Mayská kultúra je opradená tajomstvami: 7 najzaujímavejších pamiatok, ktoré nám zanechala

2020-06-02 12:00:00 |   |    | 

Cestovateľov vždy najviac lákali tie pamiatky, ktoré sú opradené množstvom tajomstiev. Pri nich sa v nás prebúdza duša dobrodruha, ktorý chce odhaliť aspoň kúsok týchto nepoznaných informácií z dávnej histórie. V tomto smere nám majú čo ponúknuť najmä pamiatky, ktoré vybudovali členovia mayskej kultúry. Nájdete ich v rôznych kútoch zaoceánskych krajín.



 

El Castillo, Chichen Itza, Mexiko

Archeologická oblasť Chichen Itza patrí k tým najznámejším atrakciám v Mexiku. Nachádza sa tam viacero zachovaných pamiatok, ktorým dominuje pyramída El Castillo. Podľa odborníkov bola postavená v súlade s viacerými astrologickými pravidlami, aby tak vzdali poctu ich božstvu a vytvorili magickú atmosféru. Chrám sa zrejme využíval na obety a oslavovali sa tam všetky hlavné slávnosti, ktoré vyznávala táto kultúra. Zaujímavosťou je, že na štyroch stranách sa nachádza dokopy 365 schodov, ktoré odkazujú na počet dní v roku. V minulosti ste po nich mohli vyjsť až na vrchol a pozrieť si z výšky celý historický areál. No po jednom nešťastí, keď turistka z pyramídy spadla a zomrela, sa rozhodli od tejto možnosti upustiť.

 

Xunantunich, Belize

Pôvodne ležalo na území dnešného Xunantunichu väčšie mesto, v ktorom bolo 26 stavieb. Medzi nimi sa nachádzali chrámy, ale aj bežné obydlia. V súčasnosti sa už podarilo uchovať len malú časť z nich. Podľa legendy opustili poslední obyvatelia toto miesto v čase, keď sa tam začal objavovať duch starej ženy. Toho sa zľakli natoľko, že sa radšej rozhodli začať odznova v úplne inom regióne. Podľa toho nakoniec dostalo toto miesto aj svoje pomenovanie, pretože Xunantunichu znamená v preklade „kamenná žena“. Tú tam vraj môžete vidieť až dodnes. Objavuje sa najmä v blízkosti budovy El Castillo. Tá je vysoká 40 metrov a ešte stále je najvyššou stavbou v krajine.

 

Jaskyňa Balancanché, Mexiko

Takúto zaujímavosť by ste zrejme medzi mayskými pamiatkami nečakali. Jaskyňa Balancanché sa nachádza neďaleko Chichen Itza a podľa odhadov ju používali v období pred 3000 rokmi. Kedysi v nej Mayovia praktizovali rôzne rituály. Objavili ju náhodne počas skúmania miestnych jaskýň. Jej názov v preklade znamená „jaskyňa svätého trónu jaguára“ a svoje pomenovanie dostala podľa napodobeniny trónu, ktorá sa tam nachádzala. Okrem toho tam kedysi stál aj mayský strom života, ktorý slúžil ako hlavný oltár.

 

Joya de Ceren, Salvádor

Archeologický park Joya de Ceren by sme mohli pokojne nazvať zaoceánskymi Pompejami. Kedysi sa tam nachádzala farmárska osada, ktorá zásobovala potravinami okolité menšie mestá. No potom sa prebrala k činnosti sopka Laguna Caldera a celú oblasť zaliala lávou. Odvtedy bol Joya de Ceren neobývaný a opätovne sa ho podarilo oživiť až po náhodnom objave počas vykopávkových prác. Vďaka tomu si dnes môžete pozrieť väčšinu bývalých obydlí a taktiež pozostatky chrámu, ktorý využívali na obetovania.

 

Pyramída v Uxmale, Mexiko

Jeden z najzaujímavejších mexických mayských svätostánkov je zasvätený bohovi Itzamna. Uxmal patrí medzi vzácne archeologické oblasti. Najväčšiu pozornosť púta hlavná pyramída, ktorá je vysoká takmer 43 metrov. Podľa historických záznamov ju stavali v troch etapách a v skutočnosti to nie je len jedna ucelená stavba, ale skladá sa z piatich menších častí, ktoré postupne nadstavovali. Domáci ju volajú tiež magická pyramída, pretože podľa legendy ju postavil práve samotný boh Iztamna. Tomu na to vraj stačila jediná noc, aby takto prekvapil svojich veriacich. Z toho dôvodu vytvorili vo vnútri obradnú sieň, kde mu pravidelne vzdávali obetu.

 

Yaxchilan, Mexiko

Až do roku 1990 si mohlo toto miesto pozrieť len niekoľko šťastlivcov. Yaxchilan patril medzi najvýznamnejšie mayské sídla, ale keď ho opustili poslední obyvatelia, začalo úplne chátrať. Nakoniec nad ním zvíťazila príroda a keďže sa nachádzalo v obklopení džungle, takmer všetky stavby obrástli rastliny, takže pôsobilo trochu strašidelne. Navyše do týchto končín neviedla žiadna cesta. Pokiaľ by ste sa tam chceli dostať, museli by ste prejsť pešo mnoho kilometrov divokou prírodou, alebo si prenajať malé lietadlo. Potom sa mexická vláda rozhodla postaviť cestu a vďaka nej uvidíte nielen vzácnu pamiatku, ale tiež sa zároveň dostanete do blízkosti hraníc s Guatemalou, pretože od tejto krajiny vás bude deliť iba tunajšia rieka.

 

Oxtankah, Mexiko

Pôvodne sa na tomto mieste nachádzalo centrum troch veľkých mayských sídiel. Oxtankah je veľmi významné z hľadiska dejín tejto civilizácie. Práve tam si totiž prvý muž cudzinec vzal mayskú ženu a začlenil sa tak do ich spoločenstva. Obyvatelia ho napriek tomu akceptovali a stal sa ich kráľom. V tejto oblasti mal významnú pozíciu, preto mu po smrti postavili honosnú hrobku, ktorej ruiny si tam môžete pozrieť aj v súčasnosti.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa