Jesenné čítanie: 5 kníh, vďaka ktorým sa budete chcieť vydať do európskych metropol

2019-10-30 12:00:00 |   |    | 

Jeseň je ročné obdobie plné kontrastov, ktoré nám pripomína, že sladké a voňavé leto je už nenávratne preč, zároveň ale odieva stromy do takej farebnej škály, až sa tají dych. Po hektickom lete prichádza útlm a upokojenie, ktoré nám dávajú šancu znova sa nadýchnuť, usadiť sa do kresla s dobrou knižkou a napríklad si premyslieť, kam ďalej povedú naše kroky.



 

V spolupráci so spoločnosťou FlixBus sme pripravili zoznam piatich kníh, ktoré vám umožnia objavovať európske veľkomestá z pohodlia a tepla domova. Alebo si ich čítajte po ceste do vašej destinácie - FlixBus spája v rámci Európy až 2000 miest v 28 krajinách. Stačí si len vybrať - možno aj na základe zaujímavej knihy.

 

PRAHA – Neznesiteľná ľahkosť bytia

Hneď na začiatku zostaneme u susedov – v Prahe. Jeden z najplodnejších a najslávnejších českých spisovateľov Milan Kundera v tomto románe opisuje životy štyroch ľudí, ich sny, ambície i obavy v kontexte obdobia Pražskej jari. Román vás povedie k tomu, aby ste sa vcítili do jednotlivých postáv a zároveň objavovali Prahu reflektujúcu krátke obdobie politického a spoločenského uvoľnenia a slobody. Hlavnou témou knihy je nielen hľadanie zmyslu života a problematika vnútornej a vonkajšej slobody človeka, ale aj neustále znázorňovanie protikladov dobra a zla, ľahkosti a tiaže, gýča a umenia.

 

RÍM – Jedz, modli sa, miluj

Krátko po tridsiatke má Elizabeth všetko, čo sa od modernej, vzdelanej a  ambicióznej Američanky očakáva: manžela, dom na vidieku a dobrú prácu. Lenže namiesto toho, aby sa cítila šťastná a naplnená, zmocňuje sa jej panika, zúfalstvo a zmätok. Opustí zamestnanie a úplne sama sa vydá na ročné putovanie okolo sveta. Postupně navštívi Taliansko, Indiu a Indonéziu, kde hľadá svoj konečný cieľ. Elizabeth Gilbert vás dokonale prevedie spletitými uličkami Ríma a poradí, ako Taliansko skutočne zažiť každým zmyslom. A to najmä cez chuťové poháriky, pretože keď sa povie Rím, znamená to najmä lahodné pokrmy!

 

BERLÍN – Book of Clouds

Tentoraz niečo pre tých, ktorí ovládajú angličtinu a chcú sa v nej zdokonaliť čítaním. Existuje veľa kníh, ktoré zachytávajú intenzívnu a temnú históriu Berlína. Kniha mrakov je však hlavne rekonštrukciou minulosti mesta, ktorá vám umožní pochopiť jeho budúce smerovanie. Hlavná postava, dievča z Mexika menom Tatiana, objaví rušné a dynamické mesto neustále žijúce minulosťou rovnako ako ona. Autorka Chloe Aridjis maže hranicu medzi skutočným a vymysleným a ponúka podrobný portrét mesta a návod, ako sa usadiť na mieste, ktoré sa doteraz nevyrovnalo so svojou históriou.

 

BUDAPEŠŤ – Bezosudovosť

Nositeľ Nobelovej ceny za rok 2002, maďarský spisovateľ Imre Kertész v čiastočne  autobiografickom príbehu rozpráva o živote štrnásťročného židovského chlapca v Budapešti, ktorý bol počas holokaustu transportovaný do Osvienčimu. Nepremýšľa o sebe ako o Židovi, a tak se mu nedarí zapadnúť medzi ostatných väzňov. Vojnu prežije a vracia sa späť do Budapešti. Po návrate domov ho však čakajú nové výzvy, musí sa prispôsobiť životu v meste, ktoré sa medzitým úplne zmenilo, a vyrovnať sa so všetkým, čo sa stalo.

 

ŠTOKHOLM – Muži, ktorí nenávidia ženy

Na záver trochu temnej inšpirácie. Prvý diel slávnej trilógie Stiega Larssona sa  odohráva v štvrti Södermalm, jednej z najznámejších v švédskom hlavnom meste Štokholm. Všetky knihy z tejto trilógie sa stali medzinárodnými bestsellermi a hlavnú rolu v ich filmových verziách hral Daniel Craig. Dievča s tetovaním draka rozpráva príbeh dvoch ľudí, novinára Mikaela Blomkvista a hackerky Lisbeth Salanderovej, ktorí spoločne vyšetrujú zápletku okolo miliardára s možnými kriminálnymi kontaktmi. Najväčší fanúšikovia sa v Štokholme môžu vydať na špeciálnu exkurziu a navštíviť niektoré z najslávnejších miest v knihe.

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: FlixBus

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa