Kuriózne zákony: Tieto bežné veci vás v zahraničí dostanú do problémov

2019-11-05 08:00:01 |   |    | 

Počas cestovania spoznávame nové kultúry, ktoré nám otvárajú dvere do iného sveta. Naučí nás to väčšej pokore a rešpektu voči tomu, čo je pre nás možno zvláštne, ale pre iných posvätné. S tým úzko súvisí aj dodržiavanie zákonov, ktoré nás niekedy zaskočia. Tieto kuriozity vás skutočne môžu v niektorých krajinách dostať do väzenia.



 

Zákaz žuvania žuvačky v Singapure

Bizarný zákon sa v skutočnosti spája s praktickým dôvodom. V Singapure mali veľký problém s čistotou ulíc, preto sa ho snažili vyriešiť obmedzením niektorých zlozvykov. V roku 1992 prijali sériu nariadení, ktoré im pomohli udržať to pod kontrolou. Odvtedy je zakázané na vonkajšom priestranstve žuť žuvačku a najmä ju niekam zahodiť na zem. Jedinou výnimkou sú pomôcky pri odvykaní od fajčenia. Od tohto momentu tiež platia prísne pravidlá ohľadom pľuvania, odhadzovania odpadkov a vytvárania grafity. Po ich odsúhlasení sa čistota v meste výrazne zlepšila.

 

Zákaz lozenia bez oblečenia vo Švajčiarsku

Tento zákon je už poriadne starý a stále vyvoláva úsmev na tvári. V minulosti mali vo Švajčiarsku problémy s rebelmi, ktorí sa chceli viac spojiť s prírodou a zákutia tunajších hôr spoznávali bez oblečenia. V tej ére to vzbudzovalo veľké pohoršenie, preto sa politici rozhodli pristúpiť ku kurióznemu príkazu, ktorý sa dodržiava dodnes. Dokonca ešte v roku 2011 dostal jeden takýto naháč pokutu 100 frankov.

 

Zákaz maskáčov v Trinidade a Tobagu

Oblečenie s vojenským maskáčovým vzorom je stále trendy a nájdete ho aj v bežných kolekciách. Často sa objaví aj v cestovateľských kufroch, no pri jednej dovolenke by ste ho mali radšej nechať doma. Keby ste si takéto kúsky obliekli v Trinidade a Tobagu, hrozil by vám trest. Vláda tak chráni vlastných vojakov, aby neboli žiadne pochybnosti o tom, kto patrí k armáde a koho treba v prípade zásahu rešpektovať.

 

Zákaz kŕmenia holubov v Benátkach

Od roku 2008 môžete dostať v Benátkach až 700-eurovú pokutu za kŕmenie holubov. Ľudia to pritom robia často - tento zvyk  pokladajú za milý až romantický a navyše to dobre vyzerá na fotografiách. Predstavitelia mesta z toho však vôbec neboli nadšení. Časom sa tam presťahovalo strašne veľa vtákov, ktorý špinili najmä hlavné námestia. Odstraňovanie ich exkrementov vyšlo ročne každého obyvateľa Benátok na takmer 300 eur. Preto sa rozhodli prijať opatrenie, ktoré by prinútilo vtákov opäť si hľadať potravu v prírode a aby sa potom odtiaľ presťahovali.

 

Zákaz stúpania na peniaze v Thajsku

Niekedy sa stane, že sa nepozeráte pod nohy a počas chôdze môžete stúpiť na voľne pohodenú mincu. V Thajsku by ste si na túto nepozornosť mali dať pozor, pretože môžete skončiť dokonca vo väzení. Celý problém spočíva v tom, že sa na peniazoch v tejto krajine nachádza podobizeň ich kráľa. A keby ste naňho stúpili topánkou alebo holou nohou, pokladali by to za jeho urážku a napadnutie monarchie.

 

Zákaz brnení v britskom parlamente

Pár zákonov v tejto kurióznej zbierke zotrváva len kvôli tomu, že boli politici leniví zmeniť ich. Jedným z nich je zákaz nosenia brnenia v anglickom parlamente, ktorý platí od roku 1313. V tom čase to malo praktický význam, pretože sa medzi čelných predstaviteľov krajiny nemohol dostať žiaden zamaskovaný nepriateľ. Dnes by už bolo skutočne kuriózne, keby sme videli v uliciach Londýna premávať sa človeka v kovovom odeve. Napriek tomu tento zákaz nikdy nezrušili.

 

Zákaz podpätkov v gréckych pamiatkach

Turistky by nemali byť prekvapené, ak ich pred vstupom do niektorých historických pamiatok v Grécku upozornia, že si majú prezuť obuv. Najmä do antických budov nemôžete vstúpiť s vysokými podpätkami, pretože by ste takto mohli zničiť ich krásu. Tisíce rokov stará podlaha je už za toto obdobie veľmi zničená. Keby ste na ňu stúpali v takýchto topánkach, na krehkých miestach by mohli zostať diery, čo by ju postupne celú zruinovalo.

 

Zákaz robenia selfie s Budhom v Srí Lanke

Tohto pravidla sa nepridržiava každý chrám, ale môžete sa kvôli nemu dostať do nepríjemností. Hlavným problémom je, že sa počas fotenia selfie postavíte k Budhovi chrbtom, čo predstavuje jeho zneuctenie. Rovnako je zakázané mať na sebe tetovania tohto alebo iných svätcov, preto by ste si ich mali počas tejto dovolenky radšej prekryť oblečením.

 

Zákaz flip-flopov za volantom v Španielsku

Tento zákon by zrejme potešil aj obyvateľov v iných krajinách. Flip-flopy nie sú stabilnou obuvou a pri preraďovaní, pridávaní plynu alebo brzdení to môže spôsobiť komplikácie a zaviniť nehodu. Preto si v Španielsku dávajú záležať na tom, aby vaša obuv za volantom bola pevná, stabilná a vedeli ste v nej dobre šoférovať.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Pixabay

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa