Kým sa opäť vyberieme do sveta: 7 najzaujímavejších filmov o cestovaní

2020-05-04 12:00:00 |   |    | 

Niekedy stačí vidieť niekoľko záberov na vašu obľúbenú krajinu, aby ste zmenili myšlienky a opäť sa cítili lepšie. Keď teraz nemôžete cestovať, môžete sa vybrať na virtuálne potulky spolu aspoň s hrdinami príbehov. Týchto sedem filmov vám najlepšie vyplní čakanie na dni, keď sa opäť rozbehneme do sveta.



 

Kým si po nás príde (2007)

Jedinečný, ale zároveň aj veľmi dojímavý príbeh prichádza nielen s cestovateľskou inšpiráciou, ale prináša aj mnoho iných posolstiev. Jack Nicholson a Morgan Freeman v hlavných úlohách sa zoznámia v nemocnici, kde sa obaja dozvedia, že majú rakovinu a zostáva im iba pár mesiacov života. Namiesto ležania na lôžku a ľutovania sa zbalia svoje kufre a vyberú sa na potulky po svete. Pri cestovaní si postupne plnia všetky želania z ich zoznamu nesplnených túžob. Film odhaľuje nielen krásy tohto sveta, ale aj silu priateľstva. Poskytuje tiež mnoho filozofických úvah, ktoré nás prinútia porozmýšľať o tom, čo je v živote to najcennejšie a o čo by sme mali bojovať.

 

Divočina (2014)

Krehká blondínka, veľký batoh a 1700-kilometrová trasa naprieč USA vyzerajú ako základ dobrej komédie. V skutočnosti film Divočina odkrýva skutočný príbeh Cheryl, ktorá sama prešla najdlhšiu a najťažšiu turistickú trasu v tejto krajine. K rozhodnutiu vydať sa na divokú cestu ju privedie smrť matky, rozvod a prekonanie závislosti na drogách. Cheryl sa naivne pustí do najťažšej skúšky svojho života, ktorá trvá niekoľko týždňov. Počas putovania sa jej podarí nájsť nové a silnejšie „ja“ a objaví krásu cestovania, ktoré formuje našu osobnosť a pomáha lepšie spoznať svoje vnútro. Okrem peknej myšlienky sa pripravte na krásnu divokú prírodu, ktorá odhaľuje drsný pôvab Ameriky.

 

Pred úsvitom (1995) a Pred súmrakom (2004)

Najkrajšie na spoznávaní miest sú podľa mnohých cestovateľov pomalé prechádzky, počas ktorých si dosýta vychutnáte atmosféru aj okolité pamiatky a zaujímavosti. Príbeh Pred úsvitom nám predstaví dvojicu mladých ľudí, ktorí sa stretnú počas cesty vlakom z Budapešti do Viedne. V rakúskej metropole vystúpia a do ďalšieho spoja majú dvanásť hodín. Preto sa rozhodnú stráviť ich spoločnou prechádzkou mestom. Dialógy medzi Celine a Jessem v kombinácii s pohľadmi na okolité historické uličky vás vtiahnu do deja natoľko, že budete mať pocit, akoby ste po týchto uličkách kráčali spolu s nimi. Príbeh Pred súmrakom je voľným pokračovaním, ktoré ukazuje dvojicu pri podobnom stretnutí vo Viedni o niekoľko mesiacov neskôr.

 

Do Ríma s láskou (2012)

Woody Allen opäť ukázal svoje režisérske umenie vo filme Do Ríma s láskou, kde majstrovsky splieta príbehy niekoľkých ľudí, ale zároveň vynikajúco zachytáva taliansku atmosféru presne tak, ako ju vnímajú turisti, ale zároveň aj z pohľadu domácich obyvateľov. Príbeh je rozdelený do štyroch dejových línií, ktoré predstavujú osudy staršieho manželského páru, prostitútky, mladej americkej dvojice a obyčajného muža, z ktorého sa zrazu kvôli omylu stane veľká hviezda. Prostredníctvom ich osudov získate ďalší dôvod na to, aby ste milovali Rím a Taliansko a aby ste sa tam vybrali čo najskôr po opätovnom otvorení hraníc.

 

Walter Mitty a jeho tajný život (2013)

Predstavte si, že máte nudnú stereotypnú prácu a zrazu dostanete možnosť precestovať celý svet. A to všetko len kvôli jedinej fotke, ktorú potrebujete zachrániť pre titulku časopisu. Presne to sa stane Walterovi Mittymu, ktorý vedie celkom fádny život. No keď je jeho práca v ohrození, vyberie sa po stopách fotografa, ktorý mu má odovzdať toľko cenený negatív. Cesta za Seanom nebude jednoduchá, pretože tento dobrodruh fotí na tých najnezvyklejších miestach. Walter preto prechádza rôznymi krajinami a divákom ponúka úžasné pohľady, či už počas jazdy po Islande alebo v horách na Blízkom východe, kým sa konečne dostane k svojmu vytúženému cieľu.

 

Pláž (2000)

Ak ste zatúžili po troche exotiky, vyberte sa na filmovú prehliadku Thajska. Pláž patrí medzi kultové diela svojej éry. Leonardo di Caprio sa na dovolenke v tejto krajine vyberá s malou hotovosťou vo vrecku hľadať tajný ostrov, ktorý údajne predstavuje raj na zemi, pretože sa ho podarilo uchovať pred dotieravými turistami. Hoci filmový hrdina vo svojom vysnenom cieli zažil aj mnoho negatívneho, po zverejnení filmu sa paradoxne z thajského ostrova Phi Phi Leh a obzvlášť zátoky Maya stalo najnavštevovanejšie miesto v krajine, ktoré prišlo o vzácny status nedotknutého kúska prírody.

 

Afrika na Pionieri (2019)

Posledný tip nie je klasickým filmom, ale dokumentárnym príbehom o pätici dobrodruhov zo Slovenska, ktorí sa vyberú na výlet starými motorkami z Banskej Bystrice až k najjužnejšiemu bodu afrického kontinentu. Prečo si vybrali takéto pre niekoho nespoľahlivé dopravné prostriedky? Pretože podľa ich slov vydržia toho veľa, sú ľahké a navyše sa jednoducho opravujú. Potom sa už mohli smelo pustiť do spoznávania kontinentu, ktorý odhaľoval svoje krásy, ale aj problematické miesta. Nevyhli sa návšteve slumu, stovky kilometrov prešli po mizerných poľných cestách, stretli prefíkaných zlodejov, dvaja z nich prekonali maláriu a v malej lokálnej nemocnici si museli sami dať infúziu. Našťastie napriek toľkým prekážkam prišli do cieľa v poriadku a ukázali, že práve takéto cestovanie bez starostí a s čistou hlavou býva často to najkrajšie.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Video: YouTube

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa