Fascinujúce tajomstvo histórie: Amerika bola osídlená skôr, ako sme mysleli

2020-03-08 12:00:01 |   |    | 

Keď na americkom kontinente v roku 1492 prvýkrát pristál Krištof Kolumbus, existovala tam už pomerne rozvinutá civilizácia, ktorej história musela zákonito smerovať späť k nejakému bodu nula. A práve o ten sa teraz opäť zaujímajú vedci ako aj verejnosť.



 

Už od 30. rokov 20. storočia sa experti viac-menej zhodujú v tom, že lovci doby ľadovej prenikli približne pred 12.000 rokmi z Ázie do Ameriky po súši, ktorá oba kontinenty v tej dobe spájala. Existuje veľa dôkazov potvrdzujúcich túto teóriu a dodnes sa tak vo všeobecnosti verí tomu, že práve títo lovci by mohli byť predkami severoamerických a juhoamerických indiánov. Ale je to skutočne pravda? Respektíve, ide o jediných predkov tohto kontinentu?

Veľká časť histórie oboch amerických kontinentov je pre nás stále zahalená tajomstvom. Toto tajomstvo pomáhajú odkrývať okrem iných tímy brazílskych, francúzskych a nemeckých archeológov, ktorí sa v odľahlom pohorí východnej Brazílie nazývanej aj Serra da Capivara  (Kapybarie hory) podarilo objaviť pozostatky dávneho osídlenia, datovaného do doby pred približne 30.000 rokmi.

Čo znamená, že na území dnešnej Brazílie žili ľudia už celých 18 tisíc rokov pred príchodom ázijských lovcov doby ľadovej. O tých máme dôkazy predovšetkým z oblasti mesta Clovis v Novom Mexiku, kde sa v 20. a 30. rokoch našli nástroje charakteristické pre prastarú indiánsku kultúru rovnakého mena.

Brazílske nálezy sú však ešte staršie, čo by mohlo mimo iného znamenať aj to, že Južná Amerika nemusela byť osídlená zo severu, kde by sa inak logicky museli nájsť minimálne rovnaké staré dôkazy civilizácie. Rozsiahle jaskynné maľby v Serra da Capivara obsahujú okolo 50 tisíc jedinečných kresieb, čo je samo o sebe unikátne množstvo. Vek tých najstarších z nich bol po roku 2016 pomerne presne určený termoluminiscenčnou analýzou.

Výskum prvých obyvateľov Brazílie je napriek vyše pätnásťročnému úsiliu stále do značnej miery zahalený tajomstvom. Prečo si títo ľudia z celého rozľahlého kontinentu vybrali práve spomínanú oblasť? A ako bola táto oblasť veľká (dôkazy starého osídlenia sa našli aj 800 km ďaleko od Serra da Capivara, v mieste nazývanom Chapada Diamantina)? Odkiaľ títo prví Američania pochádzali? A hlavne – kam zmizli, bez toho aby zanechali nejakých potomkov? To sú otázky, ktoré trápia nielen tím archeológov, ktorí na mieste pracujú.

Ak sa o tajomstvách dávnych civilizácií chcete dozvedieť viac, potom si pozrite dokumentárny seriál Prví Američania, od nedele 8. marca o 21:00 na televíznej stanici Viasat History.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Viasat History
Zdroj: Viasat History

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa