Slovenka Nita žije na Jamajke už takmer 20 rokov: Šťastie je ako bumerang (ROZHOVOR)

2018-07-01 00:00:01 |   |    | 

Preraziť kdekoľvek na svete je pomerne náročné, o chudobných krajinách tretieho sveta to platí dvojnásobne. Slovenke Nite Kimuri sa to podarilo – dnes je jediným expertom na Jamajku na Slovensku a v Čechách, autorkou štyroch cestopisných kníh o tomto karibskom štáte a zároveň profesionálnou sprievodkyňou, ktorá vám ukáže Jamajku takú, aká naozaj je.



 

Na Jamajku ste prvýkrát prišli v roku 2000 a už je to 18 rokov, čo tam s kratšími či dlhšími prestávkami žijete. Prečo ste si vybrali práve toto miesto?

Mám pocit, že Jamajka si vybrala mňa, asi som ju odjakživa mala zapísanú v programe môjho osudu… Keď som mala 15 rokov, ešte nebol internet a možností popozerať si obrázky exotických krajín veľa nebolo. Zrazu som mala doma z cestovky katalóg zájazdov do Karibiku a v ňom som našla Jamajku! Od tohto okamihu som si začala v snoch predstavovať maličký ostrovček uprostred tyrkysového Karibiku... Široké pobrežie s bielym pieskom a palmami, horiace nebesá pri západe slnka či vrcholky hôr ponorené do večného oparu...

No mala som len 15 a v peňaženke 20 korún… Na moje 19. narodeniny mi vyšla moja prvá kniha - román o strastiplnom živote ľudí v černošskom gete. Netuším, odkiaľ moje podvedomie vzalo všetky tie fakty, ale sedeli s realitou, hoci som černochov videla len v časopisoch a o getách sa toho v médiách tiež veľa nerozprávalo. Kniha mi zarobila slušný balík peňazí a ako 20-ročná som v roku 2000 nasadla do lietadla, aby som sa mohla úplne same dva mesiace túlať krížom-krážom po Jamajke a zbierať o nej materiál pre moju prvú knihu o Jamajke.

 

Vašim cieľom bolo spoznávať skutočnú Jamajku. Aká bola? Čím vás prekvapila?

Keď som vystúpila vtedy z lietadla, pokľakla som si ako pápež a symbolicky som pobozkala zem tohto ostrova. Ľudia na mňa nechápavo pozerali (smiech). Bolo to, ako by sa moja duša vrátila tam, kde v minulom živote vždy patrila.. Neprišla som na Jamajku. Prišla som DOMOV. Bolo to ako déja-vu... Na Jamajke dnes existujú 2 svety - svet turistov, zatvorený do luxusných rezortov, a svet ostatných obyvateľov ostrova, ktorí žijú za hranicami tohto luxusného pseudosveta. Ja som chcela spoznať ten druhý. Málokto napísal, ako to chodí v bežnej jamajskej domácnosti, čo ľudí teší a čo sužuje. Ja som sem prišla so zámerom, že turistické oblasti budem obchádzať oblúkom a odžila som si najväčšie dobrodružstvo svojho života nielen na dedinách, ale aj v najnebezpečnejšom jamajskom gete v Kingstone, kde sme v každom dome mali ukryté zbrane i drogy a na noc sme sa zakrývali igelitmi, aby sme nezmokli cez deravú plechovú strechu. Všade, kam som prišla, ma okamžite bez zaváhania prijali medzi seba - Jamajčania o mne hovoria, že mám "čiernu dušu" a preto som jednou z nich.

 

Akí sú Jamajčania?

Úprimne? Ak ste biely a ste očividne celý oblepený bankovkami, tak Jamajčania dokážu byť tou najprítulnejšou formou života na planéte Zem! Dokážu vás zahrnúť vynaliezavou komplimento-terapiou, len aby z vás vytiahli čo najviac peňazí. Ale pri súčasnej drahote je na Jamajke ťažké prežiť, to je fakt. Staršia generácia bola zvyknutá ráno vstávať do práce a pracovať, mať pri dome svoje políčko a pestovať si zeleninu, novodobá generácia je zvyknutá celé dni sedieť pri mobile a čumieť do Facebooku a sem tam robiť hussling (agresívne nanucovanie výrobkov a služieb okoloidúcim). Mám rada povahu obyčajných, skromných Jamajčanov z vidieckych oblastí a takisto milujem aristokratickú hrdú náturu Kingstončanov.

 

Ste certifikovanou sprievodkyňou a robíte netradičné výlety pre našincov. Bolo ťažké sa presadiť v sprievodcovskom cechu na ostrove?

Presadila som sa bez problému od chvíle, kedy som sprevádzala filmový štáb pri výrobe dokumentárneho filmu o Jamajke, potom to už šlo samo od seba. Na Jamajke vám hocijaký vydriduch, ktorý nemá ani len dokončenú základnú školu, v snahe vytĺcť z vás peniaze povie, že vás bude sprevádzať tam a tam. Zaplatíte mu - dovezie vás svojim autom trebárs do Kingstonu, s hrôzou zistíte, že aj on sám je v Kingstone vôbec prvýkrát v živote a chvíľu mu potrvá, kým nájde trebárs Marleyho múzeum. Celý čas vám nepovie ani slovo, pretože nemá potuchy ani o histórii, ani o pikoškách, ani len o základných informáciách. Žiaľ, takýchto kvázi-sprievodcov je na Jamajke kvantum a doplácajú na nich naivní turisti, ktorí im sadnú na lep. Ja som študovala, vzdelávala sa a to mi pomohlo nielen k získaniu International tour guide licencie, ale hlavne profesionálnych sprievodcovských pravidiel a schopností. O vedomostiach z praxe nehovorím, tie som mala už dávno predtým.

 

Zamestnávate však aj Jamajčanov. Čo vás k tomu viedlo?

Nedostatok času. Odkedy vieme vyskladať 10-dňové pobyty aj s letenkou, aj s ubytovaním a stravou a výletmi už za cca 699 Eur, Slováci aj Česi nám sem chodia v húfoch! Plus Američania a Kanaďania z výletných lodí. A keď je veľa turistov, neviem sa naklonovať a byť na viacerých miestach súčasne a keďže ich vodíme aj na naše utajené fascinujúce miesta, ktoré nenájdete ani na internete ani v ponukách cestoviek, nemôžem tam s turistami posielať kadekoho. Alebo keď prichádzajú turisti z výletných lodí, ktoré kotvia na Jamajke len 10 hodín, musíte mať všetko vyrátané na minútu presne. Skrátka, potrebovala som pomocníkov, ktorí by zvládali sprevádzať turistov namiesto mňa. Zámerne som si však vybrala chlapcov z najchudobnejších slumov Jamajky - z Kingstonu a Spanish Townu. Inteligentných, bystrých, spoľahlivých, zodpovedných, schopných stať sa profesionálnymi tourguidmi. Vyškolila som ich a dnes patria medzi špičku profesionálnych tourguidov na Jamajke a som na nich veľmi hrdá! V gete by boli už dávno mŕtvi, no vďaka tejto práci sa stali lepšími ľuďmi a z peňazí turistov si môžu budovať lepší život pre seba i svoju rodinu.

 

 

Vy však neživíte len sprievodcov, ale máte aj vlastný charitatívny projekt...

Pomáham, ako viem a ako môžem dvom sirotincom a starám sa takmer o 90 hladných krkov. Nie sama, samozrejme - je tu ale komunita expats z USA a Kanady a dá sa povedať, že oni ma k tomu stiahli. Sú silnejší než som ja a motivujú ma. Viete, tu sa vláda o sirotince nestará vôbec, žiadne dotácie, nič. Tak čo spravíte, keď vidíte stovku vyhladnutých malých černoškov, prežívajúcich na ovsennej kaši? Dáte dokopy peniaze vlastné i od turistov, sadnete do auta, nakúpite 50 kíl ryže, chlieb, zeleninu a nejaké vitamíny, oblečenie zo second-handov a zaveziete im to tam. Neviem zachrániť celý jamajský vyhladnutý národ, ale ak môžem pomôcť aspoň jedinému človeku, už aj to ma dokáže urobiť šťastnejšou. Pretože šťastie je ako bumerang - čím viac robíte šťastnými iných ľudí, o to viac budete šťastní vy sami.

 

 

A ako sa o svojich obyvateľov stará štát Jamajka?

Nestará sa vôbec. Zdravotníctvo ako aj štúdium na strednej škole či univerzite je pre mnohých finančne neúnosné... Tu neexistujú ani podpory v nezamestnanosti, ani materské dávky, proste nič a len smiešny dôchodok v starobe. Preto tu vidíte toľko extrémne vychudnutých ľudí - národ nám, žiaľ, hladuje a gro bežných Jamajčanov prežíva na lacných knedlíkoch, ackee a chlebovníkoch, ktoré rastú všade a sú zadarmo. Pre bežného človeka Jamajka nie je žiadny raj a každý, kto vám tvrdí opak, je buď klamár alebo naivný rojko. Spojila som sa s vplyvnými bohatými Kingstončanmi a práve spolupracujeme na dvoch projektoch, ako dať chudobným šancu na vzdelanie, pretože práve vzdelanie je vstupenka k lepším možnostiam a lepšiemu životu. Ja im dávam rozumy a nápady a oni majú všetky páky na to, aby ich zrealizovali.

 

Čo by ste odporučili všetkým tým, ktorí by radi Jamajku navštívili?

Kúpiť si letenku za 300 - 600 eur, dôkladne sa na Jamajku pripraviť a prísť! Precestovala som kus sveta, no žiadna iná krajina nie je taká fascinujúca ako naša Jamajka. Mnohí turisti, ktorí najprv chceli byť celý čas len v hoteli, sami uznali, že hotely sú všade na svete rovnaké a cestovať krížom krážom po Jamajke pod mojim vedením je pre nich zážitok na celý život! :-) Práve predvčerom mi Katka s Peťkom z Košíc vraveli "Nita, sme radi, že sme ťa objavili, lebo inak by sme skutočnú Jamajku nikdy nespoznali!" Ukázali sme im celý ostrov, vrátane nášho famózneho Jahodového vŕšku vysoko v horách Blue Mountains, kde často stretávame Usaina Bolta, cez kávovú plantáž, vodopády v džungli, rieku plnú krokodílov aj najkrajšej jamajskej pláže 7 Miles Beach. Máme najnižšie možné ceny výletov zo všetkých, takže zažijete veľa a 14 dní Vás nestojí viac. než je priemerný mesačný plat.

 

Nechýba vám Slovensko?

Ale áno, som patriot, expat-Jamajčanka a Slovenka zároveň, dva v jednom. Nemohla by som byť na Jamajke nonstop a navždy - je to napokon únavné! Jamajka je prekrásna krajina s nádhernou prírodou, akú nenájdete nikde inde, je ľahké sa do tohto edenu zamilovať! No mám rada aj rodnú vlasť, nikdy nezabudnem, kde mám korene a preto pendlujem hore-dolu medzi Slovenskom a Jamajkou. Aj preto, lebo nech ste v akejkoľvek úchvatnej krajine, po čase vám všetko zovšednie. Opakované návraty sú však zárukou, že Jamajka aj Slovensko sú mi stále vzácne - veľmi sa teším pri príchode a vždy plačem pri odchode.

 

Viac informácií nájdete na stránke www.jamajkanita.sk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív Nity Kimuri

Hodnotenie článku:
4.8/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa