Dovolenky pre gurmánov: Kde pripravujú najlepšie mäsové špeciality a kde zas dezerty?

2019-11-11 08:00:01 |   |    | 

Niektorí gurmáni sú ochotní precestovať za preslávenými lahôdkami stovky kilometrov. Aj svoju dovolenku naplánujú presne podľa toho, kde najlepšie pripravujú ich obľúbené jedlá. Chutné ryby, klobásky, morské plody a iné delikatesy už preslávili nejednu krajinu alebo mesto. Dajte preto na rady skúsených kulinárov a pochutnajte si na týchto tradičných jedlách na miestach, kde ich pripravujú najlepšie.



 

Porto – najlepšie ryby

Na rybie špeciality sa vyberte do Portugalska. Domácou favoritkou je treska, ktorú pripravujú jednoducho na grile a potom ju polievajú teplým olejom s cesnakom alebo bylinkami. To jej dodá krehkosť a znamenitú chuť. Najlepšie ryby dostanete najmä v oblasti okolo Porta. Hviezdou ich jedálnych lístkov je tunajšia bacalhau. Tresku najprv vyfiletujú, potom ju naložia do soli a nechajú ju vysušiť. Vďaka tomu stráca typickú rybaciu arómu, je jemnejšia a šťavnatá. Vyberte sa na promenádu popri rieke Douro, kde si môžete toto skvelé jedno vychutnať s pohárom znamenitého vína a výhľadom na most Ľudovíta I. Ďalšou chuťovkou je tunajšia obdoba talianskeho rizota, do ktorého vkladajú aj kúsky rýb.

 

Viedeň – najlepšie dezerty

Talentovaných cukrárov nájdete veľa po celom svete. No stačí sa prejsť centrom Viedne, aby ste pochopili, kde treba zájsť do sladkého raja. Miestne kaviarne sa predbiehajú v tom, ktorá z nich prinesie väčšiu lahôdku. Viaceré podniky majú dlhodobú tradíciu s vyše storočnou históriou. Zážitok z kávy a dezertov umocňuje aj spôsob stolovania. Aj v tomto prípade sa pridržiavajú zaužívaných zvykov a elegancia starej školy dominuje nad moderným servisom. Hlavnou hviezdou rakúskeho cukrárskeho sveta je Sacherova torta. Vo Viedni môžete zájsť do hotela, kde tento zákusok stále pripravujú podľa pôvodnej receptúry od pána Sachera.

 

Berlín a Norimberg – najlepšie klobásky

Za dobrými klobáskami cestujú gurmáni do Nemecka. Každý región ich pripravuje v trochu odlišnej podobe, ale dva z nich medzi nimi jasne dominujú. Norimberské klobásky sa pripravujú len z chudého mäsa a pridáva sa do nich majoránka. Až dodnes používajú 700 rokov starú receptúru, ktorá diktuje aj presné rozmery tejto pochúťky. Pôvodné klobásky museli byť tenké a krátke. Hlavným dôvodom bolo, že bežní ľudia si kedysi nemohli dovoliť kupovať tak kvalitné mäsové výrobky. Preto ich robili v menšej verzii, aby ich mohol ochutnať ktokoľvek, kto má na ne chuť. Druhou špecialitou sú currywurst z Berlína. Tieto klobásky sú väčšie, pokrájajú sa na menšie kúsky a servírujú sa s hranolčekmi a kečupom, ktorý posypú karí korením.

 

Sicília – najlepšie morské plody

Taliani sú špecialistami na prípravu morských plodov. Vedia z nich urobiť skvelé predjedlá, polievky a hlavné jedlá. Najlepšie si na nich pochutíte na Sicílii, a to najmä v oblasti mesta Syrakúzy. To v minulosti založili Gréci, čo výrazne ovplyvnilo nielen jeho kultúru, ale aj gastronómiu. V kuchyni sa stretlo to najlepšie z talianskeho a gréckeho jedla, z čoho vznikla zmes dokonalých receptov na prípravu morských plodov. Najlepšie vyniknú s jednoduchými cestovinami s paradajkovou omáčkou a určite ochutnajte aj rizoto, do ktorého pridávajú krevety alebo mušle.

 

San Sebastián – najlepšie tapas

Španielska gastronómia je plná rôznych delikates. Najlepším nápadom, ako ich vyskúšať, bolo vymyslenie tapas. Drobné chuťovky vám predstavia to najdelikátnejšie jedlo z každého regiónu tejto krajiny a nikdy nebudú chutiť rovnako ako v inom meste. Podľa gurmánov nájdete tie najlepšie tapas reštaurácie v San Sebastiáne. Z kulinárskeho hľadiska je to jedna z najvyhľadávanejších oblastí v Španielsku. Nachádza sa tam hneď niekoľko podnikov s Michelinskou hviezdou, čo vám dáva ďalšiu zaujímavú možnosť navyše. Chutné tapas môžete vyskúšať v luxusnom podniku a už o pár uličiek ďalej si môžete tieto delikatesy vychutnať v tradičnom rodinnom bare.

 

Buenos Aires – najlepšie steaky

Príprava steakov je vždy vecou vkusu daného gurmána. Niekto má rad chudšie kúsky bez tuku, iný uprednostňuje na tanieri veľký krvavý plátok s voňavým korením a niekomu chutí len na tenké plátky pokrájané kvalitné mäso s výpekom. Medzi gurmánmi stále vedie hlavne argentínsky steak, ktorý je známy bohatým tukovým mramorovaním. To sa počas pečenia rozpustí a mäsu dodá znamenitú chuť. Pripravuje sa zo špeciálneho plemena hovädzieho dobytka, ktoré primárne chovajú v Argentíne. Preto keď si chcete vychutnať ten najlepší steak na svete, mali by ste sa vybrať do jednej z reštaurácií v Buenos Aires.

 

Singapur – najlepšie grilované kurča

Kvalitu reštaurácie spoznáte podľa toho, ako vedia pripraviť tie najjednoduchšie jedlá. Ak dokážu s láskou vyladiť ich chute, skutočne majstrovsky zvládli svoje umenie. Singapur sa z tohto hľadiska môže pochváliť jednou kuriozitou. Pouličný stánok kuchára Chan Hon Menga sa špecializuje na prípravu grilovaných kurčiat, ktoré servíruje s rôznymi prílohami. Cena hlavných jedál sa pohybuje okolo dvoch eur a napriek tomu zaujal aj inšpektorov Michelinského sprievodcu reštauráciami. Jeho mäso je krehké, šťavnaté, nádherne vonia a servírujú ho s neobyčajnou precíznosťou. Ak si chcete vychutnať to najlepšie kurča na svete otitulované exkluzívnou hviezdičkou, mali by ste sa vybrať práve do týchto končín.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa