Aj história cestovania pozná hoaxy: 5 turistických fám, ktoré poplietli celý svet

2020-01-17 08:00:01 |   |    | 

V súčasnom spletitom svete internetu a sociálnych sietí je niekedy ťažké rozoznať fakt od výmyslu, a tak sa k slovu ľahko dostávajú aj rôzne hoaxy a konšpirácie. Moderná doba síce poskytla živnú pôdu pre ich bleskové šírenie, aj v minulosti sa však občas stalo, že klamlivé zvesti obleteli celý svet. Toto sú najznámejšie, ktoré sa spájajú s cestovaním.



 

Krjakutnoj

Prvý teplovzdušný balón s ľudskou posádkou vzlietol v polovici októbra roku 1783 a za jeho objavenie vďačíme bratom Montgolfierovcom. Rusi však celé desaťročia verili, že prvenstvo patrí im a Francúzov o pol storočia predbehli. Vychádzali z rukopisu istého Alexandra Ivanoviča Sulakdzeva, ktorý vraj v policajných záznamoch objavil veľmi zaujímavú informáciu. V roku 1731 údajne pisár Krjakutnoj z mestečka Nerechta vyrobil tzv. furvin, veľký balón, ktorý nafúkol plynom a sadol si doň. “A diabol ho potom vyzdvihol nad brezu,” písalo sa údajne v spise. Úbohého Krjakutnoja potom odhodilo do zvonice, ale podarilo sa mu zachytiť lana vovnútri veže, vďaka čomu prežil. Za jeho bosoráctvo mu však hrozila poprava, pod prísľubom, že už nikdy nebude lietať, však dožil v kláštore.

Informácia o Krjakutnojovom objave sa po 2. svetovej vojne náramne hodila Sovietom, ktorí ňou dokazovali svoju dominanciu na poli vedy a aeronautiky. V roku 1956 dokonca vláda vydala pamätnú známku, pripomínajúcu 225. výročie Krjakutnojovho letu. Už o dva roky neskôr však medievalista a lingvista Dmitrij Lichačov dokázal, že informácie o historke sú sfalšované. Sulakdzev totiž pôvodne nepísal o Rusovi Krjakutnojovi, ale o Nemcovi Furtzelovi. Navyše si zrejme celý príbeh iba vymyslel - podľa historikov bol Sulakdzev známy podvodník a jeho slová nemajú žiadnu váhu. Aj tak sa však dodnes nájdu ľudia, ktorí by sa prvenstvo Rusov aj pobili.

 

Zbúranie Veľkého čínskeho múru

Ďalší hoax je čiernou škvrnou dejín žurnalistiky. Na jeho počiatku bol hlúpy nápad štyroch denverských novinárov, ktorí v júni 1899 na železničnej stanici márne čakali na nejakú celebritu, o ktorej by mohli čosi zaujímavé napísať. Dohodli sa teda, že si pre čitateľov niečo jednoducho vymyslia. Najskôr zvažovali napríklad o únose bohatej americkej dedičky, ten by sa však dal ľahko overiť, preto svoju pozornosť zamerali za hranice USA. Nakoniec štvorica vymyslela informáciu, že Číňania plánujú zbúrať Veľký čínsky múr a namiesto nej postaviť cestu, a to všetko s pomocou amerických firiem. Reportéri sa dohodli, že kým zostane čo len jeden z nich nažive, budú tento príbeh vyhlasovať za pravdivý.

Nasledujúci deň zverejnili všetky štyri denverské noviny na titulnej strane šokujúcu informáciu o zničení vzácnej pamiatky, ktorá sa rýchlo šírila ďalej. Dokonca na seba nabaľovala ďalšie „informácie“. V istých novinách napríklad citovali Číňana, ktorý správu potvrdil, a pridali aj ilustrácie a detaily o búraní múru. Pravda samozrejme neskôr vyšla najavo a čínsky múr stále stojí, prístup denverských novinárov však akoby aj po vyše sto rokoch inšpiroval niektoré konšpiračné médiá.

 

San Serriffe

Počuli ste už o ostrovoch San Serriffe? Niet divu, ešte v roku 1977 však boli ľudia presvedčení o ich existencii. V prvoaprílovom vydaní im totiž britské noviny Guardian venovali sedemstranovú prílohu. V nej písali o oslavách desiateho výročia nezávislosti ostrovov a San Seriffe opisovali ako atraktívnu turistickú destináciu s rozvíjajúcou sa ekonomikou. A čitateľom vôbec nepripadalo zvláštne, že väčšina miestnych názvov silno pripomína fonty písma (napríklad sans-serif v prípade samotného ostrova či bodoni v prípade hlavného mesta).

Autori článku chceli San Serriffe pôvodne situovať do Atlantického oceánu neďaleko Tenerife, 27. marca však na tomto ostrove došlo k najtragickejšej nehode v histórii leteckej dopravy, keď pri zrážke dvoch lietadiel na ranveji zahynulo 583 ľudí. San Serriffe preto "vtipkári" presunuli do Indického oceánu neďaleko Seychellských ostrovov. Krátko po vydaní článku Guardian zavalili stovky listov. Čitatelia, ktorí pochopili prvoaprílový žart, opisovali svoju skvelú dovolenku na ostrovoch. Pracovníci aeroliniek a cestovných kancelárií sa zas sťažovali na to, že im noviny pridali starosti. Stále totiž musia zákazníkom vysvetľovať, že žiadne San Serriffe neexistujú.

 

Turista v Svetovom obchodnom centre

Teroristické útoky z 9. septembra 2011 navždy zmenili podobu sveta. Horiace Dvojičky a ľudia, ktorí v panike skáču z mrakodrapov – to sú pohľady, na ktoré nikdy nezabudneme. Symbolom tragických udalostí sa však stala aj snímka z fotoaparátu, ktorý údajne našli v troskách zrútených budov. Zachytáva turistu na jednej z rozhľadní World Trade Centre a v pozadí vidno lietadlo krátko pred nárazom do veže, kde stojí. Hoci je fotografia veľmi pôsobivá, množstvo detailov na nej nezdopovedá realite.

Udalosti sa stali pár minút po deviatej, pritom vyhliadkovú terasu otvárali až o 9:30. Muž má na sebe zimné oblečenie, hoci v to osudné ráno bolo okolo 20 stupňov. Stojí na južnej veži, no ako prvú pritom zasiahli severnú. Lietadlo do nej vrazilo z juhu, no v pozadí fotografie vidno sever New Yorku... Napokon sa podarilo vypátrať, že mužom na obrázku je Maďar Péter Guzli, ktorý sa vyfotografoval ešte 28. novembra 1997. Ako neskôr priznal, snímku zo žartu upravil pre svojich priateľov. Rýchlo sa mu však vymkla z rúk a obletela celý svet.

 

Pilot – extrémny fotograf

Nakoniec sme si nechali jeden z novších hoaxov, ktorý síce neobletel svet ako slávny turista z World Trade Center, aj tak mu ale naleteli desiatky tisíc ľudí. Mladík, ktorý vystupuje pod prezývkou PilotGanso, zverejňuje klasické fotografie z kokpitu lietadla či z dovolenky, tie ale dopĺňajú aj selfie vo výške nad Dubajom či New Yorkom. Hoci je jasné, že tieto fotografie nie sú výsledkom mladíkovej odvahy, ale skôr práce s Photoshopom, mnoho ľudí verí, že PilotGanso skutočne v oblakoch otvára okno na kokpite, vystrčí selfie tyč a „cvakne“ sa mobilom. „Prečo sa správaš tak nezodpovedne? Môžeš spadnúť a ohroziť pasažierov!,“ napísal jeden z fanúšikov k fotke.

Bystrí pozorovatelia však Brazílčanovi na lep nesadli. Viacerí si všimli nereálny odraz v pilotových okuliaroch alebo tiene budov. A tým, ktorí sa aspoň trochu zamysleli, je jasné, že vzhľadom na rýchlosť lietadla, tlak vzduchu a teplotu (ktorá klesá už vo výške 3 kilometre nad morom na -10°C) takáto fotografia naozaj nemôže byť reálna. Samotný PilotGanso už tiež na komentáre zareagoval a k sporným fotografiám radšej dopísal, že sú upravené. Mnohí si to však nevšimli a naďalej jeho „odvážne snímky“ s obdivom velebia alebo pobúrene odsudzujú.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa