Azúrové okno nebolo jediné: Aj tieto prírodné krásy sú už navždy minulosťou

2017-03-10 00:00:00 |   |    | 

V stredu zmizla v nenávratne jedna z najväčších atrakcií Malty – skalný útvar Azúrové okno. Svoj podiel na jeho skaze malo aj množstvo turistov, no smrteľnú ranu mu napokon zasadilo nemilosrdné počasie. Nie je to však jediná vzácnosť, ktorú už ľudstvo nikdy neuvidí.



 

Starec z hôr, USA

Súbor piatich žulových skál v pohorí White Mountains (Biele hory) v americkom štáte New Hampshire mal viacero prezývok. Dvanásť metrov vysoký „Starec hôr“, „Veľká kamenná tvár“ alebo jednoducho „Profil“ je však už tiež len minulosťou. V prvej polovici 20. storočia sa na „tvári“ objavila trhlina, ktorú sa od roku 1957 každé leto snažili zafixovať. 3. mája 2003 sa však zaujímavo tvarované skaly zrútili. Aj napriek tomu sú zobrazené na štátnom znaku New Hampshiru dodnes.

Old Man of the Mountain overlay 2.jpg

By Rob Gallagher - Transferred from <span class="plainlinks"><a class="external text" href="https://en.wikipedia.org">en.wikipedia</a></span> to Commons by <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Kelly" title="User:Kelly">Kelly</a> using <a href="https://iw.toolforge.org/commonshelper/" class="extiw" title="toollabs:commonshelper/">CommonsHelper</a>., Public Domain, Link

 

Dvanásť apoštolov, Austrália

Milovníci Austrálie veľmi dobre poznajú Great Ocean Walk – slávny turistický chodník, ktorý vedie popri pobreží. Jeho najväčšou zaujímavosťou sú 45-metrové vápencové skaly, ktoré akoby vyrastali z vody. Známe sú pod názvom Dvanásť apoštolov, hoci sa ich tu nachádzalo len deväť. Aj to je však už minulosťou – v júli 2005 sa v dôsledku erózie jeden z monolitov zrútil.

Apostles 3 GOR.JPG
By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Cookaa" title="User:Cookaa">Cookaa</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

 

Borovica Jeffreyova, USA

Počasiu nedokázal vzdorovať ani jeden zo symbolov Yosemitského národného parku v Kalifornii. Slávna borovica Jeffreyova na vrchole pohoria Sentinel Dome pritom patrila k najfotografovanejším stromom sveta. Nielen vďaka svojmu netradičnému tvaru, ale aj pre svoju lokalitu – 400 rokov dokázala prežiť na vrchole žulovej skaly. V roku 1977 však vzácny strom odumrel a v auguste 2003 sa po sérii silných búrok zrútil.

Jeffrey Pine on Sentinel Dome dead Yosemite CA 2001-07-26 0025.jpg
By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Lorax" title="User:Lorax">G. Edward Johnson</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY 4.0, Link

 

El Dedo de Dios, Kanárske ostrovy

„Boží prst“ - aj  pod týmto názvom je známy skalný útvar neďaleko brehu ostrova Gran Canaria, ktorý svojim tvarom pripomínal zovretú päsť s prstom smerujúcim nahor. Táto charakteristická časť skaly sa však v novembri 2005 v dôsledku tropického cyklónu ulomila.

Dedo de Dios am 30.09.2005.jpg
By The original uploader was <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/de:User:Mjk1980" class="extiw" title="w:de:User:Mjk1980">Mjk1980</a> at <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/de:" class="extiw" title="w:de:">German Wikipedia</a>. - Transferred from <span class="plainlinks"><a class="external text" href="https://de.wikipedia.org">de.wikipedia</a></span> to Commons., CC BY-SA 3.0, Link

 

Kamenný oblúk Wall Arch, USA

Známou turistickou atrakciou bol aj kamenný oblúk v národnom parku Arches v americkom Utahu. V roku 1991 sa však z neho odlomilo viacero väčších kusov a 4. augusta 2008 sa oblúk z rozpätím 11 metrov zrútil úplne.

Wall arch before collapse 20030917 094903 1.jpg
By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Lorax" title="User:Lorax">G. Edward Johnson</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY 3.0, Link

 

Ľadovec Chacaltaya, Bolívia

Ešte donedávna sa neďaleko mesta La Paz nachádzalo obľúbené lyžiarske stredisko, kde sa dalo lyžovať aj v lete. Ľadovec Chacaltaya sa však postupne začal topiť a vedci predpokladali, že do roku 2015 bude úplne po ňom. Stalo sa tak však napokon už o desať rokov skôr a od roku 2005 zostal ľadovec len v spomienkach lyžiarov. Jeho zánik sa pripisuje klimatickým zmenám.

 

Thorova päsť, USA

Celých 18 miliónov rokov odolával vetru, dažďu a snehu, ľudskej hlúposti však vzdorovať nedokázal. Skalný útvar „Thorova päsť“ alebo „Kačací zobák“ patril k najatraktívnejším pamiatkam amerického Oregonu. V septembri však skalný útvar s rozmermi dva krát tri metre rozhýbali vandali a po následnom páde sa rozsypal na kusy.

 

Jazero Boeung Kak, Kambodža

Kedysi bolo 90-hektárové jazero Boeung Kak najväčšou mestskou vodnou plochou v Kambodži. Na jeho brehoch stáli domy, administratívne budovy, reštaurácie, hotely a dokonca aj hlavná stanica metropoly Phnom Pénh. V roku 2007 však kambodžská vláda plochu prenajala na 99 rokov súkromnej spoločnosti, ktorá jazero naplnila pieskom, aby na ňom mohla stavať. Výsledok bol katastrofálny – viac ako 4000 rodín, ktoré živil rybolov, muselo svoje domovy opustiť.

Image of the Boeung Kak Lake project.JPG
By <a href="//commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Eerling&amp;action=edit&amp;redlink=1" class="new" title="Eerling (page does not exist)">Eerling</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

 

Goblin, USA

Americký Goblin Valley State park je po celom svete známy vďaka tisíckam skál, ktoré svojim tvarom pripomínajú hríby. Aj tie však neraz provokujú vandalov. V októbri 2013 skopol jednu zo skál vedúci skautskej skupiny (video), podľa ktorého hrozilo, že skala spadne. Jej asi 165 miliónov rokov dlhú púť tak zámerne ukončil.

 

Veľká koralová bariéra, Austrália

Vedci už bohužiaľ pochovali aj Veľkú koralovú bariéru - najväčšiu sústavu koralových útesov a lagún na svete, ktorá sa nachádza na severovýchodnom pobreží Austrálie. Jej vážne ohrozenie už mátalo odborníkov dlho, teraz hovoria dokonca o zániku.

Dôvodom je opäť globálne otepľovanie a zvyšovanie kyslosti oceánu, ktoré spôsobujú tzv. bielenie koralov. Tie strácajú schopnosť rekonvalescencie a nedokážu ďalej rásť ani plniť si svoju funkciu. Ohrozených je tu viac ako 1 500 druhov rýb, 5 tisíc druhov mäkkýšov a 175 druhov vtákov, ktoré sa tu za milióny rokov usadili.

 

Slovensko

Slovensko zatiaľ žiadnu z prírodných krás našťastie úplne nestratilo, všetci však máme doteraz v živej pamäti 19. november 2004. Vtedy zasiahla Vysoké Tatry veterná smršť, ktorá spôsobila na rozlohe 12 600 ha vyvrátenie a vylámanie lesných porastov v páse lesa širokom 3 – 4 km a dlhom 40 km. Pohľad na najmenšie veľhory sveta bol po nej ešte dlho na zaplakanie.

Poškodenie hrozí aj kamennému prírodnému útvaru Skalná ihla (známom aj pod názvom Čertova skala), ktorý sa nachádza v nive rieky Poprad v okrese Stará Ľubovňa. Eróziou brehov rieky dochádza k neustálemu posunu koryta rieky a prírodná pamiatka, ktorá je zaradená do štvrtého stupňa ochrany, sa už ocitla v rieke. Hrozí, že pri prívalových dažďoch dôjde k narušeniu tejto prírodnej pamiatky.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa