20 zaujímavostí, ktoré ste netušili o Mont-Saint-Michel

2020-07-28 12:00:00 |   |    | 

Titul hlavnej turistickej atrakcie Normandie nepochybne patrí komplexu Mont-Saint-Michel. Ten vznikol na unikátnom mieste na skalnom výbežku v mori, ku ktorému vedie iba jednoduchá cesta. Počas prílivu zostáva kláštor s dedinkou často odrezaný od sveta. Keď je však vody málo, môžete sa prejsť po morskom dne a obdivovať tento unikát z úplne inej perspektívy.



 

1. Gotický benediktínsky kláštor so stredovekou dedinkou vybudovali v priebehu 11. až 16. storočia. Na Mont-Saint-Michel najprv postavili kostol s budovami pre mníchov, až potom vznikli ostatné obydlia. Takéto netradičné miesto si vybrali s cieľom dokázať, aké unikátne diela vie vytvoriť človek, keď sa spolieha na božiu podporu.

2. Podľa legendy inicioval postavenie malého kostolíka na skale biskup Aubert z Avranches. Ten tak urobil na základe svojho sna, v ktorom sa mu zjavil archanjel Michal. Vízii však údajne uveril až potom, keď sa mu rovnaký sen opakoval po trikrát. Keď potom začal na tomto mieste stavať, anjel sa mu počas spánku prestal zjavovať.

3. Výstavba tejto dedinky nebola vôbec jednoduchá, pretože pri skale Mont-Saint-Michel sa nachádza miesto s najvyššími prílivovými vlnami v Európe. Tento úkaz môžeme pozorovať najmä počas jari, keď prílivová voda dosahuje na hradby až do výšky 15 metrov. Naopak, keď je veľký odliv, tak okolo kláštora vznikne okruh s priemerom 15 kilometrov, na ktorom sa môžete prechádzať ako po súši. Počas jarných prílivov je voda tak mohutná, že prichádza náhle rýchlosťou cválajúceho koňa.

4. Mont-Saint-Michel ovplyvnil aj filmových tvorcov. Okrem toho, že sa stal obľúbenou filmovou lokalitou, slúžil ako predloha pri navrhovaní hradu v diele Pán prsteňov a dve veže. Taktiež sa ním inšpirovali tvorcovia kreslenej rozprávky Na vlásku.

5. Ostrov sa nachádza približne kilometer od pevniny a vedie k nemu cesta, ktorá je prístupná v závislosti od veľkosti prílivu. Samotná dedinka s kláštorom sa rozprestiera na ploche 100 hektárov.

6. I keď možno Mont-Saint-Michel pôsobí skôr ako skanzen, v skutočnosti je až dodnes obývaný. Podľa štatistických údajov tam v súčasnosti žije 50 obyvateľov, ktorí sa živia najmä turizmom a pracujú v jednotlivých atrakciách, suvenírových obchodoch a v reštaurácii.

 

7. Kláštor a kostol umiestnili symbolicky na úplnom vrchole ostrovčeka, aby tak boh mohol chrániť všetkých jeho obyvateľov. Na jednej z veží sa nachádza socha archanjela Michala ako vyjadrenie vďaky za nápad, ktorý vnukol biskupovi počas jeho sna.

8. Budovy opátstva neslúžili po celý čas iba mníchom. Krátko pred francúzskou revolúciou opustili kláštor poslední obyvatelia a revolucionári ho začali využívať ako žalár. Dokopy tam väznili 300 ľudí, ktorí tak boli dobre izolovaní od pevniny.

9. Dedinu postavili podľa feudálnej hierarchie. Na jej vrchu je kláštor, pod ktorým sa nachádza miestnosť na privítanie návštev a radnica. Pod nimi boli obchody a pri nich vznikli obydlia ich majiteľov a pracovníkov v kláštore. Mimo hlavných hradieb sa nachádzali domy rybárov a poľnohospodárov.

10. Od 10. storočia sa spolu so Santiagom de Compostela stal Mont-Saint-Michel dôležitým európskym pútnickým miestom. V tom čase ešte nebola k ostrovu vybudovaná cesta, takže pútnici museli čakať na vhodnú príležitosť pri odlive. Často nevedeli, ako dlho bude trvať a či stihnú prejsť na druhú stranu, preto sa cesta na vrchol ku kláštoru nazývala aj testom ich viery.

11. Mont-Saint-Michel sa vďaka svojej polohe stal jedným z najbezpečnejších miest v krajine. Žiadnemu z protivníkov sa ho nepodarilo dobyť a nikdy nemusel čeliť veľkým nájazdom nepriateľov. Tí si ako terč svojho záujmu vyberali jednoduchšie dostupné ciele.

12. Ostrov s pevninou pôvodne spájal iba jednoduchý chodník, ktorý vyšliapali na morskom dne. Postupne ho nasledujúce roky vyvyšovali, aby tak zabránili častému zaplaveniu cesty a komplikovanému príchodu do kláštora.

13. V dedine vznikla aj jedna z prvých francúzskych bánk, ktorá slúžila na požičiavanie peňazí nielen jej obyvateľom, ale aj záujemcom z iných miest.

14. Keďže Mont-Saint-Michel mal vždy malú populáciu, ktorá navyše nemala veľké príjmy, nemohla sa tunajšia cirkev spoliehať na ich štedré príspevky. Preto sa snažili zarobiť aspoň tým, že prenajímali polia, ktoré získali od kráľov alebo iných šľachticov.

15. Najväčším útokom musel kláštor odolávať počas storočnej vojny s Anglickom. Ani vtedy sa ho však nepriateľom nepodarilo obsadiť, čo inšpirovalo aj Janu z Arku, ktorá sa na základe týchto správ rozhodla postaviť voči Angličanom.

16. V 11. storočí vyjadrili prví obyvatelia kláštora výraznú podporu anglickému kráľovi Williamovi I., ktorý sa rozhodol na ich počesť a z vďaky postaviť v jeho rodnej krajine napodobeninu Mont-Saint-Michel. Tá sa nachádza v Cornwalle a je vybudovaná v podstatne skromnejšej verzii.

17. Keďže priamo na ostrove nemali vhodné podmienky, pôvodní obyvatelia chovali dobytok na pevnine. Až dodnes sa podarilo uchovať tradíciu chovu miestneho druhu oviec, ktoré sa živia trávou pri pobreží. Tá má z vody a ovzdušia jemne slanú chuť, vďaka čomu získalo rovnako slanšiu chuť aj mäso týchto zvierat, preto sa pri varení dochucuje už len minimálne.

18. V roku 1836 sa spojilo viacero osobností, ktoré presadili, aby kláštor opustili poslední väzni a Mont-Saint-Michel vyhlásili za národnú pamiatku. Podarilo sa im to aj vďaka jednému z hlavných iniciátorov, ktorým bol Victor Hugo.

19. Do kláštora sa v roku 1815 dostal aj jeden tajomný väzeň. Ten tvrdil, že je synom kráľa Ľudovíta XVI. a nárokoval si na trón. Pravdivosť svojich tvrdení chcel dosiahnuť tým, že požiadal svoju údajnú sestru o list s otázkami, ktoré by vedel zodpovedať iba jej skutočný brat. No odpoveď od nej sa k nemu nikdy nedostala a nejasný je aj ďalší osud tohto muža.

20. Ročne navštívia tento komplex viac ako 3 milióny návštevníkov a vďaka tomu sa permanentne drží na pozícii najnavštevovanejšej francúzskej pamiatky, ktorá sídli mimo Paríža.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: archív

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa