5 najlepších potápačských zážitkov na Bali

2021-06-29 12:00:00 |   |    | 

Indonézsky ostrov Bali je súčasťou tzv. Koralového trojuholníka - oblasti s najvyšším stupňom ochrany podmorského sveta kvôli jej jedinečnej podmorskej biodiverzite. Potápanie a šnorchlovanie preto patria medzi povinné zážitky na každej dovolenke. Tu je zoznam toho, čo by ste si nemali nechať ujsť.



 

1. Potápanie s mantami

Manty možno vidieť na Bali celoročne a určite sú jednou z hlavných atrakcií ostrova. Tieto tvory sú viac než magické a stretnúť sa s nimi tvárou v tvár je nezabudnuteľný zážitok. Navyše nemusíte byť potápač, aby ste si mohli užiť ich prítomnosť. Šnorchlovanie je taktiež jednou z možností ako ich pozorovať. Neodporúča sa však slabším plavcom a deťom, nakoľko hladina môže byť niekedy viac rozbúrená.

 

2. Mola Mola

Ak patríte medzi zanietených potápačov, tak stretnutie s Mola Mola sa pravdepodobne už dlho nachádza na vašom potápačskom zozname želaní. Tieto zvláštne tvory (3  - 4 metra dlhé) sa zvyčajne nachádzajú príliš hlboko (viac ako 50 metrov) na to, aby ich rekreační potápačí mali šancu pozorovať. Na Bali však každý rok medzi augustom a októbrom vyplávajú do plytších vôd, kde sa nechávajú čistiť malými rybkami. Počas tohto čistenia sa mesačníky dostávajú do akéhosi stavu pokoja až hypnózy, kedy iba relaxujú a užívajú si starostlivosť pri čistení. Toto je pre potápačov najvhodnejší čas, kedy sa môžu k Mola Mola dostať na relatívne malú vzdialenosť a vychutnať si tak tento výnimočný zážitok. Pri potápaní sa však odporúča pokročilý potápačský kurz.

 

3. Macro ponory

Potápačské lokality na Bali sú plné všakovakých miniatúrnych stvorení rôznych tvarov a farieb. Podmorskí fotografi prichádzajú z celého sveta v nádeji, že sa im podarí spraviť najlepší záber toho najmenšieho podmorského živočícha. V okolí prístavného mestečka Padangbai v strede východného pobrežia Bali sa nachádza hneď niekoľko výborných potápačských macro lokalít.

 

4. Potápanie na vraku

Vrak 120 metrov dlhej lode USAT Liberty v Tulambene, ktorý bol potopený pred viac ako 50 rokmi, sa pravidelne umiestňuje v rôznych rebríčkoch najkrajších potápačských lokalít sveta. Túto nákladnú loď zasiahlo počas druhej svetovej vojny japonské torpédo a dlho ležala na brehu v Tulambene. Erupcia sopky Agung zatlačila vrak lode späť do mora, kde patrí medzi úžasné potápačské a šnorchlovacie lokality. Vznešenosť a nehybnosť vraku ako aj rozmanitosť morských druhov vás uchváti a rozhodne stojí za zážitok.

 

5. Nočné potápanie v Padangbai

Nemusíte byť super skúsený potápač, aby ste mohli vyskúšať nočné potápanie. Nutné je však bezchybné ovládanie vztlaku a nebáť sa tmy, a to aj napriek tomu, že budete so sebou mať potápačskú baterku a budete vidieť, kam plávate. Veľa jedinečných tvorov vylieza zo svojich úkrytov práve v noci, napríklad chobotnice, sépie a kraby. Nočné ponory sú taktiež výborné pre pozorovanie neobmedzenej rôznorodosti macro sveta, ale aj rají a malých žralokov. Potápačské lokality v Padangbai a Tulambene ponúkajú úžasné zážitky z nočných ponorov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: OK Divers
Zdroj: OK Divers

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa