Ako vták nad mestom: Na najdlhšej lanovej dráhe poletíte z výšky 170 metrov

2017-12-07 00:00:00 |   |    | 

Lanové dráhy ZipLine sa z prírodného prostredia čoraz častejšie dostávajú aj do miest. Istený „prelet“ ponad parky, ulice či fontány si už môžete vyskúšať v Londýne, Paname či španielskom Tolede. Tú najdlhšiu mestskú ZipLine dráhu však otvorili pred pár dňami v Dubaji.



 

Dubaj sa môže pochváliť mnohými „naj“, minulý týždeň si pripísal svetové prvenstvo aj v oblasti mestského adrenalínu. Ponad prístav sa môžete spustiť po ZipLine dráhe, ktorá je s dĺžkou 1 kilometer najdlhšou na svete. Okrem toho patrí podľa jej tvorcov aj k najstrmším a najrýchlejším. Priemerná rýchlosť je na dráheSklon dráhy je 16° až 80 kilometrov za hodinu.

XLine vznikla na mieste pôvodnej dráhy z roku 2015, jej dĺžku však zdvojnásobili a navyše vytvorili dve súbežné dráhy, preto sa naraz môžu „spustiť“ dvaja ľudia. Ich štart je vo výške 170 metrov na 42. poschodí jednej z veží Amwaj a cieľ v Jumeirah Beach Residences. Medzitým môžu adrenalínoví nadšenci z vtáčej perspektívy obdivovať cesty, most, prístav aj viacero moderných budov.

Novinkou je aj upevnenie v tzv. supermanovskom štýle, čo znamená, že odvážlivci skutočne poletia poležiačky s bruchom nadol ako vták. Ako jeden z prvých si to vyskúšal aj dubajský korunný princ Hamdan bin Mohammed a jeho strýko Saeed bin Maktoum bin Juma, ktorých jazdu môžete vidieť na videu.

Cena jednej jazdy je 650 dirhamov, teda približne 150 eur a zahŕňa aj fotografie a videá jazdy, zachytené kamerou na prilbe. Ak si chcete takýto originálny zážitok zaistiť aj vy, mali by ste sa poponáhľať. Zatiaľ je totiž potvrdená len trojtýždňová prevádzka xLine a jej ďalší osud je zatiaľ neistý.

Ďalšie adrenalínové zábavky sú však v Dubaji dostupné stále. Vyskúšať si tam môžete napríklad wingsuit, teda „plachtenie“ vo vzduchu v lietajúcom obleku, parašutizmus alebo flyboarding - „lietanie“ nad hladinou vody.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR / AP, facebook / xDubai,
Video: YouTube

Hodnotenie článku:
4.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa