Výlet do inej dimenzie: 10 krajín, kam ľudia jazdia kvôli MARIHUANE

2021-09-29 00:00:00 |   |    | 

Na Slovensku aj v mnohých ďalších krajinách je výroba, prechovávanie a užívanie marihuany nezákonné a kvalifikované ako trestný čin. Nie je tomu tak však všade na svete. Niekde môžete držať marihuanu pre vlastnú potrebu, inde je dokonca úplne legálna. A práve do takýchto krajín mieria kroky cestovateľov s neobvyklým cieľom – dobre sa „nahuliť“.



 

ŠPANIELSKO

Španielsko pristúpilo ku dekriminalizácii marihuany ako jedna z prvých krajín v Európe. Jej predaj, nákup a užívanie na verejnosti sú síce stále zakázané, dve rastliny však môžete pestovať pre vlastnú potrebu. V krajine naviac funguje jedno jednoduché pravidlo – ak vás nikto nenahlási, políciu váš vzťah k marihuane vôbec nebude zaujímať. Po celom Španielsku a predovšetkým v Barcelone dokonca existujú coffee shopy, ktoré fungujú ako uzavreté kluby. Keď vás niekto odporučí a zaplatíte ročný poplatok asi 25 eur, môžete sa stať členom aj vy.

 

HOLANDSKO

Keď sa povie „cestovanie za marihuanou“, určite si väčšina ľudí predstaví práve Holandsko a Amsterdam. Zelenú rastlinku tu ochutná jeden z troch turistov. Vo viac ako 200 cofee shopoch si môžete okrem kávičky bez obáv objednať aj ručne balenú marihuanovú alebo hašišovú cigaretu. Mimo nich je však povolených len maximálne 5 gramov pre osobnú potrebu, aj tie vám môže polícia skonfiškovať. Fajčenie na verejnosti je oficiálne zakázané, pokiaľ sa však nenachádzate na mieste, kde by to bolo vyslovene nevhodné (napríklad v blízkosti školy), polícia ho vo všeobecnosti toleruje.

 

KANADA

V Kanade je konope povolené len na liečebné účely, oficiálne by ste teda pri sebe mali mať vždy potvrdenie lekára. Súčasná kanadská vláda však zvažuje úplnú legalizáciu marihuany a jej predaj podobným spôsobom ako alkohol. Polícia preto už dnes zvykne prižmúriť obe oči. Kanadským centrom marihuany je Vancouver a Toronto, kde môžete zakúpiť semená rastliny a v mnohých podnikoch vám ju dovolia aj fajčiť.

 

URUGUAJ

V roku 2014 v Uruguaji ako prvej krajine na svete úplne legalizovali marihuanu. Prvotným cieľom bolo zlikvidovať mafiánske kartely, ktoré s touto rastlinou obchodovali. Vďaka nízkym cenám a úplnej slobode v jej užívaní sa naviac Uruguaj dostal do hľadáčika turistov, ktorí sem už nejazdia len za prekrásnou prírodou a oddychom pri mori.

 

JAMAJKA

Nie je žiadnym prekvapením, že do rodiska „otca reggae“ Boba Marleyho sa nejazdí len za oddychom na krásnych plážach. Marihuana je tu oficiálne síce nelegálna, ľudia vám ju však budú ponúkať všade. V krajine dokonca organizujú špecializované prehliadky, kde môžete ochutnať rôzne druhy zelenej rastlinky.

 

SEVERNÁ KÓREA

Najväčším prekvapením nášho zoznamu je jednoznačne Severná Kórea. Hoci treba hneď na úvod priznať, že sem povolia vstup len veľmi málo turistom, tí ktorí tú možnosť mali, potvrdzujú, že posledná bašta komunizmu je rajom pre „huličov“. Marihuanu tu totiž považujú za úplne obyčajnú rastlinu. „Ip tambae“ voľne rastie pozdĺž ciest a nikoho nezaujíma, keď ju niekto fajčí. Obzvlášť obľúbená je u mladých severokórejských vojakov.

 

AUSTRÁLIA

V Austrálii si v súvislosti s marihuanou treba dávať pozor na to, kde presne sa nachádzate. Rôzne časti krajiny majú totiž na jej konzumáciu rôzne názory. Najlepšou destináciou pre milovníkov tejto rastliny je malebné horské mestečko Nimbin v Novom Južnom Walese, ktoré je akousi svätyňou hnutia hippies. Žije tam len 400 obyvateľov, no výročný MardiGrass sem priťahuje návštevníkov  z celého sveta. Ide o akúsi marihuanovú olympiádu, kde účastníci súťažia v disciplínach ako „hod bongom“ či „rýchlostné preteky v šúľaní“.

 

DÁNSKO

Podobne ako Austrália je na tom aj Dánsko. V krajine je síce marihuana nelegálna, v hlavnom meste Kodani sa však nachádza akýsi autonómny región Christiania s asi 900 obyvateľmi, kde platia celkom iné pravidlá. S marihuanou sa tam dlhé roky bez obáv obchodovalo a kto mal chuť, kdekoľvek si ju aj zapálil. Dnes sú už pravidlá prísnejšie a občas do tohto „Slobodného mesta“ zavíta aj polícia, mnoho ľudí sem však stále cestuje s jediným cieľom.

 

SPOJENÉ ŠTÁTY AMERICKÉ

V USA je situácia pomerne komplikovaná, pretože v každom štáte platí niečo iné. Marihuana je legálna v štátoch Colorado, Washington, Oregon a Aljaška a mestách Portland, South Portland a Maine. V 25-ich štátoch je jej užívanie povolené na liečebné účely. Vlastné pravidlá majú aj jednotlivé Indiánske rezervácie. Najpopulárnejšími destináciami milovníkov marihuany je Portland v Oregone, kde bol otvorený vôbec prvý coffee shop v Amerike, a mesto Oakland v Kalifornii. Na severnom okraji jeho centra je časť, prezývaná Oaksterdam. Tam nájdete nielen kaviarne, kde sa fajčí tráva, ale aj obchody s pomôckami na pestovanie a dokonca univerzitu, kde vás o zelenej rastlinke všetko naučia.

 

ČESKÁ REPUBLIKA

Samostatnou kapitolou je Česká republika. Viacerí veria, že naši západní susedia sú v otázke marihuany pomerne benevolentní a o užívateľov marihuany, najmä tých z cudziny, sa polícia veľmi nezaujíma. Pre svoju potrebu môžete údajne držať 10 gramov. Tieto informácie však nie sú celkom presné. Podľa údajov na oficiálnej stránke Polície Českej republiky je držanie drogy v malom množstve posudzované ako priestupok a hrozí peňažná pokuta do 15 000 Kč. V prípade, že sa jedná o väčšie množstvo, je to trestný čin. Podľa stanoviska Najvyššieho súdu z 13. marca 2014 sa za malé množstvo považuje maximálne 10 gramov marihuany. Nejedná sa však o záväzné čísla, ale len odporúčanie, ktorým by sa mali policajné a justičné orgány riadiť.

 

BONUS - Nepál

Užívanie marihuany má v Nepále dlhú tradíciu, od roku 1976 je však zakázané. Úrady privierajú oči len počas festivalu Shivaratri, ktorého sa zúčastňujú pútnici z celého Nepálu a Indie. Svätí muži – známi ako sadhovia sa v chráme Pasupatinath v Káthmandu na počesť hinduistického boh Šiva modlia, pokrývajú si telo popolom a fajčia marihuanu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.0/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa