OBRAZOM: Indovia slávili sviatok svetiel neobvyklým spôsobom

2020-11-15 10:00:00 |   |    | 

Viac ako miliarda Indov oslavovala v sobotu sviatok svetiel - díválí -, ktorý mal tento rok pre pandémiu vyvolanú koronavírusom SARS-CoV-2 intímnejší charakter a ľudia ho slávili len v kruhu najbližších príbuzných.



 

Ako informovala agentúra AP, mnohé chrámy po celej krajine pre koronakrízu vysielali svoje modlitebné zhromaždenia online, aby tak zabránili veľkým zhromaždeniam.

Predstavitelia indickej metropoly minulý týždeň uviedli, že koronavírus nového typu sa v Naí Dillí šíri tak rýchlo aj kvôli stúpajúcemu znečisteniu ovzdušia.

Úrady apelovali na ľudí, aby počas sviatku díválí neodpaľovali petardy a ohňostroje, keďže splodiny z nich by mohli mať nepriaznivý účinok na tých, ktorí sú počas pandémie zraniteľnejší.

Petardy často prispievajú k zhoršeniu ovzdušia v Naí Dillí, ktoré je tým už notoricky známe. V uplynulých rokoch tamojšie úrady často pristupovali k zákazu predaja zábavnej pyrotechniky.

AP uviedla, že súvislosť medzi znečistením ovzdušia a zhoršovaním epidemiologickej situácie v Indii, a najmä Naí Dillí, je nateraz skôr teoretická.

Niekoľko vedcov však uviedlo, že okrem faktorov, ako je nosenie rúška, odstup, hustota obyvateľstva a teplota, by sa mal znečistený vzduch tiež považovať za kľúčový faktor vzniku ohnísk koronavírusovej infekcie.

India je po USA momentálne druhým štátom, ktorý najviac zasiahla pandémia nového koronavírusu. Krajina momentálne eviduje viac ako 8,5 milióna prípadov ochorenia COVID-19.

Počas sviatku díválí sa zvyčajne stretávajú celé rodiny a priatelia, rozdávajú sa darčeky, nakupuje sa nové oblečenie, upratujú sa domy a všetko sa zdobí svetlami.

Súčasťou slávenia je aj zapaľovanie lámp naplnených olejom, ktoré symbolizujú víťazstvo dobra nad zlom.

Aj napriek aktuálnym nariadeniam si severoindické mesto Ajódhja druhý rok po sebe udržalo Guinnessov svetový rekord po zapálení viac ako 584 572 lámp, ktoré svietili najmenej 45 minút.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP, TASR/AP
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa