Najkrajší prístav sveta: Estónsky Tallinn získa novú tvár

2017-09-11 00:00:01 |   |    | 

Tallinn je jedným z najrýchlejšie rastúcich prístavov v Európe. Rapídne zvýšenie počtu výletných, dopravných, ale aj nákladných lodí si však vyžaduje aj zlepšenie služieb. S tým najlepším návrhom na ich zabezpečenie prišli architekti z dielne slávnej Zahy Hadid.



 

Centrum Tallinnu je zapísané na zozname UNESCO ako jedno z najlepšie zachovaných stredovekých miest v Európe. Estónske hlavné mesto sa však môže pýšiť aj súčasnosťou, patrí totiž k svetovým lídrom v digitálnych informačných technológiách. Obe charakteristiky slúžili architektom ako odrazové mostíky pre návrh nového prístavu. Cieľom bolo osláviť túto rozmanitosť, spojiť doteraz oddelené časti mesta a vytvoriť neďaleko historického centra novú rušnú komunitu, ktorá bude tvoriť protiváhu sídliskám zo sovietskej éry.

Plán prepája prístav s centrom, aj mesto s morom. Cestujúci z dopravných a výletných lodí sa ľahšie dostanú k najznámejším pamiatkam, na druhej strane obyvatelia Tallinnu získajú  modernú pulzujúcu štvrť s verejnými priestormi a promenádou. Počíta sa so vznikom nových hotelov, obchodov, no aj kultúrnych a zábavných centier. Pešia zóna ponúkne niekoľko kaviarní a reštaurácií, ktoré budú slúžiť domácim, ale aj turistom, ktorých prišlo v roku 2017 do estónskeho hlavného mesta asi 5 miliónov.

Podľa šéfa tallinnského prístavu Valda Kalma vynikal práve tento architektonický návrh svojim inovatívnym prístupom: „Zaha Hadid Architects šikovne vytvorili vyvážené prepojenie medzi verejným priestorom a prístavnou oblasťou s niekoľkými starostlivo naplánovanými prístupovými cestami a dopravnými riešeniami.

Dizajn prístavu vyšiel z dielne uznávanej architektky Zahy Hadidovej, ktorá ako prvá žena získala Pritzkerovu cenu za architektúru. Navrhla mnohé budovy po celom svete vrátane Múzea umenia 21. storočia v Ríme či Rosenthalovho strediska súčasného umenia v americkom Cincinnati. Po jej nečakanej smrti 31. marca 2016 pokračujú v jej stopách architekti z ateliéru, ktorý založila a ktorý nesie jej meno.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Zaha Hadid Architects
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa