Agónia a extáza geniálneho Michelangela: 20 zaujímavostí o Sixtínskej kaplnke

2020-12-19 12:01:00 |   |    | 

Michelangelo patrí nepochybne medzi najtalentovanejších umelcov všetkých čias. Majstrovským dielom z jeho rúk je aj vatikánska Sixtínska kaplnka, ktorú zdobia nástenné maľby s kresťanskou tematikou. Práve tie vyniesli túto pamiatku medzi najnavštevovanejšie atrakcie a denne tam iba kvôli nej prichádzajú turisti z celého sveta, ktorí chcú tú vychýrenú krásu vidieť na vlastné oči.



 

1. Ako autor nádherných fresiek v kaplnke sa najčastejšie spomína Michelangelo. No pravdou je, že keby sa mal venovať maľovaniu iba on samotný, nestihol by spracovať ďalšie svoje významné diela. Okrem jeho učňov pracoval na výzdobe aj Botticelli, ktorý dokonca namaľoval dve vôbec prvé maľby zachytávajúce stretnutie Ježiša s Mojžišom.

2. Poverenie na výstavbu dal v 15. storočí pápež Sixtus IV., ktorému zároveň vďačíme za pomenovanie Sixtínska kaplnka.

3. Pôvodná výzdoba kaplnky bola podstatne jednoduchšia. Jej strop bol natretý výraznou modrou farbou s hviezdami a mal predstavovať pohľad na nočnú oblohu. Až potom sa rozhodli pridať maľby svätcov, ktoré by umocnili kresťanský charakter stavby.

4. Práca na freskách bola veľmi náročná. Michelangelo musel často maľovať v krkolomných pózach, kvôli čomu trpel silnými bolesťami. Často o tom hovoril svojim priateľom a dokonca raz na túto tému napísal báseň, ktorá zachytáva atmosféru zdobenia kaplnky.

5. Michelangelovi trvalo zdobenie kaplnky štyri roky. Ako posledného namaľoval samotného Boha. Toto rozhodnutie zdôvodnil tvrdením, že si chcel najprv vycibriť techniku a Najvyššieho namaľovať v čo najdokonalejšej podobe.

6. Sixtínska kaplnka bola pôvodne postavená ako obranná budova. Jej prioritnou úlohou bolo poskytnúť útočisko obyvateľom Vatikánu, ak by ich napadli nejakí nepriatelia. Tento zámer však prekryli tým, že tam zároveň vybudovali aj kaplnku na sväté omše.

7. Michelangelo nebol nadšený ponukou maľovať fresky v kaplnke. On sám sa cítil byť skôr sochárom a prácu s kameňom veľmi miloval. No keďže mu za to cirkev ponúkla zaujímavú sumu peňazí, nakoniec sa na to podujal a na stenách zvečnil viaceré fragmenty z biblie.

8. Tento umelec nezaprel počas práce na freskách svoju rebelskú dušu. Na maľbe, ktorá zachytáva moment z posledného súdu, sa nachádza mnoho nahých postáv. To niektorých kňazov veľmi pobúrilo a v prvom momente s jeho dielom nesúhlasili a chceli ho prerobiť. K tomuto kroku však napokon pristúpili až v 16. storočí, keď odhalené pohlavia premaľovali figovými listami.

9. Od roku 1492 sa Sixtínska kaplnka využíva aj na voľbu pápeža. Práve tam sa stretáva vyše sto kardinálov pri rokovaniach o tom, kto by mal zasadnúť na najdôležitejší post v cirkvi. Po získaní potrebného počtu hlasov oznámia ľuďom zvolenie nového svätého otca prostredníctvom bieleho dymu, ktorý sa vznáša nad Vatikánom.

10. V určitom momente maľovania fresiek začal mať Michelangelo pocit, že táto pracovná ponuka je v skutočnosti iba dobre premyslenou pascou konkurentov. Čiastočne to podľa neho urobili kvôli tomu, že ho chceli odstaviť od jeho obľúbeného sochárstva. No obviňoval ich aj z toho, že túžili vidieť jeho zakopnutie, pretože neverili, že by túto prácu dokázal doviesť do úspešného konca.

11. Práce na kaplnke sa predĺžili i kvôli tomu, že tam bolo veľmi vlhké prostredie. Po prvom roku musel maliar niekoľko fresiek opätovne premaľovať, pretože sa na nich vytvorila pleseň. Potom hľadal novú techniku, ktorá by zabránila vzniku podobného problému.

12. Michelangelo si pred začiatkom práce nechal vytvoriť špeciálne lešenie. Vďaka nemu získal na stenu lepší pohľad a jeho maľby sú dokonalejšie.

13. Keďže sa okolo celej miestnosti nachádzalo lešenie, umelecký majster ani po dokončení nevidel svoje dielo kompletne hotové. Po prvýkrát si ho mohol celé obzrieť spolu s ostatnými ľuďmi počas slávnostného odhalenia.

14. Na freske zobrazujúcej výjav z biblie o Noemovej arche je vidieť drobné poškodenie. V 18. storočí totiž priniesli do kaplnky pušný prach, ten vybuchol a poškodil časť oblohy a jednu z postáv.

15. Sixtínska kaplnka patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie vo Vatikáne a Taliansku. Denne privíta priemerne 25 000 ľudí a často je tak zaplnená, že si ju môžete pozerať iba za pochodu, keď pomaly prechádzate celou miestnosťou.

16. Všetky maľby sa podarilo uchovať v pomerne dobrom stave. Jedným z dôvodov je aj zákaz fotografovania. Blesky by totiž starobylé farbivo poškodili a časom by sme mohli o túto nádheru prísť.

17. V osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch minulého storočia prebehla v kaplnke najrozsiahlejšia rekonštrukcia. Počas obnovy niektorých fresiek sa podarilo odhaliť viacero zaujímavých detailov a tajomstiev, o ktorých dovtedy nikto netušil.

18. Vedľa Sixtínskej kaplnky sa nachádza malá miestnosť, ktorú nazývajú Izba sĺz. Do nej môže vstúpiť len muž, ktorý bol práve zvolený za pápeža. Počas niekoľkých minút má priestor na spracovanie vlastných emócií, vyjadrenie vďaky a pomodlenie sa.

19. Vo freskách je postava Boha skrytá až šesťkrát. Najznámejšia je jeho podobizeň sivého muža v scéne „Stvorenie sveta“, kde sa koncom prsta dotýka prsta nahého človeka. Po Michelangelovom vzore začali nasledujúce roky stvárňovať najvyššieho práve v takejto podobe.

20. Sixtínska kaplnka slúži aj ako súkromná kaplnka pápeža, do ktorej sa chodí modlievať, prijíma tam niektoré návštevy a robieva tam omše.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa