Dovolenka v Severnej Kórei: Režim turistom ukázal „bežný život“ obyvateľov

2016-08-22 12:00:00 |   |    | 

O živote v Severnej Kórei toho veľa nevieme. KĽDR patrí k najuzavretejším krajinám sveta a cudzincom sa často nenaskytá možnosť nazrieť za jej hranice. Vášnivému cestovateľovi Jacobovi sa to však nedávno podarilo. Výsledkom sú unikátne fotografie, ktoré aspoň trochu dvíhajú oponu nad životom ľudí v komunistickom režime. Hoci len do tej miery, akú mu v prísne kontrolovanej krajine povolili.



 

Nadšený cestovateľ Jacob Laukaitis má len 22 rokov, no stihol už preskúmať viac ako 50 krajín sveta. Tento rok sa mu podarilo získať do svojej zbierky mimoriadnu cennú trofej – navštívil severokórejský Pchjongjang. Napriek bohatým skúsenostiam s cestovaním však bolo toto dobrodružstvo pre mladého Litovčana celkom neobvyklé. Po prvýkrát totiž pocítil, čo znamená strata slobody.

Celú návštevu totiž jemu aj ďalším turistom v skupine plánoval niekto iný. Miesta, ktoré uvideli, ľudia, ktorých stretli, aj každá jedna fotografia či filmový záznam museli byť schválené.

Počas návštevy krajiny ich presúvali z miesta na miesto v stanovených časoch. Takmer každý deň navštívili škôlku alebo školu, kde im miestni žiaci pripravili kultúrny program. S bežnými obyvateľmi pritom mali turisti len veľmi slabý kontakt a Severokórejčania  tiež nejavili záujem, alebo mali príliš veľký strach komunikovať so zahraničnými návštevníkmi. Najväčšie emócie preto Jacob zachytil len pri oslavách dňa narodenia „večného prezidenta“ KĽDR Kim Il-sung, ktoré sa zhodou okolností konali v čase jeho návštevy.

7-dňový pobyt v Severnej Kórei patrí k jeho najzaujímavejším cestám, no Lauikaitis priznáva, že krajinu opúšťal so smútkom v srdci. Vedel, že milióny ľudí takúto slobodu nemajú. A hoci v KĽDR zakúsil mnohé obmedzenia aj on, jeho fotografie a video zostávajú vzácnym svedectvom o živote v krajine, ktorá toho o sebe prezrádza len veľmi málo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Foto a video: Jacob Laukaitis

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Jacob Laukaitis
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa