mať smolu, možno skončíte napríklad u nevychovaného grobiana, ktorý sa so slovom prosím asi nikdy nestretol. Takíto cestujúci sú drzí nie len k personálu, ale aj k svojim susedom. Ak ste jedným z nich, skúste sa zamyslieť a popracovať na jednaní s ľuďmi, aby sa váš let nestal nočnou morou všetkých zúčastnených.

 

Lodný kufor

 

Pri každom lete sa stretávame s tým istým. Niekto si „náhodoupomýlil rozmery batožiny a do lietadla si so sebou vzal kufor, ktorý rozhodne nespĺňa predpísané rozmery. Vo väčšine prípadov sa nezmestí ani do uličky, nie to ešte do priečinkov nad hlavou, a tak ho musia letušky niekam upratať, čo zaberie čas pri nastupovaní.

Podobne je to s množstvom tašiek z dutyfree, ktoré sa následne snažia cestujúci niekam uložiť. Vrcholom sú potom už len cestujúci, ktorí si pri nastupovaní uložia batožinu v prednej časti a potom sa presunú dozadu na ich sedadlo. Iným cestujúcim tak zaberú priestor a len spomalia celé lietadlo.

 

Ako na štadióne

 

Záleží od tipu lietadla, ale vo všeobecnosti sa dá povedať, že moderné lietajúce stroje sú pomerne tiché, čo každému nás vyhovuje. Preto tak veľmi nemáme radi tých, čo sa počas celého letu nahlas rozprávajú, snažia sa prekričať pol lietadla, alebo si z neho spravia rovno štadión, kde kričia ako im hrdlo ráči.

Obdobou sú nadšenci pre hudbu, ktorí sa radi podelia o svoje obľúbené kúsky. Príliš hlasná hudba, zapnuté zvuky na hrách a filmoch vedia otráviť celé okolie. Pre pohodlné cestovanie všetkých cestujúcich je preto lepšie ich stíšiť.

 

Predčasné vystupovanie

 

Mimoriadne nepríjemné je aj to, keď sa konečne otvoria dreve lietadla a je čas vystúpiť. Tlačiaci sa dav pasažierov zozadu si pretláča svoju cestu uličkou bez ohľadu na to, že sa vpredu nachádzajú cestujúci, ktorí by mali vystúpiť pred nimi. Zmätok a pohnuté nervy sa preto dajú ľahko pochopiť.

 

Na nohách

 

Môže byť niečo otravnejšie ako spolucestujúci, ktorí je neustále v pohybe? Nepretržité vyťahovanie vecí z batožiny, prechádzky a „výjazdy" na toaletu sa pri dlhých letoch stávajú nočnou morou spolucestujúcich. Ak viete, že chodíte pomerne často na toaletu vyberte si miesto v uličke, aby ste nerušili okolosediacich. Dôležité to je hlavne pri nočných letoch, kedy musíte suseda vždy zobudiť.

Prečítajte si tiež:

 

 

Čo nechutné ste v lietadle zažili vy? O pár dní aj my doplníme náš zoznam.

 

Zdroj/autor:dailymail.co.uk, cnn.com, independenttraveler.com, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SiSa

Hodnotenie článku:
2.9/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa