Magické miesto alebo obrovský podvod? Djokovič propaguje kontroverznú turistickú atrakciu

2020-10-15 00:00:00 |   |    | 

Slávny srbský Djokovič po prehre s Nadalom nasával energiu v údolí pyramíd v Bosne a Hercegovine. Dva dni po finále Roland Garros navštívil mestečko Visoko vzdialené 30 km od metropoly Sarajevo, v ktorom sa rozprestiera najväčší aktívny archeologický projekt na svete. Údajne - mnohí totiž hovoria skôr o kolosálnom podvode.



 

"Rád by som sem pozval všetkých, aby navštívili miestne tunely, ktoré majú veľmi pozitívny účinok na ľudský organizmus, do pľúc prúdi viac kyslíka. Pomáhajú pri regenerácii, ktorá je pre profesionálnych športovcov veľmi dôležitá. Je to raj na zemi," citovala oficiálna stránka ATP Djokoviča, ktorý v dueli o titul na parížskom grandslame podľahol Nadalovi 0:6, 2:6, 5:7.

Mnohí však pri tomto vyhlásení zaškrípali zubami. Podľa odborníkov sa totiž o pyramídy ani o archeologické nálezisko vôbec nejedná a všetko je podvod z dielne Semira Osmanagiča. Bosniansky Američan prišiel v roku 2005 s teóriou, že vrchy okolo mesta sú v skutočnosti najväčšie pyramídy na svete, ktoré boli postavené vyše 30 tisíc rokov pred Kristom, teda oveľa skôr ako ich slávnejšia egyptská verzia. Z rovnakého obdobia údajne pochádzajú aj takmer 4-kilometrové tunely v ich blízkosti.

Osmaganić opieral dôveryhodnosť svojich tvrdení aj o známe mená, spomínaní archeológovia ale vyhlásili, že na mieste nikdy neboli a ohradili sa proti tomu, aby boli s projektom Bosnianskych pyramíd akokoľvek spájaní. To však nebol jediný škandál, samozvaný vedec na oficiálnej stránke svojej nadácie tvrdil aj to, že má podporu člena britského parlamentu. Nikoho s takým menom tam však neevidujú.

Domáci obyvatelia ale Osmanagićovu verziu napriek všetkému s nadšením prijali. Do ospalého mestečka totiž pritiahla množstvo zvedavcov a biznisu sa darí. Čo na tom, že väčšina geológov, archeológov a iných vedcov teóriu o historickom poklade úplne popiera a tvrdí, že v skutočnosti ide o prírodný útvar a neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by bol dielom človeka. Podľa geoarcheológa Paula Heinricha z Louiisianskej štátnej univerzity sa podobné kopce bežne nachádzajú po celom svete.

Európska asociácia archeológov tiež oficiálne vyhlásila, že tzv. Bosnianske pyramídy sú „krutým podvodom na dôverčivej verejnosti“ a „vo svete skutočnej vedy nemajú miesto“. Osmanagić však napriek tomu jeden z kopcov umelo upravil do tvaru stupňovitej pyramídy a v júni 2016 otvoril „archeologický park“, kde dobrovoľníci vytvorili botanické záhrady a organizujú tam meditácie.

Lokalita sa tak stala akýmsi novodobým pútnickým miestom, k čomu výrazne dopomohli aj Osmanagićove tvrdenia, že na vrchole najvyššieho z kopcov objavil „stojaté vlnenie“ rýchlejšie než svetlo, ktoré dokazuje existenciu „kozmického internetu“, a teda intergalaktickú komunikáciu. Bosniansky Američan propaguje aj teóriu starovekých astronautov a verí, že ľudia sú dielom genetického inžinierstva. A dobre na svojich provokatívnych tvrdeniach zarába.

Akademici sú ale pobúrení, Osmanagić totiž podľa nich pri svojich pochybných aktivitách poškodzuje skutočné archeologické náleziská. Visoko bolo v stredoveku hlavným mestom a na kopci Visočica sa dodnes nachádzajú ruiny stredovekej pevnosti, ktorá bola dokonca postavená na pozorovateľni z dôb Rímskej ríše, pod ktorou sa nachádzajú stopy ešte staršieho osídlenia.

Určite ich nepotešili ani aktivity tenistu Novaka Djokoviča, ktorého sledujú milióny ľudí z celého sveta. Ten už v júli navštívil Visoko spolu s rodičmi. Spoločnosť im robil samotný Osmanagić, ktorý krátko predtým vyhlásil, že pyramídy dokážu vyliečiť koronavírus vďaka vysokej koncentrácii iónov aj okolitému borovicovému lesu. Djokovičovi diagnostikovali Covid-19 koncom júna.

V Bosne sa tenisový šampión odmietol rozprávať s novinármi, pre youtubový kanál Bosnianskych pyramíd ale vyhlásil, že „ak existuje raj na zemi, potom sa nachádza práve tu“. Podľa Djokoviča sú tu „energetické uzly“ a hoci toto miesto býva označované ako alternatívne, „vieme, že ide o skutočný svet.“

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR/AP, getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa