Sedem najpreceňovanejších turistických zážitkov v Európe

2020-06-16 00:00:00 |   |    | 

Turistické portály sú plné odporúčaní o tom, aké zážitky by ste si nemali nechať ujsť v jednotlivých destináciách. No ospevované lokality alebo atrakcie vás už môžu priamo na mieste poriadne sklamať. Niekedy za to môže masa turistov, ktorí vám pokazia celkový dojem a inokedy ide iba o dookola propagovaný tip, ktorý v skutočnosti nie je až natoľko atraktívny. Blogger Yaya z projektu Handluggageonly.co.uk preto urobil vlastný rebríček siedmich zážitkov, ktoré môžete počas cestovania po Európe pokojne oželieť.



 

1. Západ slnka, Oia, Santorini

Najväčšie býva sklamanie z toho, keď si vopred na internete obzriete iba upravené fotografie, ktoré ukazujú danú lokalitu v nereálnych farbách a robia ju tak krajšou ako v skutočnosti. To je aj prípad mestečka Oia na Santorini. Biele domčeky, veterné mlyny a vysoké útesy môžu predstavovať absolútnu romantiku, ale nemali by ste si ich naživo predstavovať tak pestro, ako to vidíte na sociálnych sieťach alebo v propagačných materiáloch. V tom prípade nečakajte žiaden zázrak ani počas západu slnka. Rovnaký pohľad uvidíte aj na iných ostrovoch alebo pri pobreží európskych štátov, takže ak nemáte čas, môžete si túto cestu ušetriť. Radšej si zájdite do taverny, kde vám bude hrať živá hudba a užijete si jedlo v pokojnejšej atmosfére, kým prídu ostatní turisti.

 

2. Malá morská panna, Kodaň

Stačí len trocha nepozornosti, aby ste túto svetoznámu sochu prehliadli. Pri pohľade na ňu vás až zarazí, ako je malá a ako preto na pobreží zaniká. Nebyť hlúčikov turistov, ktorí sa tam neustále stretávajú, by ste si ju možno ani nevšimli. Navyše kvôli nim je veľmi ťažké dostať sa k panne tak, aby ste si mohli urobiť dobrý záber bez toho, aby sa vám niekto do neho vopchal. Preto ak si chcete sochu užiť v intímnejšej atmosfére, ráno si privstaňte. No aj tak zrejme zistíte, že v skutočnosti ide iba o komerčný ťah, ktorý nie je až natoľko výnimočný.

 

3. Mona Lisa v Louvri

Drvivá väčšina turistov mieri do parížskeho Louvru kvôli obrazu Mony Lisy. Známe dielo od Leonarda da Vinciho je opradené množstvom tajomstiev a legiend. Pochopiteľne ho preto chce vidieť naživo veľa ľudí, ktorí túžia prísť s vlastným odhalením. No keď sa konečne dostanú do ich vytúženého cieľa, budú nemilo zaskočení. Obraz je v skutočnosti veľmi malý a kvôli ochrane sa dá vidieť iba z väčšieho odstupu. Navyše sa tam takmer vždy tlačí toľko návštevníkov, že môžete zabudnúť na pokojné prezeranie detailov. Namiesto straty času pri slávnom diele by ste si radšej mali pozrieť ďalšie unikátnosti, ktoré vystavujú v svetoznámom múzeu.

 

4. Dať si makrónku v Paríži

Yaya pokladá tento sladký zákusok za nadcenený. Podľa neho ide o zážitok, ktorý bez problémov etromfnú iné maškrty zo sveta. Aj v samotnej metropole Francúzska nájdete oveľa lepšie koláče, ktoré vám možno ušetria mierne sklamanie z tejto slávnej sladkosti. Pripravte sa navyše na to, že kvôli popularite makróniek za ne v Paríži pýtajú skutočne veľa peňazí. Aj v bežných cukrárňach zaplatíte 3 eurá za jeden kúsok, za čo by ste mohli mať oveľa lepšie sladké pochúťky.

 

5. Farebné domy v Notting Hille

Ak hľadáte pravú atmosféru Londýna, nenechajte sa zlákať týmto vyumelkovaným pozlátkom. Do štvrte Notting Hill sa zamilujú cestovatelia vďaka viacerým filmom, v ktorých sa objavuje. Pekne upravené uličky s farebnými dverami dokážu skutočne veľmi rýchlo upútať vašu pozornosť. Lenže práve kvôli veľkému množstvu turistov už vôbec nepôsobia prirodzene. Oveľa lepšie sa budete cítiť na iných londýnskych predmestiach, kde nájdete podobné lokality, ktoré si ešte uchovali pôvodné čaro. Ich fasády síce nebudú dokonalo namaľované, o to autentickejšie však budú pôsobiť.

 

6. Checkpoint v Berlíne

Tento bod mal v minulosti veľmi významnú pozíciu, pretože sa tam cez hranicu dalo prejsť zo západnej do východnej časti Nemecka. Miesto sa spája s dejinami studenej vojny, ale aj s mnohými dramatickými príbehmi. Kvôli tomu sa ho aj po páde režimu rozhodli Berlínčania uchovať, aby im neustále pripomínal ťažké časy v tomto období. Pre mnohých turistov je však sklamaním, že sa táto búdka nachádza len tak uprostred ulice. V ruchu veľkomesta trochu zaniká a nemá možno takú atmosféru, akú by si tak výnimočné miesto zaslúžilo.

 

7. Prechádzka po Španielskych schodoch v Ríme

Sedmičku preceňovaných turistických zážitkov uzatvárajú Španielske schody. Na fotkách môžu síce vyzerať majestátne, ak ich ale chcete vidieť takto opustené, musíte sa tam vybrať vo veľmi skorých ranných hodinách. Inak sa pripravte na to, že na schodoch bude stáť množstvo turistov, ktorí nielen kazia auru tohto miesta, ale navyše komplikujú aj prechádzku pamiatke. Pozor si dávajte tiež na návštevu podnikov v okolí, ktoré patria k tým najdrahším v talianskej metropole. Pri cene jednej kávy servírovanej na terase by ste mohli veľmi rýchlo oľutovať tento malý dovolenkový rozmar.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa