Známy hudobník navštívil Južný Sudán: Sú to utečenci vo vlastnej krajine

2018-09-16 00:00:01 |   |    | 

Raper Vec, vlastným menom Branislav Kováč, prijal výzvu humanitárnej organizácie Magna. Pridal sa k Magna zdravotnému tímu a pomáhal liečiť deti v Južnom Sudáne. V utečeneckom tábore ale vydržal len tri dni.



 

Magna oslovila slovenské osobnosti, aby radikálne zmenili svoj život a išli pomáhať liečiť deti do krízových oblastí sveta. Chcela tým poukázať na náročné podmienky a nebezpečnú, ale dôležitú prácu humanitárnych pracovníkov. Väčšina osobností to nedala, ale Vec sa rozhodol, že to skúsi. Raper strávil s Magna zdravotným tímom v Južnom Sudáne niekoľko dní a pomáhal liečiť deti a ich matky v utečeneckom tábore v okolí hlavného mesta Juba.

"Už päť rokov státisíce detí so svojimi rodinami v Južnom Sudáne čelia následkom brutálneho konfliktu a sú bez prístupu k zdravotnej starostlivosti. Magna bola jednou z prvých organizácií, ktorá tu začala pôsobiť. Aj napriek zlej bezpečnostnej situácii v krajine dodnes poskytuje zdravotnú pomoc," opisuje hovorkyňa organizácie Barbara Langsfeldová. Každý rok jej zdravotníci poskytnú deťom a ich matkám vyše 60.000 očkovaní proti cholere, osýpkam, detskej obrne či tetanovú injekciu v čase tehotenstva. "V odľahlej oblasti Duk Pagaak prevádzkuje Magna jediné zdravotnícke zariadenie a zabezpečuje prístup k zdravotnej starostlivosti pre vyše 40.000 ľudí," pokračuje Langsfeldová.

Raper Vec to ale v utečeneckom tábore medzi 60.000 ľuďmi vydržal len tri dni. „Mienil som tam zotrvať pár týždňov a pomáhať vykonávať zdravotnú starostlivosť – najmä o deti. Popritom si trochu vyluftovať gebulu a nechať si spraviť pokožku rovníkovým slnkom. Vidieť kus zeme, kam sa bežný turista nedostane. Nič z toho sa nestalo. Za tie tri dni, ktoré som tam strávil, som videl možno štyroch “európsky” vyzerajúcich ľudí. V Južnom Sudáne žiadni turisti nie sú. Je tam vojna. Nie taká tá klasická, akú “poznáme” my: s tankami a lietadlami a vojakmi v uniformách, ale taká skrytá. Taká, čo stále visí vo vzduchu,“ napísal Vec na svojom facebookovom profile.

Podmienky v Južnom Sudáne ho nepríjemne prekvapili. „Všetko je tam iné ako u nás. Letisko hlavného mesta Juba je vlastne niečo ako malý festivalový stan a unimobunka so štyrmi okienkami. Pod nohami prašná zem. Pár ciest je asfaltových, ale väčšina je v horšom stave ako tá deravá, čo vedie na vinicu môjho otca.

Raper bol ubytovaný v jednom z mála hotelov, čo v meste fungujú. V rezidencii – historickej imperialistickej usadlosti za vysokým múrom, ktorej vstupy strážia ozbrojení uniformovaní muži. Trávil tam veľa času, po 19-tej totiž v krajine platí zákaz vychádzania. „Moja misia sa začínala ráno v jednom z troch utečeneckých táborov pár kilometrov za mestom. Už cestou tam sa začalo zmilitarizievať. Stretali sme modré prilby OSN, ktoré sa snažia udržiavať poriadok a chrániť zväčša príslušníkov druhého najväčšieho kmeňa v krajine, ktorý by bol bez ich pomoci podľa všetkého po čase vyhubený. A práve príslušníci tohto etnika tvoria drvivú väčšinu populácie táborov. Spolu je ich okolo 60 000. No a mojou úlohou bolo pomáhať pri preventívnom očkovaní hlavne detí a tehotných žien,“ vraví Braňo Kováč o troch dňoch v Južnom Sudáne.

Zrazu som bol konfrontovaný s realitou. Pohybovať sa úzkymi uličkami medzi stanmi, ktoré sa opierajú jeden o druhý, nazerať im cez ploty do ich minidvorčekov a životov. Vidieť tie hromadné kadibúdky, vidieť ich motať sa len tak, variť na provizórnej kamennej piecke, nazrieť do ich tmavých stanov, kde na dvoch posteliach spí šesť ľudí, ale aj tancovať a oslavovať krátke a zrejme dočasné prímerie... Sú to utečenci vo vlastnej krajine a mnohí z nich prežili celý svoj život v rôznych utečeneckých táboroch. Lebo nemali inú možnosť. Lebo utiecť z utečeneckého tábora je jednak nonsens a navyše pravdepodobnosť, že ťa tam vonku zabijú, sa blíži k istote. Neporovnateľné s naším európskym životom. Nepredstaviteľné."

Vec to nakoniec v Južnom Sudáne po troch dňoch vzdal. "Mám veľký rešpekt pred ľuďmi, ktorí si odoprú osobný komfort a pomáhajú, aby spravili život tisícom ľudí v Južnom Sudáne znesiteľnejším. Ja to nedokážem. Toto ja nedávam a nedám. Je mi ľúto, ale nemám na to žalúdok. Bola to pre mňa – ak už nič iné - silná skúsenosť a vyjadrujem veľký obdiv ľuďom z Magny, ktorí to robia. Budem im pomáhať, ako len viem – ale odtiaľto, zo Slovenska," povedal po svojej skúsenosti.

Záujemcovia môžu zdravotníkom pomáhať už od troch eur mesačne, bližšie informácie nájdu na www.magna.sk.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: MAGNA
Zdroj: TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa