Gurmánske cestovanie – uvarte si doma vaše spomienky z dovoleniek

2020-06-21 00:00:00 |   |    | 

Cestovateľské možnosti sú tento rok výrazne obmedzené. Niektorým škrtajú ich pôvodne plány karanténne obmedzenia, iní sa obávajú riskovať cestu lietadlom alebo návštevu iných štátov, ktoré nie sú na tom natoľko dobre ako Slovensko. Z toho dôvodu volí mnoho Slovákov radšej dovolenku vo svojej domovine, pričom s láskou spomínajú na svoje cestovateľské zážitky. Svoje spomienky si môžete oživiť aj prípravou typických chuťoviek z našich najobľúbenejších letných destinácií.



 

Grécko

Putovanie gastronómiou dovolenkových destinácií odštartujeme v Grécku, ktoré je známe svojou jednoduchou, ale veľmi chutnou a zdravou kuchyňou. Stačí si spomenúť na obyčajnú kombináciu domáceho čerstvo upečeného chleba s kvalitným olivovým olejom alebo grécky jogurt s medom a čerstvým ovocím, aby ste pochopili, že na tie najväčšie lahôdky nepotrebujete náročné recepty.

Na tzatziky vám stačia šalátové uhorky, ktoré ošúpte a postrúhajte na hrubom strúhadle. Nechajte ich chvíľku postáť a potom z nich dobre vyžmýkajte vodu a presuňte ich do inej nádoby. K uhorkám pridajte nastrúhaný cesnak, soľ, korenie, čerstvý kôpor, pár kvapiek citróna, grécky jogurt. Výslednú konzistenciu dolaďte olivovým olejom a dobre premiešajte.

Rovnako jednoduché sú tiež souvlaki. Potrebujete na ne bravčové alebo kuracie mäso, alebo si z nich urobte zmes. Pokrájajte ho na väčšie kocky a do misky pridajte citrónovú šťavu, olej, soľ a korenie. Nechajte mäso chvíľu marinovať a potom ho napichnite na grilovaciu ihlu. Musíte ho tlačiť tesno na seba, aby malo lepšiu chuť a následne môžete špízy ugrilovať alebo upiecť.

Počas horúcich dní vždy dobre padne grécky šalát. Základom je použiť domácu zeleninu z trhu, ktorá dozrela na slnku a má výraznejšiu a lahodnejšiu chuť. Pokrájajte papriku, uhorky a paradajky na väčšie kusy a zmiešajte ich vo väčšej mise s najemno nakrájanou červenou cibuľou a čiernymi olivami. Premiestnite šalát na tanier, na vrch položte plátok fety, ktorú posypete sušeným oreganom. Všetko polejte štedrou dávkou olivového oleja.

 

 

Chorvátsko

Spomienky na Chorvátsko sa nezaobídu bez ich drobných pečených alebo vyprážaných mini rybičiek, ktoré sa jedia ako jednohubky k pivu alebo vínu. Chorvátska gastronómia je v mnohom podobná tomu, čo nájdete aj vo zvyšku Balkánu. Rozdiel je len v tom, že každá krajina sa pridržiava svojej receptúry a tvrdí, že tá je najlepšia a jediná originálna.

Peko sa tradične pripravuje v pahrebe a jeho princíp spočíva v tom, že dusené mäso prikryjete pokrievkou, aby ste ju spolu s hrncom mohli zasypať rozhorúčeným uhlím a zároveň pomaly piecť i variť. Na spodku pekáča zmiešajte malé zemiaky s mrkvou, dochuťte čerstvými bylinkami, zalejte vínom a na vrch pridajte šťavnatý kus bravčoviny, jahňacinu alebo chobotnicu a začnite variť.

Pašticadu si môžete objednať najmä v Dalmácii, ale obľubujú ju v celom Chorvátsku. Teľacie mäso prešpikujte slaninkou a celú noc marinujte vo víne a koreňovej zelenine. Na druhý deň ho vyberte, osušte a opečte na oleji, prilejte k nemu zvyšok marinády aj so zeleninou, pridajte lyžicu pretlaku, sušené slivky a pomaly varte.

Pljeskavica sa pripravuje z teľacieho alebo bravčového mäsa, ktoré zomeliete na čo najjemnejšie kúsky. Ideálne k tomu pridajte známe korenie čubrica, ak ste si ho nedoniesli z dovolenky, dochuťte ho ľubovoľnými sušenými bylinkami. Zmes nezabudnite osoliť, okoreniť a pridajte do nej nadrobno pokrájanú cibuľku spolu s trochou minerálnej vody. Tú prilievajte postupne, aby ste pomocou nej urobili fašírkovú zmes dobre konzistencie. Pred pečením ju niekoľkokrát „oplieskajte“ o dosku a zlepšite tak jej chuť.

 

 

Taliansko

Taliansko je označované ako jeden z gastronomických rajov. Nech sa vydáte do ktoréhokoľvek regiónu, vždy sa môžete tešiť na nejaké nové jedlo, ktoré tam objavíte.

Pokiaľ si chcete pripraviť len niečo úplne jednoduché, tak to bude caprese. Paradajky a mozzarellu pokrájajte na tenké plátky, ktoré na tanieri prekladajte jedno cez druhé. Posypte to štedrou dávkou čerstvej bazalky, zalejte olivovým olejom a máte hotové predjedlo alebo ľahký letný šalát.

Tie najjednoduchšie cestoviny arrabiata sa vyznačujú typicky pikantnou chuťou. Nechajte preto rozohriať olivový olej, do ktorého pridajte najemno pokrájané čili papričky a cesnak. Opečte ich do mäkka, aby sa olej ochutil a potom môžete pridať čerstvé pokrájané paradajky. Varte dovtedy, ´kým nie je omáčka úplne jemná. Dochuťte ju soľou a korením, polejte ňou cestoviny a posypte veľkou dávkou parmezánu.

Na najobľúbenejší dezert tiramisu potrebujete dlhé piškóty, ktoré namočíte do kávy zmiešanej s amarettom. Dajte ich na dno nádoby a pripravte si jemný nadýchaný krém. Oddeľte žĺtka od bielkov. Z bielkov vyšľahajte sneh a žĺtka vymiešajte s cukrom. Môžete to urobiť aj nad parou, aby sa aspoň trochu prevarili. Vychladnuté ich zamiešajte do mascarpone a potom jemne primiešajte sneh. Nalejte na piškóty, urobte ďalšiu takúto vrstvu a na vrchu krém husto posypte kakaom.

 

Španielsko

Čo lepšie mohla dať svetu španielska gastronómia, ako ich úžasné tapas? Malé chuťovky vám predstavia to najlepšie z ich kuchyne a navyše si môžete vychutnať hneď niekoľko druhov ich obľúbených jedál. Podávajú sa studené, ale aj ako mini porcie teplých pokrmov. Toto bude ideálna voľba aj na večierky. Kreativite sa medze nekladú, pohľadajte typické španielske ingrediencie a skombinujte ich presne podľa vašich predstáv.

Churros môžeme v zjednodušenej podobe urobiť ako naše šišky, prípadne sa s cestom pohrajte, urobte ho redšie a vlievajte ho do horúceho oleja. Hotové kúsky obaľte ešte horúce v cukre a potom ich namáčajte do roztopenej čokolády so smotanou.

Na prípravu paelly potrebujete ryžu arborio, z ktorej sa varí aj talianske rizoto. Dôležitou pomôckou je väčšia plochá panvica, do ktorej vlejete olivový olej a rozohrejete ju. Pridajte k nej bravčové alebo kuracie mäso pokrájané na veľkú kusy, prípadne plody mora. Chvíľku to opečte a prisypte k tomu zeleninu podľa vašej chuti, ale mala by obsahovať aj uvarenú fazuľu. Teraz pridajte ryžu a zmes korenín, v ktorej musí byť šafran. Paellu ochuťte soľou a zalejte vývarom tak, aby zakrýval všetky suroviny. Varte na miernom plameni, ak by nebola po vyparení tekutín ryža mäkká, môžete ešte pridať trochu vývaru. Pri podávaní si potom z panvice zje každý to, na čo má chuť.

 

Turecko

V tejto krajine nájdete majstrov zmrzlinárov, od ktorých v domácich podmienkach nemôžete odpozerať ich kumšt. Sladké kopčeky si preto nechajte na ďalšiu dovolenku a vy si zatiaľ uvarte iné jedlá.

Známou pochúťkou je kebab, ktorý môžete pripraviť počas grilovačky. Podstatou je, aby ste pokrájali mäso na tenké plátky, ktoré necháte marinovať v koreninách, oleji a bielom jogurte. Nechajte ho v ňom cez noc a potom ich napichajte na veľkú ihlu na seba, aby boli stlačené dokopy. Takto pomaly pečte na ohni. Druhou alternatívou je navrstviť toto mäso natesno do pekáča a tak ho upiecť v rúre. Pred podávaním ohrejte pita chlieb, naplňte ho čerstvou zeleninou, nakrájaným mäsom a vrch polejte dresingom.

Obľúbenou sladkou pochúťkou je baklava, ktorú pripravujú napríklad aj v Grécku. Potrebujete na ňu lístkové cesto, ktoré rozdelíte na štyri časti. Vyvaľkajte ho a pekáč vymastite maslom. Na spodok dajte prvú vrstvu cesta, ktoré husto posypte posekanou orechovou zmesou, v ktorej majú dominovať pistácie. Uvarte si sladký sirup z vody, cukru, medu a zjemnite ho citrónovou šťavou. Tým potom zalievajte každé poschodie baklavy tak, aby bolo dobre nasiaknuté lepkavou tekutinou. Dajte piecť a podávajte posypané orechmi.

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa