Kedysi Borata nenávideli, teraz ním lákajú turistov: Kazachstan. Very nice!

2020-10-31 12:00:00 |   |    | 

Kazachstan sa pomaly zmieruje s Boratom. Kým prvý diel parodického filmu stredoázijskú krajinu rozhneval, zverejnenie druhej časti ju necháva aspoň navonok chladnou. Naopak sa rozhodla popularitu fiktívneho reportéra kazašskej štátnej televízie Borata Sagdijeva využiť vo svoj prospech. Na jeho frázu „very nice“ teraz láka do krajiny turistov, píše agentúra AP.



 

Spôsob, akým britský komik Sasha Baron Cohen vylíčil prostredníctvom postavy Borata Kazachstan, pred rokmi jeho obyvateľov riadne rozhneval. Paródia sa v krajine nikdy nepremietala a kazašská vláda dokonca v amerických médiách zverejnila reklamy ukazujúce „skutočnú podobu krajiny“ a hrozila, že bude komika žalovať za urážku.

Až v roku 2012 Kazachstan Cohenovi viac-menej odpustil. Vtedajší minister zahraničných vecí pripustil, že od uvedenia filmu sa počet udelených turistických víz desaťnásobne zvýšil.

Pred niekoľkými dňami na Amazon Prime vyšiel druhý diel, v ktorom sa Borat opäť vydáva do Spojených štátov. Snaží sa v ňom okrem iného dosiahnuť, aby sa americkí politici skompromitovali, približuje AP.

Kazachstan nebol ani pokračovaním filmu vôbec nadšený a označil ho za rasistické a xenofóbne, ale protestovať proti nemu už nehodlá, aby nerobil snímke reklamu. Krajina zvolila opačný prístup – kazašský úrad pre turistický ruch pomocou frázy „very nice“ láka do krajiny zahraničných turistov. Vo videu turisti používajú slávnu Boratovu frázu, keď obdivujú kazašské hory, jazerá, trh s jedlom alebo pohľad na futuristicky pôsobiace mesto.

S nápadom prišiel Američan Dennis Keen, ktorý v Kazachstane žije a venuje sa turizmu. Boratova fráza „very nice“ je podľa neho v dobrom slova zmysle presný popis krajiny. Kazašský turistický ruch pritom dúfa, že keď odznie pandémia koronavírusu, video priláka do krajiny ďalších návštevníkov. „A tí uvidia, že Boratovo rodisko je krajšie, než možno počuli,“ uviedol šéf turistického úradu Kajrat Sadvakasov.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images, SITA/AP
Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa