Prvý národný park v Rusku: FOTO Pozrite sa na tú krásu

2017-01-18 00:01:25 |   |    | 

Ochrancovia prírody a pracovníci národných parkov v Ruskej federácii si každý rok 11. januára pripomínajú Deň chránených území a národných parkov. Pred 100 rokmi, 11. januára 1917, v Rusku založili prvé chránené územie - Barguzinské.



Prvýkrát sa Deň chránených území a národných parkov v Ruskej federácii slávil v roku 1997 z iniciatívy Strediska na ochranu divej prírody (CODP) a Svetového fondu na ochranu prírody (WWF).

Ochrana územia a národných parkov predstavuje v tomto čase prakticky jediný spôsob, ako ochrániť pred zánikom aspoň časť divej prírody a fauny.

Dátum 11. január vybrali zakladatelia Dňa chránených území a národných parkov preto, lebo v ten deň v roku 1917 vzniklo prvé ruské štátne chránené územie - Barguzinské.

Ruská geografická spoločnosť (RGO) na svojej internetovej stránke pripomenula, že už roku 1912 v vznikla v Rusku Stála komisia na ochranu prírody. V roku 1916 bol zase prijatý prvý zákon o chránených územiach a o rok nato vzniklo prvé štátne chránené územie - Barguzinské.

To sa rozprestiera na svahoch Barguzinského chrbta, zaberá severovýchodnú časť pobrežia a časť plochy Bajkalského jazera. Rozloha územia predstavuje 374.322 hektárov vrátane 15.000 hektárov plochy Bajkalského jazera. Rozprestiera sa v severobajkalskom regióne Buriatskej republiky.

V roku 1986 bolo toto chránené územie vyhlásené za biosférickú rezerváciu vďaka tomu, že sa jeho pracovníkom podarilo nielen preskúmať, obnoviť a zachovať soboľa, ale zachrániť celý prírodný komplex danej lokality pri Bajkalskom jazere. Navyše, o desať rokov bolo celé územie parku úplne začlenené do Svetového prírodného dedičstva "Jazero Bajkal". V súčasnosti odborníci v Barguzinskom chránenom území uskutočňujú celý rad prác - od ochrany prírody, cez organizovanie a realizáciu vedeckého výskumu, ekologického monitorovania až po environmentálnu osvetu.

Podľa webovej stránky zapovedniki-mira.com medzi "poklady" chráneného územia patria termálne žriedla, v ktorých voda dosahuje teplotu 40 stupňov Celzia. Okolo nich rastú pre daný región netradičné rastliny.

Podľa výskumu v chránenom území žije približne 40 druhov cicavcov a 250 druhov vtákov. Barguzinský soboľ je osobitne cenným, zákonom chráneným zvieraťom s tmavohnedou kožušinou.

V systéme federálnych osobitne chránených prírodných území v Rusku je 102 štátnych prírodných chránených území, 45 národných parkov a 70 prírodných rezervácií, uviedla RGO na webovej stránke. Vďaka činnosti chránených prírodných území a parkov sa podarilo zachrániť pred zánikom napríklad leoparda snežného, leoparda ďalekovýchodného, zubra, soboľa a ďalšie druhy živočíchov.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
4.8/5 (22 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa