Fenomén self-driving je na vzostupe: Ako prebieha dovolenka v aute a kde je lacnejší benzín?

2016-07-23 00:00:01 |   |    | 

Chceme ísť na safari za nosorožcami, ale veľmi sa oteplilo a nie sme ďaleko od mora, preto zmeníme program a pôjdeme sa vykúpať. Cestovať podľa itinerára, ktorý pripravujú sprievodcovia, je úžasne pohodlné a bezstarostné, ale dobrodružnejšie povahy sa radi trochu odchýlia. Preto je stále populárnejšie odletieť do exotickej lokality a tam vo vypožičanom vozidle križovať krajinu medzi miestami so zaisteným nocľahom. Trebárs v Južnej Afrike, kde teraz majú vďaka extrémne výhodnému kurzu veľmi lacný benzín.



 

Z ankety v jednom z našich článkov vyplýva, že 24 % z vás dáva prednosť výlučne plážovej dovolenke, 68 % má radšej kombinovanú s pestrým programom a 8 % preferuje akčnejšie výlety do hôr. Vyladiť program zájazdu tak, aby sa páčil všetkým, jednoducho nejde. Preto niektoré české cestovné kancelárie dávajú priestor i tým, ktorí si radšej všetko sami prispôsobia na mieru vlastným potrebám.

Self-driving s cestovnou kanceláriou funguje tak, že máte rámcovo naplánované návštevy najlákavejších atrakcií, pričom máte zaistené ubytovanie. V jednotlivých destináciách vám navyše požičajú auto a vy môžete tráviť voľný čas len podľa seba. Samozrejme vám tiež odporučia najkrajšie atrakcie v okolí a okrem toho máte možnosť využiť služby slovensky alebo česky hovoriaceho sprievodcu, finálnu voľbu však robíte vy.

Voz môžete tiež dostať na niekoľko dní, potom príde na rad náročnejší presun lietadlom do vzdialenejšej lokality, kde dostanete na presuny iné auto. Foriem tohto variabilného spôsobu cestovania je viac. Pri ceste po juhu Afriky môžete voliť ubytovanie v hoteloch, či v stanoch, pozrieť sa môžete len do Juhoafrickej republiky, alebo si putovanie spestriť výjazdmi k ohromujúcim Viktóriiným vodopádom, červenej namíbijskej púšti Sossusvlei alebo do kráľovstva divých zvierat v Botswane.

 

Každý rok cestuje na dovolenky autom o 3 % Slovákov viac

Poznáme aj iné varianty dovolenky v aute. Napríklad vypožičanie auta len na pár dní na časť pobytovej dovolenky. Týždeň na plážach okolo hotela sa tak dá nádherne spestriť. Počet Slovákov, ktorí na dovolenke využívajú auto, za posledný rok vzrástol o 3 %.

Mimochodom, self-driving je v cestovnom ruchu niečo iné než v automobilovom priemysle. Vývojári vozov sa venujú aj výrobe moderných vozidiel, ktoré sa dokážu viesť samé.  Nepleťte si to však s turistickým self-drivingom – cestovaním autom po vlastnej osi.

 

Autom na dovolenku do Austrálie alebo do Južnej Afriky. Ako to vyzerá v praxi?

Pozrieme sa pomocou praktického príkladu na to, ako také cestovanie autom môže prebiehať. Dajme tomu, že chcete precestovať najkrajšie miesta juhovýchodu Austrálie. Kto by sa nechcel pozrieť na živé koaly alebo na 12 úchvatných skalných „apoštolov“ vystupujúcich z mora? Počas takej cesty najskôr priletíte do Melbourne, prezriete si mesto a na druhý deň si vypožičiate auto. Ak chcete vidieť západ slnka, vyrazíte na pobrežie, kde je najkrajší. Dva dni sa kocháte fantastickými plážovými scenériami na ceste Great Ocean Road, potom sa vrátite do Melbourne.

Pravidlá cestnej premávky v zahraničí

V Európe sa s problémami príliš nestretneme. V Španielsku platí vyhláškou daná povinnosť vypnúť pri čerpacej stanici telefón i rádio, inak sú však v krajinách EU pravidlá veľmi podobné.

V niektorých exotických štátoch Ázie na zložitejších križovatkách neplatia prakticky žiadne pravidlá a musíte sa riadiť aktuálnou situáciou a tým, čo odkopírujete od miestnych vodičov.

V Spojených štátoch nás môže zaraziť premávka na kruhovom objazde, prednostné právo jazdy majú autá prichádzajúce na objazd, je to teda presne naopak v porovnaní s českými pravidlami.

Tiež si musíme dať pozor na mierne rozdiely v dopravnom značení. Ukazovatele v USA často majú textovú podobu, preto je nutná aspoň základná alebo mierne pokročilá znalosť angličtiny.

 

Kľukatá Hana Road

Amerika disponuje veľkým počtom adrenalínových ciest. Dokonca i v ostrovnom raji Havaja. Tam budia rešpekt cesty spájajúce oblasť Kahului s mestom Hana na ostrove Maui. Vedie cez 59 mostov, bičujú ju silné morské vetry a na niekoľkých miestach má šírku jediného pruhu.

 

Nasleduje hlavné mesto Canberra a obrovské Sydney s gigantickou Operou, pôvabnou a rušnou čínskou štvrťou a slávnou plážou Bondi… čo všetko počas troch dní pred odletom domov v týchto úžasných austrálskych mestách stihnete, záleží len na vás. Ozajstní cestovatelia volia touto formou cestu po celej Austrálii a pozrú sa i na národné parky vo vnútrozemí a tajomnú skalu Uluru.

Ideálnou lokalitou pre individuálnu dovolenku je teraz Južná Afrika. Výdaje spojené s cestovaním po vlastnej osi sú tu v súčasnosti výrazne nižšie vďaka trvalému pádu juhoafrickej (a tiež namíbijskej) meny. Za eurá teraz získate o 40 % viac randov než pred štyrmi rokmi. A jednou z vecí, ktoré sú v tomto období v Juhoafrickej republike o poznanie lacnejšie než na Slovensku, je benzín.

 

Autor: Jan Švestka & Tomáš Cikán

 

_________________________________________________________________________________

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a Strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky dobrodružných poznávacích zájazdov do Karibiku:

 

Autom po Južnej Afrike

Vyberte si jeden zo zájazdov do Južnej Afriky a sledujte presuny ohromných tisíchlavých stád pakoňov alebo veľkých sloních klanov. Zájazdy si môžete individuálne prispôsobiť vlastným predstavám o fantastickej dovolenke na juhu čierneho kontinentu, CK vám obstará auto.

 

Vylezte na prírodný „mrakodrap“

Máme pre vás tip: keď budete autom križovať juh Afriky, zájdite si pre nezabudnuteľný zážitok do najstaršej púšte sveta Namib, ktorá dala meno Namíbii, štátu, kde sa rozprestiera. Sledovať východ slnka z vrcholku duny s výškou mrakodrapu, to musíte zažiť! Ktoráže duna to je a kde presne sa nachádza, to sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, do ktorých organizuje zájazdy cestovná kancelária ESO travel.

 

Vychutnajte si Austráliu individuálne!

Spestrite si jeseň v Austrálii o unikátnu možnosť samostatne si organizovať voľný čas a jazdiť si  autom po diaľavách medzi klokanmi a koalami. Vyberte si jeden z individuálnych zájazdov:

The best of Australia

East Coast Explorer

Na skok do Austrálie

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa