Pre vzdelanie riskujú takmer všetko: V ázijských horách ide žiakom o život

2020-09-02 12:00:00 |   |    | 

Prázdniny skončili, začal školský rok a deti budú svoje dni opäť tráviť v laviciach. Niektoré to majú doslova na skok, iné musia každé ráno aj popoludnie cestovať dlhšie. Určite to však nie je nič v porovnaní s prekážkami, ktoré musia v snahe o vzdelanie prekonávať žiaci z čínskych hôr.



 

Deti z provincie S’-čchuan v autonómnej prefektúre Lianšan (Lianshan Yi) nemajú štúdium jednoduché. Netrápia ich pritom len náročné rovnice či bifľovanie nových slovíčok, náročná je už každodenná cesta do školy,. Tá si v minulosti vyžiadala až osem obetí!

Dedina Atuler totiž leží nad kaňonom rieky Meigu vo výške 1400 m n. m., kde ju údajne založili kvôli obavám z vojen a kmeňových konfliktov. Dnes domy zo slamy, hliny a dreva obýva len 72 rodín, ktorých členovia sa živia prevažne pestovaním čili, paprík a orechov. Keď chcú svoje produkty raz za týždeň predať, musia cestou na najbližší trh zliezť po strmom rebríku.

Presne ten istý využívajú aj miestne deti vo veku od 6 do 15 rokov. S batohom na chrbte v sprievode niektorého z rodičov doslova zlezú 800-metrovým útesom pod horu a v škole, kde sú vďaka elektrine a pitnej vode oveľa lepšie životné podmienky, zostávajú celé dva týždne. Vzdelávanie je bezplatné, náklady na ubytovanie a stravu vo výške asi 40 eur na semester sú však pre rodičov veľmi vysoké.

Ešte pred pár rokmi im navyše cesta nahor trvala dve hodinky a opačným smerom len o pol hodinku kratšie. V novembri 2016 však sústavu 17 vratkých trstinových rebríkov bez riadneho upevnenia či zábradlia nahradil nový systém z ocele. Vďaka nemu sa cesta skrátila na hodinku a navyše sa dokonca do školy konečne vydávajú aj deti, ktoré predtým rodičia z obáv o ich bezpečnosť nepúšťali.

Podobné dôvody na vrásky však mali aj v dedine Decun v provincii Guizhou, ktorú od najbližšieho mesta Yingpan oddeľuje 15 kilometrov dlhá a 140 metrov hlboká roklina. Kedysi jej prekonanie dolu a potom opäť hore kopcom trvalo približne päť hodín, v roku 2002 však istý Hui Defang spolu s ďalšími dvadsiatimi dedinčanmi zostrojil jednoduchú kabínkovú lanovku a čas skrátil na 15 minút.

Odvtedy sa asi stovka miestnych žiakov za malý poplatok denne dopravovala do školy takýmto nebezpečeným spôsobom. Našťastie je však už aj ten minulosťou. Minulý rok psotavili ponad roklinu pevný most, a to je skvelá správa pre dve tisícky obyvateľov Decunu a najmä ich deti.

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Profimedia

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa