Po stopách legendárneho Atillu: Jeho meno rezonuje dodnes, ale čo o ňom vieme?

2020-09-10 12:00:00 |   |    | 

Attila, Bič Boží. Vojvodca a vládca Hunov, tajomného národa, o ktorom toho v dnešnej dobe príliš nevieme a musíme sa tak spoliehať skôr na historické dohady a špekulácie.



 

Hovorilo sa, že kadiaľ prešiel Attila na koni, tam roky tráva nerástla. Donedávna sme poznali len jeho meno. Kto však boli Húni, ktorým vládol, odkiaľ prišli a kam zmizli? To nám môže pomôcť odhaliť relatívne nedávny archeologický objav z náleziska Altynkazgan skrytého hlboko v stepiach Kazachstanu, kde operujú odborníci z Ruska.

Tí tu už od roku 2014 postupne odkrývajú hunské poklady, ktoré by nám mohli pomôcť odhaliť niečo viac o pôvode jedného z najviac fascinujúcich národov stredoveku, u ktorých je nám záhadou dokonca aj ich jazyk. Zaujímavé je, že „Altynkazgan“ v kazaštine znamená „miesto, kde je pochované zlato“. A navzdory všetkým predpokladom sa tu skutočne našli historické cennosti spojené s Hunmi. Možno, že aj kazašský názov náleziska je jedným zo spojok so starovekým svetom strednej Ázie.

Prakticky všetko, čo vieme o Attilovi, pochádza z rímskych kroník jeho doby. Zmienky o obávanom bojovníkovi sa totiž dostali aj do centra vtedajšej najmocnejšej ríše.

Attila sa narodil v roku 395 n.l. niekde v strednej Ázii náčelníkovi Mundžukovi a zomrel o 58 rokov neskôr, čo znamená, že sa na svoju dobu dožil relatívne vysokého veku. Zaujímavé je, že miesto jeho smrti nie je dodnes známe. Síce sa občas uvádza všeobecne „Maďarsko“, ale na druhú stranu je možné, že to mohlo byť aj u nás. Záhadolog Arnošt Vašíček dokonca tvrdí, že podľa všetkých dostupných indícií je Attila pochovaný u našich susedov, a to konkrétne niekde pri Frýdku-Místku.

Osud Hunov po Attilovej smrti pritom nie je známy a po dvadsiatich rokoch sa ostatní ćlenovia národa rozplynuli kdesi v Európe. Je dokonca možné, že niektorým z nás kolujú v krvi ich gény.

Ešte predtým než zomrel, sa vojvodca pokúsil dobyť Rím, avšak neúspešne, nakoľko jeho vojakov zasiahla neznáma infekcia. Preto odišli na sever, kde si Attila vzal svoju v poradí už 17. manželku, údajne Germánku s menom Ildikó, ktoré je mimochodom v Maďarsku dodnes obľúbené (rovnako ako Attila).

Po svadobnej noci bol však kráľ Attila nájdený mŕtvy a jeho smrť je dodnes rovnakou záhadou ako jeho život. Niektorí historici tvrdia, že ho zabila Ildikó, iní majú prozaickejšie vysvetlenie, a síce že sa udusil po masívnom krvácaniu z nosa.

Attila a Huni lákajú historikov, archeológov aj milovníkov záhad aj v dnešnej dobe – na ich najsnovejšie závery sa môžete pozrieť v dokumentárnom seriáli Po stopách Attilu, kráľa Hunov, ktorý má premiéru 14. septembra o 22:00 na televíznej stanici Viasat History.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Viasat History
Zdroj: Viasat History

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa