Fantastický úspech Tomáša z Košíc: Za foto klenotov nočnej oblohy získal už tretie ocenenie od NASA

2020-10-22 08:01:00 |   |    | 

Astronomickou snímkou dňa sa v utorok 21. októbra 2020 na portáli amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) stala fotografia Tomáša Slovinského. Za jeden rok sa tak jedná už o jeho tretie ocenenie.



 

Astronomická snímka dňa (Astronomy Picture of the Day) je projekt s cieľom znázorniť fascinujúci vesmír spolu s krátkym vysvetlením od profesionálneho astronóma. 25-ročnému Tomášovi Slovinskému sa tejto pocty dostalo už tretíkrát. Jeho zimná snímka oblohy z Múzea oravskej dediny v Zuberci sa stala na webstránke NASA fotografiou Štedrého dňa a v apríli zasa NASA zvolila za snímku dňa fotografiu, ktorou chcel poukázať na strácanie hviezd.

Tretia ocenená fotografia však nevznikala na Slovensku, autor kvôli nej totiž cestoval až na Sardíniu. V silvestrovský deň roku 2019 sa so skupinkou priateľov vydal na niekoľkodňovú expedíciu za “lovením” tmavej oblohy a meteorov z meteorického roja Kvadrantidy. “V deň cestovania sme už boli druhý deň bez spánku, čo znamenalo, že som prvýkrát prespal celý silvestrovský večer a o novom roku sa dozvedel až ráno,” spomína dnes s úsmevom. Celá námaha totiž napokon stála za to. V danú noc panovali nezvyčajne prajné podmienky a.“na chvíľku sa zdalo, že hviezdy sú ešte viac na dosah.”

Vznikla tak úžasná snímka, ktorú ocenili aj v NASA. “Fotografia tmavej oblohy kombinuje viac ako 60 expozícií s rozpätím viac ako 220 stupňov a vytvára skutočnú zásobáreň klenotov nočnej oblohy", píše sa na jej oficiálnej stránke..Fotografi dominuje zimná Mliečna cesta, známe súhvezdie Orion a okolité hmloviny, zelené a červené žiarenie atmosféry – airglow, no najmä Kvadrantidy – meteorický roj s každoročným maximom okolo 3. januára.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa