Leto v európskych metropolách: Toto je 10 najlepších mestských pláží

2016-08-17 00:00:00 |   |    | 

Piesok, slnko, osviežujúce drinky a dokonalá letná pohoda. V európskych mestách si neužijete len historické pamiatky či múzeá. Mnohé z nich sa môžu priamo v centre pochváliť plážou, na ktorej si radi oddýchnete od turistického ruchu. Toto sú najkrajšie mestské pláže Európy.



 

BRATISLAVA

Množstvo obyvateľov a návštevníkov Bratislavy navštevuje obľúbenú Magio pláž už desať rokov. Nachádza sa na Tyršovom nábreží na petržalskej strane Dunaja a na svoje si tu prídu všetky vekové kategórie. K dispozícii sú bary, ležadlá, športoviská aj preliezky a atrakcie pre deti. „Letné osvieženie poskytne originálne riešený nízky bazén, k tomu horúci piesok pod nohami, štýlové posedenie na drevenej terase v tvare vĺn, príjemný vánok od Dunaja a oheň v srdci každého, kto sa zastaví obdivovať najkrajší výhľad na mesto,“ píše sa na oficiálnej stránke pláže.

 

VIEDEŇ

Ak zatúžite po troche osvieženia pri návšteve susednej Viedne, vydajte sa na Donauinsel, 21-kilometrový ostrov na Dunaji. Nájdete tam piesok, trávu aj kamenisté pláže, nesmie chýbať niekoľko reštaurácií, kaviarní a barov. Ostrov je ideálnym miestom na oddych, ktorý tu radi vyhľadávajú aj rodiny s deťmi. Ak uprednostňujete skôr zábavu, vyberte si radšej Strandbar Herrmann pri Donaukanale. Tam si dosýta vychutnáte koktejly, športovanie, opaľovanie na lehátkach aj nočnú zábavu. Neďaleko sa nachádza aj Badeschiff, jedinečný klub a bar na lodi, ku ktorému je pripevnený veľký nafukovací bazén.

 

VARŠAVA

Po zotmení by ste vo Varšave len ťažko hľadali čarovnejšie miesto ako Temat Rzeka . Osvetlený Poniatowskeho most sa odráža na hladine rieky a vy si vychutnávate pohľad naň s koktejlom v ruke. Plážový bar Temat Rzeka na brehu rieky Vistuly otvorili len pred tromi rokmi, no odvtedy sa stihol zaradiť medzi najobľúbenejšie miesta mladých Poliakov. Tí si tu užívajú nielen jedinečnú atmosféru, ale aj rodinné podujatia či premietania filmov každú stredu. Na náprotivnom brehu nájdete ďalší plážový bar Cud nad Wisłą s paletovým sedením a ďalej proti prúdu La Playa, klub v tropickom štýle.

 

PRAHA

Žluté lázně v prírodnej lokalite pri Vltave sú obľúbeným cieľom obyvateľov Prahy. Všetky vekové kategórie tam oddychujú na pláži s niekoľkými barmi, tančiarňou a športoviskami. Veľkou pýchou Žlutých lázní je aj detský kútik s bazénikmi, detským divadielkom a mnohými ďalšími atrakciami. Konajú sa tu však aj pravidelné akcie pre dospelých, ktoré lákajú aj množstvo turistov.  Navštíviť môžete tematické hudobné párty, letné kino, organizované športové tréningy aj koncerty.

 

BRUSEL

Každý rok si oddych pri vode užívajú aj v hlavnom meste Belgicka. Na pláži Brussel Bad sa v lete koná množstvo zaujímavých akcií – od súťaže v stavaní sôch z piesku cez diskotéky až po letné kino či dokonca operu. Novinkou je tento rok trh s potrebami na surfovanie a ďalšie vodné športy, „Loď lásky“ na „Speed dating“, teda rýchle rande, ale aj tanečné kurty či burza, kde si milovníci literatúry vymieňajú prečítané knihy. Toto všetko a ešte viac sa deje na piesočnej promenáde v tieni paliem na brehu bruselského kanála.

 

PARÍŽ

Obyvatelia aj návštevníci Paríži môžu priamo na brehu Seiny oddychovať už od roku 2002. Každý rok pritom mesto pridáva ďalšiu pláž. Najnovšou atrakciou je luxusný plávajúci hotel, ktorý svoje brány otvoril v júni. K najpopulárnejším častiam pobrežia paprí Wanderlust, nočný klub s letným kinom, rozľahlou terasou a umelou plážou s 5000 tonami piesku, lehátkami a volejbalovým ihriskom. Najstaršiu a hlavnú mestskú pláž však nájdete medzi mostmi Pont Neuf a Pont de Sully. Rodiny s deťmi zas obľubujú park Berges de Seine a promenádu na ľavom brehu Seiny. Do roku 2024 chce starostka Paríža povoliť aj kúpanie v rieke.

 

BERLÍN

Už dlhé roky nájdete jednu z najlepších mestských pláží sveta v nemeckom Berlíne. Popri rieke Spree tu v lete funguje množstvo barov s oddychovými plochami. Najstarším je Strandbar Mitte s lehátkami, palmami a čerstvou pizzou, ktorú si môžete vychutnať pri fľaške studeného piva. Večer tu môžete navštíviť hodiny tanca alebo diskotéku. Na svoje si v Berlíne prídu milovníci všetkých hudobných žánrov. Africko-karibské rytmy a reggae hľadajte v klube YAAM, milovníci elektronickej hudby zas mieria do Club Der Visionaere, kde si v tieni vŕb užívajú najmä techno.

 

KODAŇ

Pri hlavnom meste Dánska si zrejme predstavujete skôr iné atrakcie, no Kodaň ponúka množstvo mestských pláží a dokonca aj štyri miesta na kúpanie. Dizajnový prístav Fisketorvet, ktorý miestni vďaka slovnej hračke prezývajú Copencabana, Koralové kúpele v Sluseholmen aj pláž Svanemølle v mestskej časti Østerbro. Najväčšej popularite sa však tešia ostrovy Brygge, ktoré navrhol architekt Bjarke Ingels. Myslel na všetko - nájdete tam trávnaté plochy na opaľovanie, miesta na grilovanie aj stánky s rýchlym občerstvením. A keď vám ani to v horúčave nebude stačiť, môžete si zaplávať v 75-metrovom bazéne pod mostom Langebro.

 

AMSTERDAM

Najštýlovejšou mestskou plážou je Roest (v preklade „Hrdza“) na východe holandského Amsterdamu. Piesočnú pláž tu lemujú industriálne budovy a umelecké diela z recyklovaného odpadu. Mnoho zaujímavého nájdete aj vo veľkej tržnici a osviežiť sa môžete v jednej z kaviarní či barov. Počas leta sa tu konajú aj rôzne podujatia. Tešiť sa môžete na rôzne hudobné vystúpenia, tematické tanečné podujatia,  trhy s umením, ale napríklad také pondelky patria strihaniu vlasov.

 

LONDÝN

Oddychovými zónami pri vode sa môže pochváliť aj metropola Veľkej Británie. Jedna pláž s 85 tonami piesku je súčasťou Southbank Centre v srdci mesta medzi Royal Festival Hall a Millenium Bridge. Tento rok toto miesto zaodeli do brazílskych farieb - rýchle občerstvenie zabezpečuje  reštaurácia Cabana a osviežiť sa môžete caipirinhou. Pláž je súčasťou Festivalu lásky, preto sa môžete tešiť aj na mnohé zaujímavé hudobné či divadelné predstavenia. Plážovú zábavu však nájdete aj inde. Napríklad v olympijskom parku kráľovnej Alžbety, kam priviezli 1000 ton piesku. A keď vás leňošenie omrzí, na skok odtiaľ si môžete užiť jazdu po najvyššej šmykľavke sveta.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock, Wikimedia, Facebook, TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa