Najväčší palác na svete: 20 zaujímavostí o čínskom Zakázanom meste

2020-07-08 12:00:00 |   |    | 

Zakázané mesto postavili v 15. storočí a odvtedy bolo sídlom čínskych cisárov. Na začiatku 20. storočia ho prestali využívať na tieto účely a neskôr ho sprístupnili verejnosti. Odvtedy sa stalo najnavštevovanejšou pamiatkou v Pekingu, ale aj jednou z najpopulárnejších atrakcií v Číne.



 

1. Zakázané mesto je najväčším palácom na svete. V komplexe sa nachádza takmer tisíc budov, v ktorých je vyše deväťtisíc miestností. Rozlohou je trikrát väčší ako Louvre a patrí k najvýznamnejším stavbám tohto druhu na svete.

2. Vybudovať takýto komplex trvalo niekoľko rokov a počas hlavnej časti výstavby na nej, no v podstate každý z cisárov chcel zanechať na paláci vlastnú pečať, preto postupne pridávali ďalšie zaujímavé budovy.

3. V komplexe sa nachádza aj jedno z najväčších múzeí na svete. Vystavujú tam niekoľko tisíc exponátov, ktoré pochádzajú zo súkromných zbierok dvoch hlavných rodov čínskej panovníckej dynastie.

4. I keď je oficiálny názov Zakázané mesto, v skutočnosti tam nikdy nebol úplne zamedzený prístup. Keďže od začiatku išlo o vládnu budovu, tak ako všade inde vo svete, nemohol sa tam dostať hocikto. I keď tam za prácou dochádzali úradníci a ostatní zamestnanci, pre bežných obyvateľov zostávalo neprístupné. Odtiaľ potom prišlo aj pomenovanie „zakázané“.

5. Až 90 percent striech je namaľovaných žltou farbou. Stavitelia sa tak rozhodli preto, že v Číne ide o posvätný odtieň, ktorý mohli používať iba členovia cisárskej rodiny. Preto sa rozhodli využiť túto výsadu i pri budovaní mesta, aby ho tak odlíšili od zvyšku krajiny.

6. Mesto používalo od začiatku vynikajúci obranný systém, vďaka čomu sa ho podarilo ochrániť pred všetkými nepriateľmi. Okolo celého obvodu sa nachádzajú 8 metrov vysoké múry, ktoré sú zapustené ešte 6 metrov do zeme. V každom rohu stojí strážna veža, z ktorej kontrolovali celé okolie. Okrem toho sa pred nimi nachádza vyše 50 metrov široká vodná priekopa, ktorá sťažuje prístup nepriateľom.

7. V meste pravidelne pracovalo niekoľko tisíc sluhov. Okrem klasických povolaní sa tam objavilo aj niekoľko bizarných, medzi ktorými vyniká ovoniavač podpazušia cisára, ktorý chcel pred svoje návštevy predstúpiť čo najlepšie upravený.

8. Takmer všetky budovy v meste boli postavené najmä z dreva. Podarilo sa to tak kvalitne, že si až dodnes vynútili len pár nevyhnutných opráv. Vďaka tomu sa stalo najrozsiahlejším dreveným stredovekým mestom na svete.

9. Na výstavbu Zakázaného mesta použili aj niekoľko tisíc tehličiek zlata - najmä na výzdobu interiérov, ktorou zdôraznili výnimočnosť paláca a bohatstvo všetkých panovníkov.

10. Mesto je rozdelené na vonkajšiu a vnútornú časť. V tej vonkajšej nemohli byť zasadené žiadne stromy, pretože malo pôsobiť strohejšie. Až po opustení tohto miesta poslednými členmi cisárskej rodiny sa tam rozhodli zasadiť aspoň niekoľko rastlín, ktoré mali zútulniť tieto priestory.

11. Pre verejnosť stále nie je prístupná veľká časť tohto komplexu. Hlavným dôvodom je, že nie je technicky možné otvoriť všetky miestnosti a navyše by v nich zatiaľ nemali ani čo vystavovať. vy používajú ako pracovné priestory a sklady.

12. Návrh mesta urobili presne podľa učenia Knihy zmien, ktorá nadväzuje na tradičnú čínsku kultúru. Architekti sa preto riadili heslom „Jednota žitia človeka a prírody.“. I preto sa snažili prispôsobiť viaceré budovy tomu, aby neboli veľmi vysoké a neprekrývali krásu okolia.

13. Počas 1. svetovej vojny sa pokúsili nepriatelia zaútočiť na centrum Zakázaného mesta, ale ich letecké bombardovanie skončilo fiaskom. Jedna z bômb spadla na budovu, v ktorej žili strážcovia. Zabili v nej len jedného vojaka a psa. Druhá spadla do zásobníka vody a tam už nevybuchla.

14. Do mesta sa vchádzalo štyrmi hlavnými bránami, ktoré boli zakomponované priamo do obranných múrov. Cez východnú vstupovali dnu úradníci, no keď sa niekto znepáčil panovníkom, nechali ho popraviť a jeho hlavu vystavili na výstrahu priamo pri tomto vstupe.

15. Slony boli považované v Zakázanom meste za posvätné zvieratá. Preto na viacerých miestach nájdete ich sochy, ktoré mali zároveň ochrannú funkciu. Zo začiatku ich nechávali vyrobiť samotní panovníci, ale potom ich už dostávali do daru od okolitých štátov.

16. Na prvý pohľad to vyzerá, že mesto bolo postavené len v štýle čínskej architektúry. No keby ste sa v ňom prechádzali dlhšie, našli by ste časť, ktorá nesie arabské prvky, nachádza sa tam aj perzská ulička a zastúpené sú tiež iné ázijské krajiny.

17. V minulosti mali v čínskej kultúre významné miesto sochy, ktoré symbolizujú úspech a prosperitu. Preto sa v každej z niekoľkých tisíc miestností nachádza minimálne jedna, v tých významnejších až desať a viac sôch.

18. Väčšina brán a dverí je zdobená veľkými klincami. Tie sú rozmiestnené do deviatich radov nad sebou. Pre toto číslo sa rozhodli kvôli tomu, že znamenalo najväčšiu moc, ktorú predstavoval cisár.

19. Sieň najvyššej harmónie je hlavnou budovou mesta. Tá sa používala na oficiálne návštevy a tiež na všetky dôležité ceremónie.

20. Najkrajšou časťou je Stena s deviatimi drakmi. Istý umelec vraj pracoval 49 dní, aby vyrobil nádherné farebné kachličky. Krátko pred záverečným termínom však jeden z jeho nedbalých spolupracovníkov zopár rozbil, a tak majster rýchlo vyrobil veľkých drevených drakov, ktoré prekryli prázdne miesta.

Nine Dragon Wall in Beihai Park.JPG

By Gisling - Own work, CC BY 3.0, Link

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa