Dovolenka na mori: Toto sú najlepšie a najhoršie lodné spoločnosti

2020-02-21 08:00:01 |   |    | 

Výlety na lodiach sa zaradili medzi aktuálne populárne hity v cestovaní. Po celý čas získate pohodu svojho apartmánu, vynikajúce služby a navyše sa vám podarí navštíviť hneď niekoľko zaujímavých krajín. Spoločnosť The Which? preto urobila prieskum ohľadom kvality služieb na výletných lodiach, z ktorého určila päť najlepších a päť najhorších spoločností, u ktorých si môžete objednať tieto služby.



 

SYSTÉM HODNOTENIA

Počas prieskumu spokojnosti oslovili 2253 dovolenkárov, ktorí využili služby dvadsiatich rôznych spoločností. Tie mali ohodnotiť v jedenástich kategóriách – zákaznícky servis, pomer pasažierov a priestoru, kvalita kajút, služby na lodi, jedlo a pitie, výlety v prístavoch, zábava, ako zodpovedali ponúkané popisy realite, atmosféra, program výletu a hodnota, ktorú dostali za svoje peniaze. V nich mali udeľovať hviezdičky od 1 po 5, pričom čím vyššie bolo číslo, tým boli spokojnejší. Na záver vytvorili percentuálny podiel hodnotenia, ktorý vytvoril výsledný rebríček najlepších a najhorších lodí.

 

5 NAJLEPŠÍCH SPOLOČNOSTÍ

 

Viking Ocean Cruises

Najväčším tromfom Viking Ocean Cruises je, že ich lode sú oproti konkurencii najmenšie. Na palubu počas jednej plavby berú len 930 pasažierov, vďaka tomu im dokážu zabezpečiť lepšie služby. Loď je vďaka tomu priestrannejšia a dovolenkári nemajú pocit, že sú na nejakom preplnenom bulvári, ako to často býva pri tomto type dovoleniek. Vďaka tomu získala táto spoločnosť hodnotenie 93 percent a vo všetkých kategóriách dostala maximálny počet piatich hviezdičiek.

 

Saga Ocean Cruises

V ponuke tejto spoločnosti sú viaceré druhy plavieb. Môžete si objednať plný servis aj s dopravou z vašej domoviny až do prístavu, alebo si zabezpečíte letenku sami. Taktiež máte na výber z rôznych možností stravovania, pričom je k dispozícii aj all inclusive alternatíva. Saga Ocean Cruises ponúka tiež luxusné plavby na malých lodiach, ktoré sa vyhýbajú veľkým prístavom a ponúknu vám tak pohľad do netradičných miest v navštívených krajinách. I keď sa umiestnili na druhom mieste, od cestovateľov dostali len priemerné tri hviezdičky za služby a zariadenie na palube. Tento prešľap kompenzovali výborným hodnotením za starostlivosť o zákazníkov, jedlo a pitie a taktiež program.

 

Azamara

Treťou najlepšou spoločnosťou s hodnotením 87 percent je Azamara. Tá u cestovateľov boduje najmä honosnými priestormi. Už pri vstupe na palubu budete mať pocit, že sa nachádzate v rozprávkovom svete plnom neobmedzených možností. Spoločnosť organizuje plavby po celom svete, najobľúbenejšie sú tie v Karibiku. I keď u zákazníkov nezabodovali výletmi, ktoré organizujú v prístavoch alebo priamo na lodi, všetko to kompenzovali zvyškom skvelých služieb.

 

Hurtigruten

Štvrtý Hurtigruten aj piata Silversea získali zhodný počet 85 percent. V tomto prípade ide o nórsku spoločnosť, ktorá ponúka nádherné plavby zamerané na cestovanie za dobrodružstvom. Dostanete sa s nimi aj do Antarktídy, kde majú v ponuke arktické túry. Keďže sa snažia zaujať najmä programom v prístavoch, na palube s tým majú troch problém. Dokonca za ponúkané služby na lodi a možnosti využitia voľného času dostali len dve z piatich hviezdičiek.

 

Silversea

Prvú päťku uzatvára spoločnosť Silversea, ktorá má svoje sídlo v Monaku. Špecializuje sa na luxusné plavby, ktoré vás zavedú ku krásam Afriky, Karibiku a európskych krajín. Vo väčšine prípadov získali najlepšie hodnotenie, opäť bol problém len s využitím voľného času priamo na palube.

 

5 NAJHORŠÍCH SPOLOČNOSTÍ

 

MSC Cruises

Slovenské cestovné kancelárie najčastejšie ponúkajú plavby s MSC Cruises, ktoré skončili na poslednom mieste. Celkovo získali len 57 percent, pričom iba v kategóriách zábava, program, kvalita kajút a hodnota za peniaze získali tri hviezdičky, ostatné boli hodnotené len dvoma. Veľkým problém pre cestujúcich boli obrovské lode. MSC Cruises sa snaží prepraviť počas jednej plavby až 6500 dovolenkárov, aby tak znížili cenu. Tým však trpí kvalita, kvôli ktorej sú viaceré služby na nízkej úrovni a kontakt s personálom je málo osobný.

 

Holland America

Táto americká spoločnosť síce ponúka plavby po celom svete, ale najviac sa zaoberajú možnosťami v južnej a severnej časti Ameriky. V hodnotení zákazníkov sa ocitli na predposlednom mieste, keď získali 68 percent. Najväčší problém mali s poskytovaním zábavy a doplnkových služieb. Ľudia sa tiež sťažovali na mizerný bazén a vonkajšie priestory na palube. Kvôli tomu v týchto kategóriách získali len po dve hviezdičky.

 

Cruise and Maritime

I keď firma Cruise and Maritime má menšie lode, ktoré ponúkajú intímnejšiu atmosféru, napriek tomu nedokázala zabodovať so svojimi službami. Zákazníci jej pridelili tretie najhoršie hodnotenie, keď získali 69 percent. Ich najväčším problémom je zariadenie a možnosti využitia voľného času. Veľkým sklamaním boli tiež kabíny, ktoré získali len hodnotenie s dvoma hviezdičkami. No keďže sú tieto plavby lacnejšie, ľudia boli spokojní s protihodnotou, ktorú získali za svoje peniaze. Navyše s touto spoločnosťou sa dostanete aj do viacerých oblastí okolo Austrálie, čo v prípade výletných lodí býva problém.

 

Norwegian Cruise Line

Tretia najznámejšia lodná spoločnosť si v tejto ankete neviedla až tak dobre. Norwegian Cruise Line ponúkajú plavby na lodiach, ktoré patria k najväčším na svete. Práve preto dochádza opäť k poklesu kvality služieb. Najhoršie hodnotenie teda dostali za priestor, ktorí majú klienti na palube a nepáčil sa im ani program, ktorý im bol ponúknutý v prístavoch. Štyri hviezdičky získali v kategórii, ktorá hodnotila plán trasy plavby.

 

Royal Caribbean

Najlacnejšie pobyty spomedzi všetkých lodí ponúkla spoločnosť Royal Caribbean, ktorá vysiela svoju posádku najmä do oblasti Karibiku a do okolia Ameriky. Za jednu noc tam zaplatíte v priemere 155 eur, čo dosiahnu najmä kvôli veľkosti ich lodí. Priveľký počet cestujúcich im dáva opäť málo priestoru a tým trpia aj všetky ostatné aktivity na palube. No najlepšie hodnotenie štyroch hviezdičiek dostali za kajuty, ktoré sú nielen veľké, ale aj veľmi dobre zariadené.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa