Luník IX sa môže schovať: Obľúbená turistická destinácia ukrýva odporné Odpadkové mesto

2019-07-21 00:00:01 |   |    | 

K najobľúbenejším turistickým destináciám na svete patrí aj Egypt. Návštevníkom ponúka nielen nádherné pláže, ale aj množstvo unikátnych pamiatok. Obrovským lákadlom je hlavné mesto Káhira s jeho pyramídami, mešitou Al-Azhar a citadelou. Hneď vedľa nej však leží štvrť, do ktorej vstúpia len skutočne odvážni turisti. Volá sa Odpadkové mesto.



 

Manshiyat Nasser, známe ako Odpadkové mesto, je časť egyptskej metropoly Káhira. Leží na úpätí hôr Moqattam v tesnej blízkosti citadely Saladin a je domovom asi 60.000 ľudí. 90 percent z nich sú koptskí kresťania. Ich životné podmienky sú žalostné – v štvrti nie je zavedená elektrina ani pitná voda a takmer každé miesto zapĺňajú odpadky – v uliciach, na balkónoch aj na strechách sa ich týčia celé kopy.

20-miliónová Káhira totiž nemá dostatočný systém nakladania s komunálnym odpadom, a tak väčšina končí práve tu. Obyvatelia Manshiyat Nasseru už 70 rokov chodia každé ráno od dverí k dverám a za malý poplatok odvážajú odpad na autách, alebo vozíkoch ťahaných somármi z káhirských domácností.

Túto časť majú na starosti muži, známi ako „zabbalíni“, ich ženy a deti potom smetie triedia. Takmer 90 percent odpadu sa recykluje, čo je fantastické číslo. Ten zvyšok však, bohužiaľ, zostáva v ich štvrti, čo nespôsobuje len neznesiteľný zápach, ale aj množstvo chorôb. Mesto proti nim v roku 2003 zabojovalo najatím súkromných spoločností na odstraňovanie odpadu, ktoré sú však pre zabbalínov veľkou konkurenciou.

O šesť rokov navyše v strachu pred prasacou chrípkou úrady nariadili utratenie všetkých 350.000 ošípaných v Manshiyat Nasser. Tie však čistili smetie od organického odpadu a ich mäso domáci neskôr predávali do hotelov a reštaurácií pre nemoslimských turistov. A tak sú obyvatelia slumu Manshiyat Naser ešte chudobnejší, zápach je ešte silnejší a život ešte ťažší.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images a Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa