Kostol duchov: Jedno z najstrašidelnejších miest sveta je v Čechách

2017-10-31 00:00:01 |   |    | 

V neveľkej dedinke Luková na západe Čiech nenájdete na prvý pohľad nič zaujímavého, aj tak sem každú sobotu popoludní prúdia desiatky zvedavcov z celého sveta. Dôvod ich záujmu sa skrýva za stenami ošarpaného kostola - a je poriadne desivý!



 

Na prvý pohľad je to bezútešné miesto. Zopár opustených domov a nad nimi - schátraný kostol, akých nájdete po celej krajine desiatky. Ešte v prvej polovici 20. storočia bola pritom Luková živou obcou s množstvom obyvateľov (prevažne nemeckej národnosti), vlastnou školou aj fungujúcou dopravou. Dnes je už len dedinou duchov - trvalo tu žijú iba štyria ľudia, ku ktorým sa cez víkendy pridáva zopár chalupárov. Po zvyšok týždňa sa musia domáci uspokojiť s veľmi bizarnou spoločnosťou - tá obýva kostol svätého Juraja.

Svätostánok stál na tomto mieste už od roku 1352, svoju podobu však zmenil po rozsiahlom požiari koncom 18. storočia. Do roku 1968 ešte slúžil svojmu účelu, počas pohrebu sa však odlomila časť stropu a budovu z bezpečnostných dôvodov uzavreli. Odvtedy kostol chátral, interiér rozkradli zlodeji, omietka popadala...

Nový život kostolu vdýchol v roku 2014 až umelecký projekt študenta Západočeskej univerzity Jakuba Hadravy. Hoci „život“ zrejme nie je ten správny výraz, mladík totiž do interiéru nainštaloval 32 postáv, ktoré sa podobajú duchom. V bielych rúchach bez tváre nemo zapĺňajú lavice a pripomínajú ľudí, ktorí sa už na toto miesto nikdy nevrátia...

Fakt, že tieto stavby zívajú prázdnotou a chátrajú, sa premieta aj do stavu dnešných ľudí, ktorí tiež duševne chátrajú a následne sa rozpadajú,“ hovorí Hadrava, ktorý sochy vytvoril zo sadry na živých modeloch priamo na mieste. Aj preto sú také pôsobivé za denného svetla aj v noci, keď tri postavy dokonca vďaka fosforovej farbe svietia. Ak naberiete odvahu, za symbolické vstupné ich vždy v sobotu poobede môžete vidieť aj vy. Pomôžete tak navyše dobrej veci - už teraz má kostol vďaka príspevkom zvedavcov a sponzorov novú strechu.

 

Foto: Wikimedia / Juandev

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Wikimedia / Juandev
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.7/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa