Zabudnite na influencerov: Toto je 7 cestovateľov, ktorí skutočne ovplyvnili svet

2020-05-12 00:01:00 |   |    | 

Pustiť sa do spoznávania sveta v súčasnosti už nie je žiadna ťažká výzva. Stačí si otvoriť počítač, jednoducho objednať letenky alebo lístky na iné spoje a potom už len vyhľadať najzaujímavejšie atrakcie. No predstavte si tú romantiku dávnych čias, keď dobrodruhovia objavovali nepoznané kúty sveta...



 

1. James Cook (1728-1779)

Kapitán James Cook bol jedným z najvýnimočnejších cestovateľov. Podarilo sa mu navštíviť všetky kontinenty, objavil niekoľko nových lokalít a až dvakrát oboplával zemeguľu. Len čo sa vrátil domov, už opäť cítil volanie diaľok, preto väčšinu svojho života strávil na cestách. No Cook nebol len vášnivým dobrodruhom, ktorý chcel spoznať svet. Zároveň bol aj vynikajúcim kartografom, takže námorníci mu v tej ére mohli vďačiť za dôkladné evidovanie takých lokalít ako Nový Zéland a Austrália. Symbolicky zahynul na jednej zo svojich ciest, kde skonal po nezhodách s domorodcami.

 

2. Xuanzang (602 – 664)

V tomto prípade zájdeme ešte do vzdialenejšej histórie. Xuazang bol budhistický mních, ktorý chcel rozšíriť vieru do sveta. Postupne precestoval západnú časť Číny, Pakistan, Afganistan a Indiu. Väčšinu cesty prešiel pešo a sám, bez pomoci, iba s túžbou odhaliť nové zákutia, kam by mohol priniesť budhizmus. Precestoval lokality, o ktorých mohli ostatní ľudia z jeho éry iba snívať. Jeho zvedavosť ho však neraz doviedla aj do krízových situácií, keď ho takmer zabili banditi a skoro zomrel pri páde lavíny. Aj napriek tomu pokračoval vo svojich dobrodružstvách, ktoré zároveň dokumentoval vo svojich pamätiach.

 

3. Richard Francis Burton (1821 – 1890)

Bádateľ, geograf a vášnivý cestovateľ Richard Francis Burton sa dostal do sveta len na základe svojej usilovnosti. Kým ostatní dobrodruhovia mohli spoznávať nové krajiny vďaka bohatému dedičstvu po predkoch, on sa dostal do cudziny len svojou prácou a šikovnosťou. Nič ho nezastavilo v tom, aby vyhľadával stále nové možnosti spoznávať ďalšie krajiny. Navštívil Brazíliu, Indiu, Afriku a arabské krajiny a na sklonku života zakotvil v nádhernom talianskom meste Trieste, kde zomrel na srdcovú príhodu. Burtona dodnes pokladajú za jedného z najlepších spisovateľov, ktorý zachytil atmosféru arabských končín a miestnu kultúru.

 

4. Ibn Battúta (1304 - 1368)

Marockého rodáka Battútu pokladali za symbolického nasledovníka Marca Pola. Pôvodným povolaním bol právnik, ale neskôr prepadol záľube v cestovaní, ktoré mu prinášalo mnoho radostí. Podľa jeho zdokumentovaných údajov prešiel vyše stotisíc kilometrov, čo bol na vtedajšiu dobu fantastický výkon. Svoje putovanie začal v Európe a postupne prechádzal veľkou časťou Ázie. Nakoniec sa vrátil do svojej domoviny, kde spísal pamäte. Dokopy sa mu podarilo navštíviť 44 krajín, najvzácnejšie memoáre pochádzali zo súčasného Mali, kam sa dovtedy nedostalo veľa cudzincov.

 

5. Krištof Kolumbus (1451 – 1506)

V očiach mnohých ľudí je Kolumbus najvýznamnejším objaviteľom. V skutočnosti však vo svojej ére spôsobil aj niekoľko chýb, ktoré mu niektorí nedokázali odpustiť. Tou prvou bolo prinesenie niektorých chorôb do Európy. Počas svojich ciest navštívil nepoznané končiny, ale to so sebou prinášalo aj zdravotné riziká. Napríklad z Južnej Ameriky priniesli jeho námorníci syfilis. Taktiež nie je jasné, či je skutočne prvým objaviteľom tohto kontinentu, pretože niektoré zdroje pripisujú prvenstvo Vikingom alebo čínskemu moreplavcovi. Kolumbus však bol každopádne prvým človekom, ktorý otvoril dvere Európanom do Nového sveta. Z cestovateľského hľadiska ho lákali najmä zaoceánske plavby, počas ktorých odkrýval krásy málo známych regiónov.

 

6. Charles Darwin (1809 – 1882)

Autor evolučnej teórie získal mnohé zo svojich vedomostí vďaka cestovaniu. Práve spoznávanie sveta mu umožnilo prísť s poznatkami, ktoré spôsobili revolučnú zmenu myslenia. Darwin sa zameral najmä na skúmanie pacifických ostrovov, zamiloval sa do Galapág, veľa času strávil na Tahiti a prešiel veľkú časť Južnej Ameriky. Tam ho najviac fascinovalo Peru, kde odhaľoval tajomstvá mayskej kultúry. Zo svojich ciest si priniesol množstvo zážitkov, o ktoré sa potom podelil aj so svojimi blízkymi priateľmi. Aj vďaka mnohým diskusiám s nimi sa mu potom podarilo prísť s evolučnou teóriou, ktorá ovplyvnila celý svet.

 

7. Marco Polo (1254 – 1324)

V ére Marca Pola bolo viacero podobných cestovateľov, ale vďaka svojej výrečnosti sa medzi nimi preslávil práve tento benátsky kupec. Jeho láskou sa stala Ázia, kam prišiel ako jeden z prvých Európanov a ktorú zároveň dôsledne popísal. Postupne sa dostal do Číny, Indie, Barmy, Mongolska, naspäť prechádzal cez Carihrad a obdivoval krásy Čierneho mora. Po návrate domov robil často súkromné prednášky alebo diskusie s vtedajšími mysliteľmi a všetky poznatky nakoniec zapísal do vzácnych pamätí.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Wikimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa