Drsný job na Antarktíde: Kráľovský honorár za úplné odrezanie od sveta

2019-12-27 00:00:01 |   |    | 

Snívate o dobrodružstvách, no nemôžete si ich dovoliť? Presne pre vás je potom určená práca snov Antarktíde. Vás to nebude nič stáť a okrem neskutočných zážitkov získate aj kráľovský honorár. Aspoň tak to sa táto ponuka snov prezentuje navonok. V skutočnosti však má aj svoju drsnejšiu stránku.



 

Vysnenú prácu získajú podľa inzerátu desiatky ľudí, Australian Antarctic Division totiž hľadá pre sezónu 2020 – 21 na výskumnej stanici množstvo pracovníkov. Niektorí budú mať na starosti zásobovanie, iní plavidlá, komunikáciu či informačné technológie a treba aj kuchárov, lekárov, tesárov či elektrikárov. Pracovný pomer pre všetkých je na dobu určitú a trvá v závislosti od konkrétnej pozície od štyroch do pätnástich mesiacov. Mzdy sú pritom kráľovské – lekárovi ponúkajú základný plat do 199.031 a informatikovi 74.469 austrálskych dolárov ročne,  plus príplatky do výšky 60.974 dolárov, čo predstavuje spolu 160, respektíve 83 tisíc eur. Náklady sú nulové – ubytovanie aj stravovanie majú zamestnanci bezplatné.

Australian Antarctic Division prevádzkuje štyri stanice – Casey, Davis a Mawson na pevnine a poslednú na ostrove Macquarie Island. „Hľadáme šikovných ľudí so skúsenosťami, ktorým bude vyhovovať život v malej a izolovanej komunite,“ hovorí šéf oddelenia ľudských zdrojov Andrew Groom. „Je to oveľa viac než len práca – uvidíte zvieratá v ich prirodzenom prostredí a jeho súčasťou sa stanete aj vy. Na stanici vládne úžasný zmysel pre komunitu, stanete sa malou rodinou,“ dodáva mechanik Amy Chetcuti, ktorý na Antarktíde strávil 14 mesiacov.

Aj tieto slová však naznačujú, že „práca snov“ nie je zďaleka pre každého. Na polárnych staniciach vládnu drsné podmienky a aj úplne bežné činnosti treba vykonávať inak, ako sme zvyknutí. Ešte náročnejšie je však celé mesiace zotrvávať s malou skupinou (spočiatku) cudzích ľudí. Záujemcovia o prácu na Antarktíde preto musia okrem profesijných kvalít spĺňať celý zoznam ďalších podmienok. Musia byť napríklad schopní „zvládať fyzickú a emocionálnu izoláciu“, „riešiť konflikty“, „dodržiavať spoločensky akceptované hygienické štandardy“ a „byť pripravení na meniace sa podmienky“.

Aj z toho dôvodu si každý účastník musí ešte pred odchodom preštudovať príručku s radami, ako zvládnuť separáciu, čo všetko spraviť pred odchodom či ako sa rozlúčiť. A toto všetko aj ohľadom návratu späť do civilizácie. Niet divu, že má manuál až 44 strán!

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Australian Antarctic Division

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa