Apokalyptický pohľad: Sibír trápi krvavá rieka a čierny sneh

2019-02-20 12:00:00 |   |    | 

Keď sa v septembri 2016 sfarbila sibírska rieka Daldykan dočervena, mnohí Rusi v tom videli znamenie osudu a začali sa pripravovať na najhoršie. Napokon vysvitlo, že za všetko zrejme môže odpad z metalurgického závodu a žiadna apokalypsa sa nekoná. Podobné obavy sa ale zasa opakujú. Keď zmenil farbu aj ďalší z ruských tokov a z neba začal padať čierny sneh, v domácich to vyvolalo zdesenie. Vysvetlenia týchto úkazov ale dokazujú jediné - najväčšiu skazu si pripravujeme sami.



 

Takto pred rokom sa stala neveľká rieka Molčanka najdiskutovanejším tokom v Rusku, keď fotografie jej krvavočervenej vody zdieľali vydesení obyvatelia na sociálnych sieťach. O príčinách tohto úkazu sa veľa diskutovalo, no únik chemikálií z niektorej z okolitých skládok, vysoký obsah železa v pôde ani žiaden iný dôvod úrady oficiálne nepotvrdili.

Teraz prišiel portál Siberian Times so šokujúcim tvrdením – rieku údajne sfarbil biologický odpad z hydinárskej farmy pri dedine Noviy. Kvôli nákaze vtáčej chrípky tam museli utratiť 230.000 kurčiat a špinu, ktorá pri porážaní vznikla, vraj jednoducho spláchli do Molčanky. Keď sa teda domáci obávali toho, že ich zasiahla prvá z desiatich rán egyptských a voda sa premenila na krv, v podstate neboli ďaleko od pravdy.

To však nie je jediná „farebná“ katastrofa na Sibíri. Obyvateľov trápi aj čierny sneh, ktorý padá v mestách Prokopjevsk, Kiseljovsk a Leninsk-Kuzneckij. Domáci jeho fotografie zdieľajú na sociálnych sieťach s poznámkou, že takto asi vyzerá zima v pekle. Podľa miestnych médií je však vysvetlenie toho javu jednoduché – za všetko môžu uhoľné bane.

Siberian Times citujú riaditeľa prokopjevského závodu Aaolija Bolkova, podľa ktorého sa pokazil kryt, brániaci úniku uhoľného prachu do ovzdušia. Obyvatelia bijú na poplach a žiadajú, aby sa ochrana životného prostredia v uhoľnom regióne zvýšila.

Všetok odpad, prach a špina zostávajú v tejto oblasti. Naše deti a my to všetko dýchame. Je to nočná mora,“ hovorí jeden z nich. „Vláda zakazuje fajčenie na verejnosti. Ale nechá nás vdychovať uhoľný prach, ktorý sa nám usádza na pľúcach,“ dodáva ďalší.

Za údajnú apokalypsu si tak opäť môžeme len sami.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Profimedia, Facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa